Σάββατο 30 Ιουνίου 2012

Razer Hydra

Το γεγονός ότι ο χειρισμός με ανίχνευση κίνησης δεν ήταν πραγματικά "εφεύρεση" της Nintendo, ομολογουμένως δεν αναιρεί το γεγονός ότι ήταν το Wii αυτό που έφερε στην αντίληψη του παγκόσμιου κοινού αυτήν την προσέγγιση. Αλλά... κακά τα ψέματα: από τη μία όλοι θα θέλαμε o χειρισμός του Wiimote/Wiimote Plus να ήταν ακριβέστερος, από την άλλη όλοι θα θέλαμε να παίξουμε games με αυτόν τον τρόπο μεν, αλλά με πολύ καλύτερα γραφικά απ' αυτά που μποτρεί να προσφέρει το Wii. Ε, η Razer - εταιρεία που ειδικεύεται εδώ και χρόνια στα ποιοτικά περιφερειακά για Η/Υ - δίνει αυτήν ακριβώς την ευκαιρία στους PC gamers, με την ιδιόρρυθμη πρόταση της: το Hydra. Και "στοχεύει" σχεδόν άψογα!

Αν θέλει να είναι κάποιος απόλυτα ακριβής (και φυσικά ειλικρινής), το Hydra δεν είναι το επακριβές αντίστοιχο ενός Wiimote ή ενός PlayStation Move Controller για έναν απλό και προφανή λόγο: δεν είναι ασύρματο. Τα δύο χειριστήρια που το απαρτίζουν - ναι, δύο - συνδέονται με τη βάση που έχει και το ρόλο δέκτη, μέσω δύο λεπτών καλωδίων. Αυτά είναι μεν επαρκή σε μήκος, ο όλος σχεδιασμός ωστόσο του περιφερειακού φανερώνει και τον τρόπο με τον οποίο προορίζεται να χρησιμοποιηθεί: όχι όπως το Wiimote, με τον παίκτη όρθιο μπροστά σε μία μεγάλη τηλεόραση δηλαδή, αλλά ως χειριστήριο για PC, με τον παίκτη καθισμένο μπροστά στον υπολογιστή του. Η διαφορά είναι σημαντική στο... φαίνεσθαι, πρακτικά ωστόσο η "αίσθηση" του χειρισμού είναι παρόμοια. Με το Hydra, από πολλές απόψεις, καλύτερη - και δεν μιλάμε για την... άνεση της πολυθρόνας μόνο.
Ο λόγος είναι απλός: τόσο λόγω καλύτερης τεχνολογίας, όσο και λόγω της ενσύρματης επικοινωνίας ανάμεσα στα χειριστήρια και τη βάση, δεν υπάρχει καμία - και όταν λέμε καμία, εννοούμε καμία - καθυστέρηση στα "αντανακλαστικά" του Hydra. Και μάλιστα χωρίς ο έλεγχος να στερείται τίποτε σε ακρίβεια. Με άλλα λόγια, η κίνηση του παίκτη "μεταφράζεται" σε ενέργεια επί της οθόνης ακαριαία (το περίφημο 1:1), αλλά παράλληλα η στόχευση γίνεται με τρόπο αξιόπιστο, επειδή η βάση "αντιλαμβάνεται" κίνηση του περιφερειακού σε επίπεδο μετατόπισης 1 χιλιοστού ή/και κλίσης 1 μοίρας (!). Ο προσεγμένος σχεδιασμός, τα ποιοτικά υλικά και η γενικότερη ποιότητα κατασκευής των χειριστηρίων, δε, βοηθούν με τον τρόπο τους ώστε η αίσθηση του χειρισμού συνολικά να είναι ένα, δύο ή και... περισσότερα "κλικ πιο πάνω" από την αντίστοιχη ενός Wiimote. Έτσι!Η συσκευασία του Hydra που έλαβε το Αθηνόραμα Digital για παρουσίαση από την επίσημη αντιπροσωπεία της Razer στην Ελλάδα, τη Zegetron, περιείχε τον... καλύτερο τρόπο για να διαπιστώσει κανείς τις δυνατότητες του περιφερειακού: αναφερόμαστε στο διάσημο, και αγαπημένο εκατομμυρίων παικτών, Portal 2 της Valve. Η ειδική, πλήρης συνοδευτική έκδοση υποστηρίζει το χειρισμό με Razer υποδειγματικά, περιλαμβάνει δε και 10 επίπεδα ειδικά σχεδιασμένα για να αξιοποιούν τις δυνατότητές του. Δεν είναι υπερβολή να πει κανείς πως το Portal 2, ήδη κορυφαία παραγωγή, είναι... "άλλο παιχνίδι" με το Hydra - κάτι από μόνο του ενδεικτικό.

Από την άλλη, είναι ίσως ειρωνικό το γεγονός ότι ακριβώς αυτή η ειδική έκδοση του Portal 2 είναι και η μόνη αιτία για την οποία θα δίσταζε κανείς να προτείνει το Hydra για αγορά από κάθε παίκτη που αγαπά τα PC games. Στο Portal 2 και τα ειδικά του levels το χειριστήριο της Razer λειτουργεί εξαιρετικά, τα υπόλοιπα 150 και πλέον PC games που το υποστηρίζουν, ωστόσο, δεν το κάνουν με τον ίδιο άρτιο τρόπο: σε αυτά το Hydra απλώς χρησιμοποιείται μέσω profiles, προδιαμορφωμένων σετ ρυθμίσεων δηλαδή.
Αν και είναι εφικτό να αξιοποιηθεί π.χ. σε οποιοδήποτε shoot' em up πρώτου προσώπου, για να λειτουργήσει όπως αληθινά τού αξίζει πρέπει ο ίδιος ο τίτλος "να έχει προβλέψει" σχετικά. Το Hydra χρειάζεται, με άλλα λόγια, ειδική υποστήριξη σε software - περισσότερη απ' όση ένα Portal 2 μόνο του μπορεί να προσφέρει. Για κάθε PC gamer, ωστόσο, που αρέσκεται στα FPS (είναι το είδος στο οποίο λειτουργεί καλύτερα απ' όλα τα games που δοκιμάσαμε μέσα από τη σχετική λίστα), και μπορεί να διαθέσει το σχετικό αντίτιμο (139 ευρώ δεν είναι λίγα), το Hydra είναι πρόταση τόσο αξιοπρόσεκτη, όσο και στο είδος της μοναδική. Απλώς, ε. Και λίγα games παραπάνω για να το απολαύσουμε δεόντως δεν θα ήταν άσχημα... κάποια στιγμή!

Πηγή:http://www.athinorama.gr/digital/hardware/articles/default.aspx?id=13357&par=1

Παρασκευή 22 Ιουνίου 2012

Microsoft Surface, για Windows 8

Δεν είναι ακριβώς... μυστικό, βέβαια, το γεγονός ότι τα iPad της Apple όχι μόνο κατέστησαν την προϊοντική κατηγορία των tablet επίκαιρη και δυναμική, αλλά έχουν επικρατήσει μεγαλοπρεπώς (και δικαιωματικά) σε αυτήν για τρία και πλέον χρόνια. Η εικόνα αυτή - που, κακά τα ψέματα, τα tablet με Android έχουν μέχρι στιγμής αποτύχει ν' αλλάξουν - θα ήταν αρκετή για ν' αποκαρδιώσει οποιαδήποτε σχεδόν πολυεθνική από το χώρο της τεχνολογίας... αλλά ολοφάνερα όχι τη Microsoft. Ο αμερικανικός κολοσσός εννοεί να αποσπάσει μερίδιο αγοράς από την Apple και καμία άλλη κίνηση δεν είναι περισσότερο ενδεικτική των προθέσεών του από τη χθεσινή αποκάλυψη των δύο δικών του tablet, ονόματι Surface.

Πρόκειται για δύο tablet ευθέως ανταγωνιστικά στα iPad, τα οποία σχεδίασε η ίδια η Microsoft και θα πωλεί - σύμφωνα με όλες τις πρώτες ενδείξεις - στο καταναλωτικό κοινό μόνο από τα δικά της καταστήματα και το Web. Και τα δύο στηρίζονται στα Windows 8: το ένα στην έκδοση για επεξεργαστές ARM, στους οποίους στηρίζονται και τα άλλα ανταγωνιστικά tablet, το άλλο στην έκδοση για επεξεργαστές Intel. Το πρώτο ονομάζεται Surface RT και το δεύτερο Surface Pro... και οι διαφορετικές τους προδιαγραφές ορίζουν, σε μεγάλο βαθμό, διαφορετικά επίδοξα κοινά.
Έχουμε και λέμε, λοιπόν: ενώ και τα δύο προσφέρουν οθόνη διαγωνίου 10.6 ιντσών, αυτή του Surface RT έχει ανάλυση 1366x768 pixel, ενώ του Surface Pro 1920x1080 pixel. Το πρώτο είναι λεπτότερο κι ελαφρύτερο κατά 220 γραμμάρια περίπου από το δεύτερο (που ζυγίζει 900 γραμμάρια), όμως διατίθεται με αποθηκευτικό χώρο έως κι 64 GB, ενώ το δεύτερο προσφέρεται και με 128 GB. Το πρώτο προσφέρει θύρα USB 2.0 ενώ το δεύτερο 3.0, το πρώτο έξοδο mini-HDMI ενώ το δεύτερο mini-DisplayPort, το πρώτο μπαταρία χωρητικότητας 31 MAh ενώ το δεύτερο των 42. Πολλά απ' τα παραπάνω προκύπτουν βέβαια μέσα από τη σημαντικότερη διαφορά ανάμεσα στο Surface RT και το Surface Pro: στο γεγονός δηλαδή ότι το πρώτο στηρίζεται στο γνωστό chipset Tegra 3 της nVidia, ενώ το δεύτερο στους ολοκαίνουργιους επεξεργαστές IvyBridge της Intel (στον Core i5 ULV συγκεκριμένα), που ενσωματώνουν το υποσύστημα γραφικών HD4000.Από την προαναφερθείσα σημαντική διαφορά προκύπτει, με τη σειρά της, η μεγάλη διαφορά στη χρήση του software των δύο μοντέλων Surface. Και τα δύο στηρίζονται στα Windows 8, το RT όμως μπορεί να αξιοποιήσει μόνο apps που έχουν γραφεί ειδικά γι' αυτό και θα διατίθενται μέσα από το Marketplace της Microsoft. Γι' αυτό, άλλωστε, η αμερικανική εταιρεία θα προσφέρει το νέο Office 15 προεγκατεστημένο σε αυτό το μοντέλο. Το Surface Pro, από την άλλη, θα μπορεί να αξιοποιήσει οποιαδήποτε εφαρμογή συμβατή με Windows, είτε αυτή έχει δημιουργηθεί για το νέο γραφικό περιβάλλον Metro είτε για το πασίγνωστο, τυπικό desktop α λα Windows Vista/7.

Παρά το γεγονός ότι τα iPad έχουν θέσει τα κριτήρια όσον αφορά στο τί θεωρούμε "καλαισθησία" ή "λιτό κι απέριττο design", ακόμη και το πλέον... παθιασμένο Apple fanboy οφείλει να ομολογήσει πως και τα δύο μοντέλα Microsoft Surface είναι όμορφα σχεδιασμένα κι εντυπωσιακά λεπτά. Το Surface Pro, μάλιστα, έχει την επεξεργαστική δύναμη που συνήθως αναμένει να βρει κανείς από φορητούς υπολογιστές τύπου π.χ. MacBook Air ή γενικώς Ultrabook και όχι από tablet. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο πολλοί θεωρούν ότι ειδικά το Surface Pro δεν είναι μόνο ανταγωνιστικό των iPad, αλλά και υποψήφιος αντικαταστάτης για πολλά "κανονικά" laptop - γεγονός που υποστηρίζεται από τα επίσης όμορφα σχεδιασμένα περιφερειακά για τα Surface, όπως το κάλυμμα που είναι παράλληλα πλήρες πληκτρολόγιο.
Δυστυχώς, συνεχίζουν να υπάρχουν πολλοί "άγνωστοι Χ" όσον αφορά τα Microsoft Surface. Πώς θα διαχειριστεί η αμερικανική εταιρεία την προώθησή τους, με δεδομένο ότι είναι προϊόντα ευθέως ανταγωνιστικά των προϊόντων που άλλοι κατασκευαστές που συνεργάζονται μ' αυτήν - όπως οι Samsung, Acer, HP κλπ. - θα παρουσιάσουν στα ράφια το ίδιο διάστημα; Θα κυκλοφορήσουν τα Surface εκτός ΗΠΑ; Πόση θα είναι η ονομαστική και πόση η πρακτική αυτονομία τους; Και, το κυριότερο, πόσο θα κοστίζουν σε σχέση με τον de facto κυρίαρχο της αγοράς, τα iPad; Πιθανότατα απαντήσεις δεν θα έχουμε μέσα στο καλοκαίρι, αλλά το Σεπτέμβριο είναι πολύ πιθανό. Υπομονή, λοιπόν!

Πηγή:http://www.athinorama.gr/digital/gadgets/articles/default.aspx?id=13337&par=0

Σάββατο 16 Ιουνίου 2012

GAME RANGER

Για όσους θέλουν να παίξουν Online παιχνίδια(όχι αυθεντικά)τα οποία έχουν κατεβάσει απο το internet,η λύση είναι μία.
1)Kατεβάζετε το πρόγραμμα και κάνετε την εγκατάσταση
2)Κάνετε login με ενα username
3)Μπαίνετε σε οποιοδήποτε δωμάτιο θέλετε απο το παιχνίδι που σας ενδιαφέρει και...ΚΑΛΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ!!!!

Αλλάζει ριζικά το «λεξικό» του Ίντερνετ

Μέχρι τώρα τα περισσότερα url κατέληγαν σε .com, .net, .org ή κάποιο εθνικό TLD όπως το .gr. Το πολύ όμως, εντός διετίας, αυτό πρόκειται να αλλάξει. Η ICANN ήδη έχει δεχτεί αιτήσεις για 1.409 νέες καταλήξεις διευθύνσεων (generic Top Level Domains – gTLD). Τι σημαίνει αυτό όμως; Σημαίνει ότι αντί...

να πληκτρολογούμε plus.google.com ή play.google.com θα υπάρχει η διεύθυνση plus.google ή play.google. Με άλλα λόγια ο καθένας θα μπορεί να επιλέξει όποια λέξη επιθυμεί και να τη μετατρέπει σε domain.

Αρκεί βέβαια να μην παραβιάζει εμπορικούς τίτλους τρίτων και να μπορεί να διαθέσει 185.000 δολάρια.Όπως ήδη αναφέραμε, μέχρι στιγμής έχουν γίνει 1.409 αιτήσεις για νέες καταλήξεις διευθύνσεων στην ICANN.

Μάλιστα για κάποιες από αυτές υπάρχει έντονο ενδιαφέρον όπως για παράδειγμα την κατάληξη .app. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να έρθουν σε συμφωνία μεταξύ τους. Διαφορετικά η κατάληξη θα μπει σε πλειστηριασμό.
techit.gr

WWDC 2012: Το OS-X Mountain Lion προ των πυλών

Τηρώντας την υπόσχεσή της να προσφέρει αναβαθμίσεις του λειτουργικού της συστήματος για υπολογιστές Mac κάθε 12 μήνες, η Apple είναι έτοιμη να διαθέσει μέσα στον Ιούλιο το διάδοχο του παρόντος OS-X στο κοινό. Για το νέο OS-X Mountain Lion είχε γίνει μια πρώτη αναφορά στα τέλη Φεβρουαρίου, όταν η αμερικανική εταιρεία το είχε αποκαλύψει - στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στο πλαίσιο της εκδήλωσης WWDC 2012, όμως, αποσαφηνίστηκαν πολλά από τα στοιχεία που έχουν σημασία για τους κατόχους Mac, επιτρέποντάς μας να έχουμε και μία καλύτερη εικόνα για την κατεύθυνση προς την οποία βαδίζει η Apple γενικότερα όσον αφορά στις συσκευές της.

Το νέο OS-X ή Mountain Lion επιβεβαιώνει σε μεγάλο βαθμό, αν μη τί άλλο, τη γνώμη εκείνων που θεωρούν ότι η Apple επιδιώκει να "γεφυρώσει" σταδιακά τις φορητές της συσκευές (όπως τα iPhone και τα iPad) με τους υπολογιστές Mac κάθε είδους. Στο Mountain Lion έχει ενσωματωθεί με πολλαλλούς τρόπους η Δικτυακή υπηρεσία iCloud, ώστε δεδομένα και προτιμήσεις από iPhone/iPad να "περνούν" στα Mac πανεύκολα - και το αντίστροφο. Η εφαρμογή Messages αντικαθιστά την iChat και επικοινωνεί απευθείας με την iMessage των φορητών συσκευών, ενώ οι εφαρμογές υπενθυμίσεων και σημειώσεων (Reminders και Notes) κάνουν το ίδιο. Το "Κέντρο Ειδοποιήσεων" (Notification Center) προσφέρεται και στο OS-X διατηρώντας τη συλλογιστική λειτουργίας του iOS, έρχεται να προστεθεί λειτουργία φωνητικής υπαγόρευσης (μόνο για εισαγωγή κειμένου προς το παρόν), ενώ γεγονός είναι και η ενσωμάτωση του Facebook στο Mountain Lion, όπως συνέβη στο iOS 6.
Η λειτουργία Airplay Mirroring επιτρέπει τη διοχέτευση εικόνας και ήχου σε τηλεοράσεις και ενισχυτές μέσω Apple TV και Airplay αντίστοιχα, ενώ το περίφημο GameCenter των φορητών συσκευών της Apple είναι πλέον αξιοποιήσιμο και σε desktop ή laptop. Υπάρχουν πάντως και στοιχεία ενδιαφέροντα, τα οποία εισάγονται για πρώτη φορά και μόνο στο OS-X Mountain Lion. Η λειτουργία PowerNap, για παράδειγμα, αναλαμβάνει να αναβαθμίζει εφαρμογές, να λαμβάνει mail, να συγχρονίζει δεδομένα με το iCloud κλπ. όταν ο υπολογιστής δεν χρησιμοποιείται, εξοικονομώντας παράλληλα ενέργεια. Βελτιώσεις έχουν δεχθεί, τέλος, τόσο ο browser της Apple, ο Safari, όσο και άλλες βασικές εφαρμογές του συστήματος.

Το OS-X Mountain Lion θα διατεθεί σε πάρα πολύ χαμηλή τιμή ως αναβάθμιση σε όλους τους χρήστες του Lion και Snow Leopard, των δύο προηγούμενων δηλαδή εκδόσεων: το κόστος του θα ανέρχεται μόλις σε 19.99 δολάρια (!), κατά πολύ χαμηλότερο της φθηνότερης έκδοσης π.χ. των Windows 7. Η χαμηλή τιμή των 29.99 δολαρίων για το OS-X Lion πέρυσι ήταν, αναμφίβολα, ένας από τους λόγους για τους οποίους περισσότερο από το 40% των κατόχων Mac έχουν εγκατεστημένο αυτό το λειτουργικό στα συστήματά τους, οπότε αναμένουμε η... τάση να συνεχιστεί, αν μη τί άλλο. Περισσότερα για το Mountain Lion, υποθέτουμε, θα έχουμε να αναφέρουμε όταν πλέον θα κυκλοφορήσει η εμπορική του έκδοση, τον Ιούλιο. Μέχρι τότε...

Πηγή:http://www.athinorama.gr/digital/hardware/articles/default.aspx?id=13307

WWDC 2012: Νέο MacBook, ανάλυσης υπερυψηλής

E, να. Γι' αυτό τα fanboys λατρεύουν... τυφλά την Apple, γι' αυτό κι εμείς τής συγχωρούμε την αλαζονεία και τις ενίοτε προκλητικές επιλογές της: γιατί είναι η εταιρεία που θα αναλάβει να κάνει το "επόμενο βήμα" σε όλων των ειδών τις τεχνολογίες, συχνότερα από κάθε άλλη. Στη συνέντευξη Τύπου που έλαβε χώρα στο πλαίσιο της εκδήλωσης WWDC 2012 χθες, η Apple αποκάλυψε την επόμενη γενιά φορητών υπολογιστών της, η οποία θα αξιοποιεί οθόνες σημαντικά υψηλότερης ανάλυσης απ' ότι οι σημερινές. Είχαμε κάνει λόγο γι' αυτήν την τάση της αγοράς, την υιοθέτηση των... HiDPI οθονών δηλαδή, πριν από λίγο καιρό - και η Apple είναι η πρώτη εταιρεία που φέρνει τέτοιο προϊόν στα καταστήματα άμεσα, με τη μορφή του συγκεκριμένου μοντέλου MacBook Pro. Ο οποίος φέρει, φυσικά, το χαρακτηρισμό "Retina".

Συγκεκριμένα, λοιπόν: πρόκειται για το πρώτο laptop το οποίο πρακτικά διπλασιάζει τον αριθμό από pixel που μέχρι σήμερα αναμέναμε να αξιοποιείται σε οθόνη διαγωνίου 15 ιντσών. Το MacBook Pro Retina προσφέρει στην ίδια αυτή διαγώνιο, ανάλυση 2880x1800 pixel (!), κάτι που σημαίνει πως η "πυκνότητα" της εικόνας που προβάλλει - τα 220 PPI δηλαδή - είναι σχεδόν διπλάσια των τυπικών 120-130 PPI που προσφέρεται συνήθως από άλλα laptop. Υπενθυμίζουμε πως ο χαρακτηρισμός "Retina" είναι σχετικός και με την απόσταση χρήσης: με άλλα λόγια, τα 220 PPI είναι μεν λιγότερα από τα περίπου 300 του iPhone 4/4S, όμως επειδή ένα laptop το χειρίζεται κανείς από μεγαλύτερη απόσταση απ' ότι ένα smartphone, το αποτέλεσμα είναι πρακτικά το ίδιο: τα pixel δεν... φαίνονται πουθενά!
Το συγκεκριμένο μοντέλο MacBook Pro είναι και γενικότερο "βήμα μπροστά" για την Apple, καθώς αλλάζουν κι άλλα πράγματα πλην της οθόνης. Η αμερικανική εταιρεία καταργεί εντελώς το DVD drive (για όποιον πραγματικά το χρειάζεται μάλλον θα διατεθεί κάποιου είδους περιφερειακό), ενώ έχει αφαιρέσει τη θύρα FireWire και τη θύρα ενσύρματης δικτύωσης Ethernet. Αντ' αυτών έχει προσθέσει 2 θύρες Thunderbolt (με τον κατάλληλο μετατροπέα αυτές αντικαθιστούν τις δύο που έχουν αφαιρεθεί), 2 θύρες USB 3.0, έξοδο HDMI και ανανεωμένη υποδοχή καρτών μνήμης SD. Αυτά έχουν επιτρέψει στο νέο MacBook Pro να είναι και εξαιρετικά λεπτό: όχι στα επίπεδα ενός Air, αλλά κατά πολύ λεπτότερο από τα άλλα MacBook Pro και λεπτότερο από κάθε άλλο laptop με Windows πλην των Ultrabooks.Στα υπόλοιπα, το νέο MacBook Pro είναι απλώς "βήμα μπροστά" κι όχι "άλμα μπροστά", αφού χρησιμοποιεί παρούσες τεχνολογίες. Το αποθηκευτικό του μέσο είναι φυσικά σκληρός δίσκος SSD και όχι μηχανικός (του βασικού μοντέλου των 256 GB... αλλά φτάνει έως και τα 768 GB), ο επεξεργαστής του είναι ο ολοκαίνουργιος Core i7 "IvyBridge" της Intel, ενώ το υποσύστημα γραφικών του αξιοποιεί το επίσης άρτι αφιχθέν chip της nVidia, το GeForce GT 650M. Πλήρεις είναι και οι δυνατότητές ασύρματης διασύνδεσής του (με Wi-Fi N και Bluetooth 4), ενώ αναβαθμισμένα είναι τόσο τα ηχεία του, όσο η κάμερα. Για όλα τα παραπάνω - και πάντα σε... τιμές Apple - τα περίπου $2200 που κοστίζει το νέο MacBook Pro δεν είναι υπερβολικά. Να δούμε πόσο θα καταλήξουν να είναι και στην Ελλάδα, βέβαια...

To "πρόβλημα", πάντως, με τη μετάβαση σε νέες τεχνολογίες είναι πως σπάνια είναι ώριμες όλες οι πλευρές τους ταυτόχρονα - και σε αυτήν την περίπτωση, στο θέμα της οθόνης Retina του MacBook Pro υπολείπεται το software. Η έκδοση του OS-X που θα συνοδεύσει το συγκεκριμένο laptop είναι η Lion, η οποία όμως δεν υποστηρίζει εγγενώς την ανάλυση των 2880x1800 pixel: το κάνει πολλαπλασιάζοντας τις γραμμές άλλων αναλύσεων για την ώρα. Η επερχόμενη έκδοση Mountain Lion αναμένεται να προσφέρει αυτή τη δυνατότητα. Επανασχεδιασμό θα χρειαστούν για την υπερυψηλή αυτή ανάλυση και οι εφαρμογές του OS-X: η ίδια η Apple επιβεβαίωσε πως οι δικές της εφαρμογές ήδη αναβαθμίζονται σχετικά, ενώ στον ίδιο δρόμο βαδίζουν και οι Adobe και AutoDesk, με τα Photoshop και AutoCAD αντίστοιχα. Eν καιρώ, υποθέτουμε, θ' ακολουθήσουν κι άλλοι.


 H Αpple, πάντως, ανανέωσε με επεξεργαστές Intel IvyBridge όλη τη σειρά όχι μόνο των MacBook Pro, αλλά και των MacBook Air. Τα δεύτερα έχουν να επιδείξουν μόνο τον επεξεργαστή της Intel ως αλλαγή (i5 δύο πυρήνων), κρατώντας τα ίδια ποσά μνήμης και αποθηκευτικού χώρου, μα και την ίδια τιμή πώλησης (κατά μία έννοια λοιπόν... δωρεάν αναβάθμιση). Το MacBook Pro των 15 ιντσών εκτός από τους επεξεργαστές IvyBridge έχει να επιδείξει και αναβάθμιση στο ίδιο chip γραφικών με αυτό του MacBook Retina (nVidia GT 650M) ενώ το MacBook Pro των 13 ιντσών περιορίζεται στο chip γραφικών που ενσωματώνει ο επεξεργαστής (Intel HD 4000). Σημαντική αλλαγή: η Apple καταργεί πλέον το MacBook Pro με οθόνη 17 ιντσών. Ενδέχεται να μην αρέσει σε κάποιους χρήστες, ναι, αλλά με το MacBook Retina να έχει πολύ μεγαλύτερο "χώρο" από pixel στην οθόνη του, και τη δυνατότητα να συνδεθεί με δύο εξωτερικές οθόνες επιπλέον, η απόφαση είναι μάλλον κατανοητή. Επιφυλασσόμαστε για τη γνώμη μας σχετικά με αυτήν την απίθανη οθόνη, λοιπόν!

Πηγή:http://www.athinorama.gr/digital/hardware/articles/default.aspx?id=13309&par=0