Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013

Τι γίνεται στο Internet κάθε λεπτό που περνά

Το Internet έχει μπει για τα καλά στις ζωές μας και η καθημερινή του χρήση είτε για επαγγελματικούς λόγους είτε για τη διασκέδαση μας, το αποδεικνύει. Η Intel σε πρόσφατη έρευνα της, μας περιγράφει τι συμβαίνει στο διαδίκτυο κάθε λεπτό που περνά, παρουσιάζοντας μας μερικά πολύ ενδιαφέροντα νούμερα.

Μέσα σε ένα λεπτό λοιπόν στέλνονται περισσότερα από 204 εκατομμύρια emails, δημοσιεύονται περισσότερα από 20 εκατομμύρια φωτογραφίες, 3.000 από τις οποίες “ανεβαίνουν” στο Flickr. Το Amazon καταγράφει συνολικό τζίρο 83.000 δολαρίων, ενώ στο Facebook γίνονται επισκέψεις σε έως και 6 εκατομμύρια σελίδες.

Ακόμα στο YouTube προβάλλονται 1,3 εκατομμύρια βίντεο ενώ στο Pandora αναπαράγονται 61.000 ώρες μουσικής. Επίσης, το Twitter προσθέτει 320 καινούριους χρήστες ενώ το LinkedIn 100.

Τέλος, πραγματοποιούνται περισσότερα από 2 εκατομμύρια αναζητήσεις στη μηχανή της Google ενώ παρατηρείται η παγκόσμια μεταφορά 639.800GB δεδομένων.

Αυτό που προκαλεί ενδιαφέρον στα αποτελέσματα της έρευνας είναι η συνεχής αύξηση των ατόμων που ασχολούνται με το διαδίκτυο. Οι νέες συσκευές, που πλέον όλες μπορούν να συνδεθούν στο Internet, έχουν βοηθήσει τα μέγιστα προς αυτή την κατεύθυνση. Υπολογίζεται πως σήμερα ο αριθμός των “συνδεδεμένων” συσκευών αγγίζει τον πληθυσμό της γης, ενώ μέχρι το 2015 θα είναι διπλάσιος.




Πηγή:http://www.newsbeast.gr/technology/arthro/507299/ti-ginetai-sto-internet-kathe-lepto-pou-perna/

Στο μέλλον θα ντυνόμαστε με... εκτυπωμένα ρούχα


Ένα φιλόδοξο σενάριο για τη χρήση της 3D εκτύπωσης

Η τρισδιάστατη εκτύπωση είναι μία τεχνολογία που κάνει τα πρώτη της βήματα σε επίπεδο μαζικής χρήσης. Οι 3D εκτυπωτές έχουν κάνει την εμφάνισή τους το τελευταίο διάστημα και οι δυνατότητες που φαίνεται να προσφέρουν είναι αξιοσημείωτες.

Μία νέα χρήση που εμπνεύστηκε ο σχεδιαστής Joshua Harris, αφορά στη δημιουργία ρούχων και μάλιστα από την άνεση του σπιτιού μας. Η ιδέα του Harris είναι ο κάθε οικιακός 3D εκτυπωτής να είναι συνδεδεμένος σε ένα δίκτυο σχεδιαστών και οίκων μόδας.

Έτσι ο χρήστης θα είναι σε θέση να επιλέγει από μία μεγάλη γκάμα, το ύφασμα, το σχήμα και το χρώμα του ρούχου που θα ήθελε και ο εκτυπωτής θα αναλαμβάνει την εκτύπωσή του.

Επιπλέον, ο Harris υποστηρίζει πως ο κάθε εκτυπωτής θα μπορεί να διασπάσει ένα ρούχο στα συστατικά του, ώστε αυτά να χρησιμοποιηθούν αργότερα για άλλα ρούχα, δίνοντας έτσι και τη δυνατότητα ανακύκλωσης στο σχέδιο του.

Το φιλόδοξο αυτό πρότζεκτ, σύμφωνα με το σχεδιαστή του, θα μπορεί να γίνει πραγματικότητα με την τεχνολογία που θα υπάρχει το 2050.








Πηγή:http://www.newsbeast.gr/technology/arthro/507387/sto-mellon-tha-dunomaste-me-ektupomena-rouha/

Τρίτη 19 Μαρτίου 2013

Τι θα συμβεί αν καταρρεύσει το Internet


Το 1982, το Internet ήταν ένα ασφαλές μέρος, που ο καθένας μπορούσε να έχει εμπιστοσύνη στους υπολοίπους. Η ηλεκτρονική κοινότητα ήταν τόσο μικρή που όλες οι διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μπορούσαν να χωρέσουν σε ένα μικρό βιβλίο.

Ο επιστήμονας Danny Hillis ήταν ένας από αυτούς τους λίγους ανθρώπους που άνηκαν σε αυτήν την κοινότητα. Σε ένα πρόσφατο TED Talk, ο Hillis υποστήριξε πως ο πληθυσμός του κόσμου στο Internet από μόνος του δημιουργεί νέους κινδύνους.

«Το Internet είχε σχεδιαστεί με την υπόθεση ότι τα links επικοινωνίας δε θα μπορεί κανείς να τα εμπιστευτεί, όμως οι άνθρωποι που θα συνδέονταν σε αυτό θα ήταν έξυπνοι και έμπιστοι. Αυτές οι υποθέσεις πλέον δεν βρίσκουν εφαρμογή», δήλωσε ο Hillis στο Mashable.

Ο Hillis αφηγείται ιστορίες από κενά ασφαλείας που έχουν αποδείξει το πόσο ευάλωτοι είμαστε. Πλέον χρησιμοποιούμε το Διαδίκτυο σε υπηρεσίες για τις οποίες δεν είχε φτιαχτεί. Το Internet υποστηρίζει τη βασική δομή της κοινωνίας μας, από μεταφορές κεφαλαίων, τροφίμων και καυσίμων μέχρι και τις επικοινωνίες.

Εξαρτόμαστε από το Internet για σχεδόν τα πάντα και δε μπορούμε να σκεφτούμε καν το ενδεχόμενο να σταματήσει απλά να λειτουργεί. Όμως ο Hillis προειδοποιεί πως με την τεράστια συμμετοχή του κόσμου, σίγουρα υπάρχουν «κακοί και ανόητοι» χρήστες που τελικά θα οδηγήσουν στη διάλυση του κυβερνοχώρου στο μέλλον.

«Εμείς οι ίδιοι θέτουμε τους εαυτούς μας σε κίνδυνο και δημιουργούμε ένα είδος καταστροφής όπως αυτή του χρηματοπιστωτικού συστήματος, παίρνοντας ένα σύστημα που βασίστηκε αρχικά στην εμπιστοσύνη μεταξύ λίγων και επεκτείνοντας το πέρα από τα όρια του», εξηγεί.

Συνεχίζει λέγοντας πως ήρθε η ώρα να σκεφτούμε ένα Σχέδιο Β', «ένα εναλλακτικό δίκτυο επικοινωνιών που θα είναι εντελώς ανεξάρτητο από τα πρωτόκολλα του Διαδικτύου», με τον Hillis να ανακαλύπτει πως ήδη κάποιοι εργάζονται προς αυτή την κατεύθυνση.

Κλείνοντας την ομιλία του ο Hillis πρόσθεσε πως «ενώ με ανησυχεί να ακούω ότι τα πράγματα είναι χειρότερα από ότι υπέθεσα, από την άλλη με ενθαρρύνει να μαθαίνω πως έξυπνα μυαλά προσπαθούν να δώσουν λύση σε αυτά τα προβλήματα. Όπως άλλωστε όλα τα προβλήματα, έτσι και αυτό είναι πολύ πιθανό τελικά να λυθεί. Το ερώτημα είναι πόσο θα πρέπει να υποφέρουμε μέχρι να το λύσουμε». 



Πηγή:http://www.newsbeast.gr/technology/arthro/505226/ti-tha-sumvei-an-katarreusei-to-internet/

Συμβουλές για την ασφάλεια στο Διαδίκτυο


Απλές κινήσεις για την προστασία του υπολογιστή σας

Η ασφάλεια στο διαδίκτυο είναι ένα θέμα που απασχολεί την τεχνολογική κοινότητα, ιδιαιτέρως το τελευταίο διάστημα. Πλέον, όλοι μας είμαστε εκτεθειμένοι σε κακόβουλους χρήστες, που είτε για τη διασκέδασή τους είτε για το προσωπικό τους συμφέρον, προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την οποιαδήποτε ευκαιρία και να επιτεθούν σε άτομα, λιγότερο ενημερωμένα για του κινδύνους που κρύβει ο κυβερνοχώρος.

Δυστυχώς κανείς δε μπορεί να είναι βέβαιος για την ασφάλεια του καθώς, ο επιτιθέμενος έχει το πλεονέκτημα του χρόνου ώστε να ξεπεράσει την προστασία που έχει «χτίσει» ο αμυνόμενος. Σκοπός μας είναι να κάνουμε αυτή τη διαδικασία αρκετά δύσκολη ώστε να αποτρέψουμε και να αποθαρρύνουμε τους κακόβουλους αυτούς χρήστες.
Σκεφτείτε το σαν μία πόρτα ενός σπιτιού. Αν κάποιος την αφήσει ανοιχτή και φύγει, τότε δίνει τη δυνατότητα, με μηδενικό κόπο, στους κλέφτες να μπουν στο σπίτι, αν κάποιος άλλος απλά την κλείσει χωρίς να την κλειδώσει, κάνει τη διαδικασία αρκετά πιο δύσκολη για τον κλέφτη από ότι στην πρώτη περίπτωση αλλά όχι αρκετά δύσκολη ώστε να τα παρατήσει

Αν όμως κάποιος φεύγοντας κλειδώσει την πόρτα του σπιτιού του, σίγουρα θα αναγκάσει τον κλέφτη να βρει κάποιο άλλο «θύμα». Όχι επειδή δε θα μπορεί να σπάσει την κλειδαριά, αλλά επειδή θα προτιμήσει έναν πιο «εύκολο» δρόμο. Το ίδιο ακριβώς βρίσκει εφαρμογή και στις απειλές μέσω Internet. 

Φυσική Προστασία




Ένας από τους πιο εύκολους (και σίγουρους) τρόπους για να αποκτήσει κάποιος πρόσβαση στα δεδομένα σας, είναι να έχει «φυσική» πρόσβαση στον ηλεκτρονικό σας υπολογιστή, είτε έχοντας το χρόνο να ψάξει όλα σας τα αρχεία, είτε εγκαθιστώντας ένα πρόγραμμα απομακρυσμένου ελέγχου στο σύστημα σας.

Θα πρέπει λοιπόν, να έχετε πάντα στο νου σας που βρίσκεται ο φορητός σας υπολογιστής ή η φορητή σας συσκευή. Επίσης, καλό θα είναι να αποφεύγετε να χρησιμοποιείται οπτικούς δίσκους ή USB sticks που δεν έχουν ελεγχθεί και δεν προέρχονται από άτομα της εμπιστοσύνης σας, καθώς και να εμπιστεύεστε τις συσκευές σας σε κάποιον άγνωστο. 

Ψηφιακή Προστασία




Πλέον κάθε συσκευή σας δίνει τη δυνατότητα να την κλειδώσετε με κάποιο κωδικό πρόσβασης. Είτε πρόκειται για σταθερό ή φορητό υπολογιστή είτε για smartphone και tablet, έχετε τη δυνατότητα να εισάγεται έναν κωδικό, που θα πρέπει να είναι προσωπικός και να μην τον αποκαλύψετε σε κανέναν, με εξαίρεση ίσως τα πολύ έμπιστα σας πρόσωπα.

Σε όλες τις συσκευές, αυτή η επιλογή βρίσκεται μέσα στο μενού που συνήθως ονομάζεται «Ρυθμίσεις», ενώ στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές θα τη βρείτε στον «Πίνακα Ελέγχου». 

Ηλεκτρονική Προστασία



Πρόκειται για την προστασία του συστήματος σας μέσω Internet. Πολλές εφαρμογές που κυκλοφορούν κατά καιρούς υπόσχονται να αυξήσουν την ασφάλεια των συσκευών και καλό θα ήταν να τις εμπιστευτείτε, ειδικά όταν πρόκειται για προγράμματα αναγνωρισμένων εταιριών, όπως το Norton της Symantec, το NOD32 της ESET, το Karspersky και άλλα.

Βέβαια, υπάρχουν και προεγκατεστημένες επιλογές στο σύστημα των Windows. Προτείνεται να έχετε πάντα ενεργοποιημένες τις λειτουργίες του τοίχους προστασίας (Firewall) και των εφαρμογών που αναγνωρίζουν λογισμικά τύπου malware ή υιούς. Φυσικά, οι επιλογές αυτές δεν προσφέρουν την μέγιστη προστασία, όμως σίγουρα θα αποθαρρύνουν κάποιον από το να σας «επιτεθεί».

Άλλωστε αυτό που θα πρέπει να γνωρίζετε είναι πως αν κάποιος θέλει να σας «επιτεθεί», σίγουρα μετά από κάποιο χρονικό διάστημα θα τα καταφέρει. Η ιστορία το έχει αποδείξει. Σκοπός όλων μας είναι να δυσκολεύουμε και να αποθαρρύνουμε τέτοιου είδους προσπάθειες. 

Επικίνδυνα emails και μηνύματα σε Facebook, Twitter και άλλα κοινωνικά δίκτυα



Εδώ είναι καθαρά στο χέρι σας να μην παρασυρθείτε από τα «δελεαστικά» (πολλές φορές) μηνύματα που θα σας στείλει κάποιος, στο ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο ή σε κάποιο κοινωνικό δίκτυο. Όλοι έχουμε λάβει κατά καιρούς ένα μήνυμα που υποστηρίζει ότι κερδίσαμε σε έναν διαγωνισμό, προβάλλοντας μας ένα έπαθλο στο οποίο είναι δύσκολο να αντισταθεί κανείς.

Φυσικά και τα μηνύματα αυτά είναι τουλάχιστον ύποπτα, προσπαθήστε να είστε όσο περισσότερο καχύποπτοι και μην μπείτε στον πειρασμό να πατήσετε στα links (συνδέσμους) που έχουν αυτά τα emails στο κείμενο τους. Αποφύγετε σε κάθε περίπτωση να κατεβάσετε στον υπολογιστή σας οποιοδήποτε αρχείο είναι συνημμένο. Η καλύτερη λύση είναι να ελέγξετε τον αποστολέα και αν δεν τον γνωρίζετε να διαγράψετε αμέσως το συγκεκριμένο μήνυμα.

Η αλήθεια είναι πως στις μέρες για να προστατευθεί κανείς από τις ηλεκτρονικές απειλές που υπάρχουν στο διαδίκτυο, είναι μία χρονοβόρα διαδικασία που απαιτεί την προσοχή μας σε κάθε κίνηση. Δυστυχώς, σε κάθε «ηλεκτρονική» μας ενέργεια, θεωρητικά θέτουμε σε κίνδυνο τα προσωπικά μας δεδομένα αλλά και την ιδιωτικότητα των αρχείων μας.

Φυσικά τα παραπάνω, (που είναι λίγο πολύ γνωστά στους περισσότερους) αποτελούν κάποιες πολύ απλές συμβουλές, που αν αποτελέσουν μέρος της καθημερινότητας μας, θα βοηθήσουν στο να έχουμε μία στοιχειώδη προστασία απέναντι στους αμέτρητους κινδύνους που παραμονεύουν σήμερα στο Internet.


Πηγή:http://www.newsbeast.gr/technology/arthro/505427/sumvoules-gia-tin-asfaleia-sto-diadiktuo/

Κυριακή 17 Μαρτίου 2013

Αυτό είναι το Samsung Galaxy S IV

Η Samsung παρουσίασε τα ξημερώματα της Παρασκευής, τη νέα της ναυαρχίδα, Galaxy S IV. Η πολυαναμενόμενη συσκευή ήταν ο βασικός πρωταγωνιστής σε μία παράσταση που θύμιζε αυτές του Μπρόντγουεϊ, στο Radio City Music Hall στη Νέα Υόρκη.

Παρά το γεγονός ότι η παράσταση δεν κατάφερε να κλέψει τις εντυπώσεις, σίγουρα η νέα συσκευή του κορεατικού κολοσσού δεν άφησε παραπονεμένους όσους παραβρέθηκαν εκεί ή όσους την παρακολούθησαν ζωντανά μέσω του Livestream στο Youtube.

Ουσιαστικά, η εταιρεία επιβεβαίωσε όλα όσα είχαμε ακούσει το τελευταίο διάστημα, ενώ ήδη οι πρώτες εντυπώσεις από την τεχνολογική κοινότητα κάνουν λόγο για μία πολύ καλή συσκευή. Ωστόσο, πολλοί αναφέρουν πως περίμεναν να δουν κάτι παραπάνω.

Στα χαρακτηριστικά της νέα συσκευής η Samsung δεν έκρυβε εκπλήξεις, με το Galaxy S IV να διαθέτει οθόνη Super AMOLED Full HD 5 ιντσών με πυκνότητα εικονοστοιχείων 441ppi και την τεχνολογία Gorilla Glass 3, τον οκταπύρηνο επεξεργαστή της εταιρίας Exynos 5410 με χρονισμό στα 1,6GHz ή τον Qualcomm 600 με χρονισμό στα 1,9GHz (ανάλογα με την χώρα κυκλοφορίας.

Ακόμη, επεξεργαστή γραφικών PowerVR SGX 544MP, 2GB μνήμης RAM, αποθηκευτικό χώρο 16GB ή 32GB με δυνατότητα επέκτασης microSD, κάμερα 13 megapixel, εμπρόσθια κάμερα 2 megapixel, μπαταρία 2.600mAh, δυνατότητα σύνδεσης σε δίκτυα LTE και λειτουργικό σύστημα Android 4.2.2 Jelly Bean.

Επίσης σημαντική αναφορά έγινε στις διαστάσεις της συσκευής, που αν και διαθέτει μεγαλύτερη οθόνη από το Galaxy S III, είναι ελαφρώς μικρότερη. Με πάχος μόλις 7,9 χιλιοστά και βάρος 138 γραμμάρια.


Φυσικά εκτός από τεχνικά χαρακτηριστικά, η Samsung έκανε εκτενές αφιέρωμα και στις νέες λειτουργίες του Galaxy S IV, παρουσιάζοντας πολλές καινούριες τεχνολογίες. Πλέον είναι δυνατή η ταυτόχρονη λήψη βίντεο και από τις δύο κάμερες της συσκευής με το πάτημα ενός κουμπιού, με την τεχνολογία Dual Camera.

Επίσης, το Drama Shot επιτρέπει την λήψη 100 φωτογραφιών μέσα σε 4 τέσσερα δευτερόλεπτα ώστε να διαλέξετε την καλύτερη για τη συλλογή σας. Λειτουργία που συνδυάζεται με το, γνωστό από το Galaxy Note II, AirView που σας δίνει τη δυνατότητα προεπισκόπησης των φωτογραφιών σας.

Στη συνέχεια, μία ακόμα εντυπωσιακή λειτουργία είναι αυτή του S Translator. Μία εφαρμογή που μεταφράζει αυτά που υπαγορεύει ο χρήστης (ή που πληκτρολογεί) σε μία από τις γλώσσες που υποστηρίζει το σύστημα, όπως Αγγλικά, Ιταλικά, Ισπανικά, Γερμανικά, Γαλλικά, Κινέζικα, Γιαπωνέζικα και Πορτογαλικά της Βραζιλίας. Το εντυπωσιακό είναι πως η συγκεκριμένη λειτουργία δεν χρειάζεται καν σύνδεση στο ίντερνετ! Θα λέγαμε ότι πρόκειται για μία από τις πιο σημαντικές προσθήκες.


Η λίστα με τις νέες λειτουργίες δεν τελειώνει εδώ. Η Samsung ενσωμάτωσε στο Galaxy S IV το Smart Switch. Είναι ένα πρόγραμμα που επιτρέπει τη μεταφορά των δεδομένων, από οποιαδήποτε άλλη συσκευή στο Galaxy S IV, μέσω υπολογιστή.

Το S Voice Drive αποτελεί την πρόταση της εταιρίας για την ώρα της οδήγησης. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα βοηθό που ανταποκρίνεται σε οποιαδήποτε εντολή και να του δώσετε κατά την ώρα της οδήγησης, όπως αποστολή και ανάγνωση μηνυμάτων, αποδοχή και απόρριψη κλήσεων ή εντολές εντοπισμού της θέσης σας στο χάρτη.

Επιπλέον, μία ακόμα εντυπωσιακή λειτουργία είναι αυτή του Air Gesture, πρόκειται για έναν εναλλακτικό τρόπο διαχείρισης της συσκευής με χειρονομίες που δεν απαιτεί να ακουμπάτε την οθόνη της. Εφαρμογή που συνδυάζει και τη λειτουργία Eye Tracking που αναγνωρίζει τις κινήσεις των ματιών σας ώστε να κάνει αυτόματη κύλιση όταν διαβάζεται ή να κάνει pause όταν βλέπετε ένα βίντεο και δεν κοιτάτε στην οθόνη.


Επίσης ο κορεατικός κολοσσός παρουσίασε λειτουργίες όπως το Shound & Shot που επιτρέπει τη λήψη φωτογραφιών με ταυτόχρονη ηχογράφηση του ήχου τη δεδομένη στιγμή. Επιπλέον, με το S Health φροντίζει να παρακολουθεί την αθλητική δραστηριότητα ενώ μπορεί να συνδεθεί με μία μεγάλη γκάμα αξεσουάρ.

Παρουσιάστηκε ακόμα το Samsung Knox, μία επαγγελματική εφαρμογή που διαχωρίζει τα επαγγελματικά αρχεία και εφαρμογές για μεγαλύτερη ασφάλεια, ενώ με το Share Music και Share Photos δίνει τη δυνατότητα να μοιραστείτε πολύ πιο εύκολα τη μουσική και τις φωτογραφίες σας με άλλες συσκευές Galaxy S IV.

Τέλος, λειτουργίες όπως η δυνατότητα χρήσης της οθόνης ακόμα και με γάντια ή η εύκολη συνεργασία με το HomeSync που είδαμε στο MWC 2013, αλλά και το Cinema Photo που δημιουργεί κινούμενες φωτογραφίες απλά συμπληρώνουν την τεράστια λίστα με τις νέες δυνατότητες της ίσως καλύτερης συσκευής αυτή τη στιγμή στον κόσμο.

Η κυκλοφορία της θα ξεκινήσει στα τέλη Απριλίου χωρίς ωστόσο να έχει ανακοινωθεί κάποια ενδεικτική τιμή.


Πηγή:http://www.newsbeast.gr/technology/arthro/503921/auto-einai-to-samsung-galaxy-s-iv/

Ένα ποντίκι διαφορετικό από τα άλλα

Ένα νέο gadget αποκάλυψε η εταιρεία IRIS, που δε γνωρίζουμε κατά πόσο θα φανεί χρήσιμο στο καταναλωτικό κοινό, όμως σίγουρα είναι κάτι το διαφορετικό. 

Πρόκειται για το IRIScan, ένα ποντίκι για ηλεκτρονικούς υπολογιστές που εκτός από τις συνηθισμένες λειτουργίες, έχει τη δυνατότητα να σκανάρει κείμενα και εικόνες.

Διαθέτει ενσωματωμένο σύστημα σάρωσης, που συνεργάζεται με το αντίστοιχο πρόγραμμα για Windows και επιτρέπει στους χρήστες να μετατρέψουν το οποιοδήποτε κείμενο σε αρχείο .pdf ή σε έγγραφο του Word. Μάλιστα, η διαδικασία -όπως φαίνεται και στο βίντεο- είναι ιδιαίτερα απλή και γρήγορη.

Το ποντίκι έχει ανάλυση 400dpi, ενώ για την ενεργοποίηση της λειτουργίας σάρωσης, υπάρχει ειδικό κουμπί, ώστε να μπορείτε να την απενεργοποιείτε όποτε δεν την χρειάζεστε.


Όταν σκαρώσετε το οποιοδήποτε έγγραφο ή φωτογραφία, το λογισμικό της εταιρίας σας δίνει τη δυνατότητα να το επεξεργαστείτε και να το αποθηκεύσετε στον υπολογιστή σας, καθώς και να το μοιραστείτε μέσω email ή των κοινωνικών δικτύων.

Το νέο αυτό gadget είναι διαθέσιμο για παραγγελία από την ιστοσελίδα της εταιρίας και κοστίζει 79 ευρώ.



Πηγή:http://www.newsbeast.gr/technology/arthro/504105/ena-podiki-diaforetiko-apo-ta-alla/

Σάββατο 16 Μαρτίου 2013

Μάχη «γιγάντων» στη μεγάλη κατηγορία των smartphones


Μετά την παρουσίαση του Galaxy S IV από τη Samsung, ήταν φυσικό να ξεκινήσουν άμεσα οι συγκρίσεις με τις υπόλοιπες high-end συσκευές της αγοράς. 

Η κόντρα φυσικά με το iPhone 5 ήταν αναπόφευκτη, όμως στη «μάχη» πλέον μπαίνουν και οι προτάσεις της HTC με το One και της BlackBerry με το Z10.

Οι συγκρίσεις δεν επικεντρώνονται στο λειτουργικό, με το HTC παρόλα αυτά, να υστερεί λόγω παλαιότερης έκδοσης Android, ενώ για το BlackBerry 10 δεν έχουμε ακόμα πλήρη εικόνα. Ωστόσο, το iOS6 και το Android 4.2.2 θεωρούνται οι καλύτερες επιλογές, αναλόγως βέβαια και τις προτιμήσεις του καθενός.

Στις οθόνες, παρατηρούμε πως η μεγαλύτερη σε μέγεθος είναι αυτή του νέου Galaxy, που φτάνει τις 5 ίντσες, με την οθόνη του HTC One όμως να κλέβει τις εντυπώσεις με πυκνότητα εικονοστοιχείων που αγγίζει τα 468ppi!

Και οι τέσσερις συσκευές υποστηρίζουν συνδέσεις σε δίκτυα LTE, με το iPhone 5 να είναι η μοναδική που δεν υποστηρίζει λειτουργία NFC.

Σε επίπεδο επιδόσεων, αν και δεν μπορούμε να είμαστε ακόμα απολύτως σίγουροι, η Samsung οδηγεί την κούρσα με το νέο οκταπύρηνο επεξεργαστή Exynos 5-Οcta και χρονισμό στα 1,6GHz, ενώ φαίνεται να την ακολουθεί η HTC με τον τετραπύρηνο επεξεργαστή της Qualcomm SnapDragon 600 και χρονισμό στα 1,7GHz.

Τέλος, στη λειτουργία της κάμερας και πάλι το προβάδισμα, δείχνει να παίρνει το Galaxy S IV, με κάμερα 13 megapixles και δυνατότητα λήψης βίντεο υψηλής ανάλυσης.

Μέχρι στιγμής, φαίνεται πως η Samsung έχει καταφέρει να μας παρουσιάσει μία συσκευή πολύ υψηλών επιδόσεων, που ξεπερνά τον ανταγωνισμό. 

Μένει να δούμε τι μπορεί να ετοιμάζει η Apple για την επόμενη γενιά του iPhone, με το διευθυντή του τμήματος μάρκετινγκ της εταιρίας, Phil Schiller να δηλώνει πως «εμείς στην Apple γνωρίζουμε πως δεν είναι αρκετό να παρουσιάζουμε απλά μεγάλα νούμερα. Πρέπει να φτιάχνουμε συσκευές που θα αγαπάει ο κόσμος να χρησιμοποιεί».




Πηγή:http://www.newsbeast.gr/technology/arthro/504050/mahi-gigadon-sti-megali-katigoria-ton-smartphones/

Seagate: υβριδικοί σκληροί δίσκοι σύντομα

Αν και θεωρούμε πως δεν χωρά καμία αμφιβολία στο γεγονός ότι οι δίσκοι τεχνολογίας SSD είναι ό,τι καλύτερο μπορεί να ενσωματώσει αυτή τη στιγμή κάποιος σε έναν προσωπικό υπολογιστή για να τον επιταχύνει, συνεχίζει να υπάρχει ένα... μικρό πρόβλημα: αυτό του κόστους. Οι ταχύτητες ανάγνωσης κι εγγραφής δεδομένων μεν είναι συχνά υπερπενταπλάσιες σε έναν SSD απ' ότι σε έναν "απλό" μηχανικό σκληρό δίσκο (HDD), όμως οι SSD παραμένουν προσιτοί στους πιο πολλούς από μας σε "λογικές" χωρητικότητες π.χ. μέχρι 256 GB, για να φιλοξενούν κυρίως το εκάστοτε λειτουργικό σύστημα και τα αρχεία δουλειάς μας. Για αποθήκευση περισσότερων δεδομένων π.χ. από 512 GB και πάνω, το κόστος των SSD... "ξεφεύγει". Πολύ ψηλά.

Η Seagate, μία από τις πρωταγωνιστικές εταιρείες στο χώρο των σκληρών δίσκων, θεωρεί ότι έχει να προτείνει μια "συμβιβαστική λύση" στο όλο πρόβλημα - τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα. Σε λίγες εβδομάδες θα ξεκινήσει την διάθεση σκληρών δίσκων που η ίδια ονομάζει "SSHD", με άλλα λόγια υβριδικά μοντέλα που συνδυάζουν τη μαγνητική επιφάνεια των μηχανικών σκληρών δίσκων, με τσιπ αποθήκευσης δεδομένων όπως αυτά που αξιοποιούν οι SSD. Τα μοντέλα SSHD, μάλιστα, θα προσφέρονται σε δύο διαφορετικές σειρές και διάφορες χωρητικότητες: η μία σειρά προορίζεται για laptop, ακολουθεί τις standard προδιαγραφές των δίσκων μεγέθους 2.5 ιντσών και προσφέρει χωρητικότητες του μισού και του ενός TB, ενώ η δεύτερη σειρά ακολουθεί τις προδιαγραφές των τυπικών μηχανικών σκληρών δίσκων 3.5 ιντσών και προσφέρει χωρητικότητες του ενός και δύο TB. Όλοι οι SSHD αξιοποιούν την καθιερωμένη συνδεσμολογία SATA κι ενσωματώνουν 8 GB μνήμης NAND flash - εξ ου και η υβριδική τους φύση.



Από όσα τεχνικά έχει αποκαλύψει μέχρι στιγμής η Seagate, ο τρόπος λειτουργίας των SSHD δεν βασίζεται σε... πυρηνική φυσική - δεν είναι τίποτε άλλο απ' ότι κάνουν ήδη προσωπικοί υπολογιστές με ειδικές κάρτες επέκτασης, ακόμη και η Apple στους πιο πρόσφατους MacBook με την τεχνολογία "FusionDrive": τα 8 GB μνήμης flash χρησιμοποιούνται σαν "προσωρινός χώρος αποθήκευσης" (cache), έτσι ώστε θεωρητικά το μηχανικό τμήμα του SSHD να διαβάζει και να γράφει δεδομένα ταχύτερα απ' ότι ένας σημερινός τυπικός σκληρός δίσκος. Το πρόβλημα είναι πως, κατά τη γνώμη πολλών τεχνικών συντακτών του εξωτερικού, τα 8 GB "χώρου σε τσιπ" είναι πολύ λίγα για να παρατηρηθεί σημαντική διαφορά στις επιδόσεις. Στην πρακτική εφαρμογή του FusionDrive στα MacBook της Apple, για παράδειγμα, φαίνεται πως από τα 128GB "μνήμης σε τσιπ" και πάνω γίνεται όντως αντιληπτή η διαφορά στην ταχύτητα χρήσης του εκάστοτε Η/Υ. 

Η Seagate υπερασπίζεται την επιλογή της επικαλούμενη λόγους κόστους: περισσότερη μνήμη flash θα απομάκρυνε πολύ το κόστος των SSHD από αυτό των παρόντων HDD. Από την άλλη πλευρά, αυτό δεν ήταν... το όλο θέμα συζήτησης ούτως ή άλλως, δηλαδή η σχέση κόστους/αξίας και επιδόσεων; Θα χρειαστεί να περιμένουμε τις πρώτες πρακτικές δοκιμές των νέων SSHD της Seagate, λοιπόν, προκειμένου να διαπιστώσουμε αν οι υβριδικοί της σκληροί δίσκοι όντως προσφέρουν αντιληπτό πλεονέκτημα σε σχέση με τους σημερινούς μηχανικούς... ή αν συνεχίζει να έχει περισσότερο νόημα η χρήση ενός καλού SSD για λειτουργικό και δεδομένα δουλειάς, με τα ογκώδη δεδομένα να παραμένουν σε απλούς HDD. Σε κάποιες εβδομάδες από τώρα, θα ξέρουμε!



Πηγή:http://www.athinorama.gr/digital/hardware/articles/default.aspx?id=14434

God of War Ascension: στα ελληνικά

Δεν χρειάζεται... ιδιαίτερη ανάλυση το γιατί κάποια video games είναι απολύτως "ΟΚ" να τα παίξει οποιοσδήποτε στα αγγλικά, ενώ κάποια άλλα είτε απαιτούν καλή γνώση της Σαξονικής, είτε είναι προτιμότερο να μεταφραστούν στη μητρική γλώσσα του παίκτη. Τα απλά, άμεσα κατανοητά games τύπου... Tetris, Pac-Man ή Angry Birds δεν έχουν καμία ιδιαίτερη "γλωσσική" απαίτηση από τον παίκτη: τα αγγλικά τους στις οδηγίες και τα μηνύματα είναι τόσο απλοϊκά, που κανείς δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα εκεί. Υπάρχουν όμως και games στα οποία η γλώσσα έχει πολύ περισσότερη σημασία, σε δύο επίπεδα μάλιστα. Στο πρώτο έχει πρακτική σημασία, επηρεάζει δηλαδή το πώς θα παίξει κανείς αυτό καθ' αυτό το παιχνίδι αποτελεσματικά. Στο δεύτερο επίπεδο έχει καλλιτεχνική, αλλά όχι μικρότερη σημασία: η γλώσσα εκεί σχετίζεται με την πειστική απόδοση των διαλόγων και τη δημιουργία της, ποθητής απ' όλους, κινηματογραφικής ατμόσφαιρας.

Δεν χρειάζεται να θυμίσουμε σε ποιά από τις δύο κατηγορίες games ανήκουν τα God of War, σωστά;


Τίτλους της με "ειδικό βάρος" η Sony έχει εξελληνίσει και στο παρελθόν - μία ματιά στα τελευταία 2 χρόνια μόνο αποκαλύπτει το Gran Turismo 5, το Buzz, το Book of Spells και το Sly Cooper, όλα στη γλώσσα μας είτε σε μεγάλο βαθμό, είτε πλήρως. Το God of War Ascension είναι, όμως, ένα... άλλο θέμα: και αρκετή διήγηση για το σεναριακό υπόβαθρο υπάρχει στην αρχή, και πολλές "ενδιάμεσες" σκηνές με διαλόγους, και ένας σημαντικός αριθμός χαρακτήρων που πρέπει να αποδοθεί με διαφορετικές φωνές. Κοινώς, το υλικό προς μετάφραση στα ελληνικά ήταν και πολύ, και πολυποίκιλο. Και ενώ η δουλειά που είχε γίνει από τη Sony στο παρελθόν ήταν προσεγμένη, ομολογούμε ότι... μια μικρή ανησυχία την είχαμε: εδώ στα αγγλικά - για τα οποία επιλέγονται τα μεγαλύτερα ονόματα και οι πιο έμπειροι λεγόμενοι voice actors - πολλές φορές το στοιχείο του "επικού" τελικά αποδίδεται με τρόπο πομπώδη και ψεύτικο. Στα ελληνικά δεν θα υπήρχε τέτοιο ενδεχόμενο...;
Όπως αποδεικνύεται, δεν χρειαζόταν να ανησυχούμε. Η Sony έχει κάνει πάρα πολύ καλή δουλειά στη μεταφορά όχι μόνο της αφήγησης και των διαλόγων στην ελληνική γλώσσα, αλλά της παραγωγής του God of War Ascension συνολικά. Μετά την πρώτη εκτέλεση του τίτλου στο PS3, τη σχετική εγκατάσταση και την όποια αρχική ενημέρωση αρχείων μέσα από το PlayStation Network, το νέο God of War ζητά από τον παίκτη να κάνει την επιλογή ανάμεσα στην ελληνική γλώσσα και την αγγλική. Αυτό συμβαίνει γιατί ο εξελληνισμός είναι... ολοκληρωτικός: τα πάντα, από την κεντρική οθόνη του τίτλου μέχρι τις ρυθμίσεις, τις επιλογές που γίνονται κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, τα μηνύματα που εμφανίζονται στην οθόνη κλπ., είναι μεταφρασμένα στα ελληνικά με τρόπο λογικό και κατανοητό. Δεν συναντήσαμε κανέναν όρο που να μας ξένισε ή κάποιον που να έπρεπε στο μυαλό μας να "μεταφράσουμε" στα αγγλικά για να κατανοήσουμε.

Η μετάφραση του γραπτού κειμένου δεν ήταν ποτέ το πρόβλημα, ωστόσο. Το δύσκολο τμήμα του εξελληνισμού ήταν η απόδοση της αφήγησης και των διαλόγων... και εκεί δηλώνουμε άκρως ικανοποιημένοι με τη δουλειά που έχει γίνει από τη Sony. Η φωνή της "σεβάσμιας αφηγήτριας" που εξηγεί το υπόβαθρο των Ερινυών και της σύγκρουσης του Kratos με τους Θεούς, η φωνή των Ερινυών, η φωνή των δευτερευόντων χαρακτήρων και βέβαια η φωνή του ίδιου του Κράτος, έχουν επιλεγεί επιτυχημένα και αποδίδουν τις "ατάκες" τους πειστικά. Ούτε θεατρικά, ούτε υπερβολικά. Πειστικά. Οι Έλληνες παίκτες δεν θα έχουν κανένα πρόβλημα να παίξουν το Ascension και να απολαύσουν (σε πολυκάναλο ήχο κινηματογραφικού επιπέδου) το νέο God of War, από την αρχή μέχρι το τέλος, χωρίς να αντικρύσουν ή να ακούσουν... λέξη αγγλική. Όσο απαιτητικοί κι αν είναι πολλοί από μας με την απόδοση στη γλώσσα μας υλικού που έχει δημιουργηθεί σε άλλη!



Βεβαίως, παραμένει προς τιμήν της Sony το γεγονός ότι αποδέχεται πλήρως και την πιθανότητα ένα ποσοστό των κατόχων PS3 να προτιμούν την original, αγγλική εκδοχή της αφήγησης, των διαλόγων και όλων των μηνυμάτων που εμφανίζονται στην οθόνη. Γι' αυτό η ιαπωνική εταιρεία έχει όχι μόνο δώσει την επιλογή να επιστρέψει κανείς στα αγγλικά από τα ελληνικά ως συνολική γλώσσα απόδοσης του νέου God of War, αλλά και να ρυθμίσει κάθε σχετικό τομέα... ξεχωριστά (!). Έτσι, ο παίκτης μπορεί να έχει π.χ. την αφήγηση στα αγγλικά, αλλά με ελληνικούς υποτίτλους ή χωρίς, την απόδοση των διαλόγων επίσης, ακόμη και την εμφάνιση όλων των ηχητικών τμημάτων στα ελληνικά αλλά των μηνυμάτων στα αγγλικά. Με αυτόν τον τρόπο είναι πρακτικά αδύνατο να μην βρει οποιοσδήποτε Έλληνας παίκτης, όποια κι αν είναι η προτίμησή του η γλωσσική, έναν συνδυασμό στις επιλογές αυτές που να τον καλύπτει. Εύσημα εκεί που πρέπει, λοιπόν!


Πηγή:http://www.athinorama.gr/digital/games/articles/default.aspx?id=14421&par=1

Κυριακή 10 Μαρτίου 2013

Η Samsung δε σταματάει στο Galaxy S IV


Τα περισσότερα νέα που αφορούν τη Samsung το τελευταίο διάστημα, γυρνάνε γύρω από την παρουσίαση της νέα smartphone συσκευής, Galaxy S IV, όμως ο κορεατικός κολοσσός δε σταματάει εκεί και δείχνει έτοιμος να αντιμετωπίσει νέες προκλήσεις.

Δημοσιεύματα στην Κορέα κάνουν λόγο για την επόμενη συσκευή που θα τραβήξει τα βλέμματα πάνω της και δεν είναι άλλη από τον πιθανό διάδοχο του άκρως επιτυχημένου Galaxy Note II. 

Οι φήμες αναφέρονται σε ένα «phablet» που θα διαθέτει οθόνη 5,9 ιντσών και που όπως υποστηρίζουν θα αποτελέσει την επόμενη μεγάλη ανακοίνωση της εταιρίας.

Παλαιότερες αναφορές στο Galaxy Note III (αν θα λέγεται έτσι), υποστήριζαν ότι η οθόνη θα φτάσει τις 6,3 ίντσες, όμως οι Korea Times αποκαλύπτουν ένα πολύ πιο ρεαλιστικό μέγεθος, τονίζοντας μάλιστα πως η Samsung θα ενσωματώσει σε αυτή την οθόνη και την τεχνολογία OLED.

Όσον αφορά τον επεξεργαστή, οι Κορεάτες σημειώνουν πως θα είναι το οκταπύρηνο chip Exynos της ίδιας της εταιρίας, που θα εξοπλίσει και το Galaxy S IV.

Οι Korea Times μπορεί να μη φημίζονται για την αξιοπιστία τους, ωστόσο σε μερικές περιπτώσεις οι πληροφορίες τους επιβεβαιώνονται.


Πηγή:http://www.newsbeast.gr/technology/arthro/499663/i-samsung-de-stamataei-sto-galaxy-s-iv/

Αυτή θα είναι η νέα εμφάνιση του Facebook

Ο διευθύνων σύμβουλος του Facebook, Mark Zuckerberg, παρουσίασε χθες σε ειδική εκδήλωση της εταιρείας, τις αλλαγές που ετοιμάζει στην εμφάνιση του γνωστού κοινωνικού δικτύου. Οι αλλαγές θα εφαρμοστούν τόσο στις εφαρμογές για φορητές συσκευές, όσο και στο Web.

Ο CEO της εταιρείας, δήλωσε πως ένας στόχος αυτής της αλλαγής είναι «να δώσουμε στους χρήστες μας την καλύτερη προσωπική εφημερίδα στον κόσμο».

Η μεγαλύτερη αλλαγή είναι στο «News Feed», που πλέον θα χωρίζεται σε κατηγορίες, όπως «μουσική», «φωτογραφίες», «βίντεο» και «νέες δημοσιεύσεις». 

Η νέα μορφή των ενημερώσεων, επίσης θα περιλαμβάνει περισσότερες και μεγαλύτερες φωτογραφίες και βίντεο, κάτι που θα πρέπει να αναμένεται να γίνει και για τις διαφημίσεις φυσικά.

Η νέα αναβάθμιση είναι φανερά επηρεασμένη από τις mobile εκδόσεις, με την κεντρική σελίδα του Facebook.com, πλέον να μοιάζει πολύ περισσότερο με αυτήν που συναντάμε στις εφαρμογές.

Οι υπεύθυνοι του κοινωνικού δικτύου υποστηρίζουν πως οι χρήστες τους θέλουν ολοένα και περισσότερες επιλογές αλλά και καλύτερο έλεγχο, των δημοσιεύσεων που βρίσκουν στο «News Feed». 

Έτσι, τοποθέτησαν ένα μενού στη δεξιά πλευρά της οθόνης, μέσω του οποίου θα μπορούν να πλοηγηθούν ανάμεσα στις διάφορες κατηγορίες ενημερώσεων.




Πηγή:http://www.newsbeast.gr/technology/arthro/500451/auti-tha-einai-i-nea-emfanisi-tou-facebook/

Τα tablets μπαίνουν για τα καλά στη ζωή μας

Τα tablet ξεπέρασαν για πρώτη φορά τα smartphones στη χρήση του ίντερνετ, σύμφωνα με νέα έρευνα της Adobe, που δείχνει πως το ποσοστό στη θέαση ιστοσελίδων είναι πλέον μεγαλύτερο στις ταμπλέτες.

Η Adobe ανέλυσε περισσότερες από 1 δισεκατομμύριο επισκέψεις ιστοσελίδων, από περισσότερα από 1.000 websites και ανακάλυψε πως το 8% της κίνησης προέρχεται από tablet συσκευές, τη στιγμή που τα smartphones βρίσκονται στο 7%. Φυσικά τη μερίδα του λέοντος παίρνουν οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές.

Παρά το γεγονός ότι οι smartphone συσκευές είναι κατά πολύ περισσότερες, τα tablets καταφέρνουν να τις ξεπεράσουν έως και 1,7 φορές στη θέαση ιστοσελίδων, έχοντας μάλιστα και περισσότερο χρόνο παραμονής σε αυτές.
Στη συνέχεια η έρευνα παρατηρεί την ηλεκτρονική κίνηση των tablets ανά χώρα, δείχνοντας πως αυτή έχει διπλασιαστεί σχεδόν από την προηγούμενη χρονιά, με το Ηνωμένο Βασίλειο να παρουσιάζει το μεγαλύτερο ποσοστό χρήσης με 12,2%, ενώ την Κίνα το μικρότερο με 3,1%.

Τα αποτελέσματα, δείχνουν πως μόλις έξι χρόνια μετά την κυκλοφορία του iPhone, που σήμανε την επανάσταση στην κινητή τηλεφωνία, και μόλις τρία χρόνια μετά την κυκλοφορία του πρώτο iPad, οι φορητές συσκευές, δείχνουν σημαντική άνοδο, δείχνοντας πως το μέλλον του ίντερνετ είναι σίγουρα φορητό.

Από την άλλη πλευρά όμως, οι φορητές συσκευές έχουν ακόμα πολύ δρόμο για να καλύψουν τη διαφορά από τους ηλεκτρονικού υπολογιστές.





Πηγή:http://www.newsbeast.gr/technology/arthro/500353/ta-tablets-bainoun-gia-ta-kala-sti-zoi-mas/

Δευτέρα 4 Μαρτίου 2013

Ξενάγηση από τη Microsoft στο σπίτι του «μέλλοντος»


Η Microsoft μας έδωσε μία πρώτη γεύση στον ανανεωμένο «χώρο του μέλλοντος» (Space of the Future), στην έδρα της στο Ρέντμοντ της Καλιφόρνια. Ο συγκεκριμένος χώρος, απεικονίζει όλα όσα έχει στα πλάνα της η εταιρία για τα επόμενα 5 με 10 χρόνια.

Στα βίντεο που έχουν κυκλοφορήσει στο Διαδίκτυο, φαίνονται νέες τεχνολογίες που θα εξοπλίσουν τα σπίτια του μέλλοντος, μετατρέποντας τα σε «έξυπνα». Οι ιδέες που παρουσιάζονται έχουν να κάνουν με ανεπτυγμένα γραφεία που αναγνωρίζουν τους χρήστες, με μεγάλες οθόνες πολλαπλής αφής, με πλήρη συνδεσιμότητα όλων των συσκευών μεταξύ τους ακόμα και με πάγκους κουζίνας που κάνουν το μαγείρεμα πολύ πιο εύκολο.

Σε μια πρόσφατη συνέντευξή του, όταν ο πρόεδρος Bill Gates ρωτήθηκε αν ήταν ευχαριστημένος με την απόδοση της επιχείρησης κάτω από τις εντολές του CEO, Steve Ballmer, αυτός απάντησε πως «υπάρχουν πολλά καταπληκτικά πράγματα που έγιναν υπό την ηγεσία του Steve στα γραφεία της εταιρείας κατά το τελευταίο έτος, αλλά και αυτός όσο και εγώ δεν είμαστε ικανοποιημένοι από την άποψη των σημαντικών και καινοτόμων ανακαλύψεων και το κατά πόσο κάνουμε ότι είναι δυνατόν».

Τα λεγόμενα του Gates επιβεβαιώνονται και από τη τιμή της μετοχής της Microsoft που είναι περίπου εκεί που ήταν και πριν από πέντε χρόνια, τη στιγμή που οι ανταγωνιστές της όπως η Apple, η Amazon και η Samsung έχουν δει τις δικές τους μετοχές να έχουν αυξηθεί περισσότερο από το διπλάσιο.

Έτσι, ίσως το να ξεκινήσει να κυκλοφορεί προϊόντα για το σπίτι, όπως αυτά που φαίνονται στα βίντεο, θα μπορούσε να συμβάλει στην ενίσχυση της φήμης της Microsoft για την καινοτομία και την αναζωογόνηση των επενδυτών.









Πηγή:http://www.newsbeast.gr/technology/arthro/497933/xenagisi-apo-ti-microsoft-sto-spiti-tou-mellodos/

Σάββατο 2 Μαρτίου 2013

Το σπίτι του μέλλοντος


Μια πρόγευση για τα σπίτια του μέλλοντος μάς δίνει η ισπανική αρχιτεκτονική εταιρία Think Big Factory με το σχέδιο της για ένα ξεχωριστό διαμέρισμα με την ονομασία «Openarch». Σε αυτό, κάθε τοίχος είναι οθόνη αφής και εκεί προβάλλονται συνεχώς δεδομένα από το διαδίκτυο.

Επιπλέον, οι λειτουργίες του σπιτιού ελέγχονται από κάθε σημείο, περιλαμβανομένου και των κρεβατιών, με κινήσεις ή ομιλία.

Οι τοίχοι-οθόνες αφής μπορούν να χρησιμοποιηθούν με κάθε τρόπο που μπορεί να φανταστεί κανείς, σαν να πρόκειται για την οθόνη ενός tablet. Ενδεικτικά, ο χρήστης μπορεί να κάνει βιντεοκλήσεις, να συνδεθεί στο Facebook και γενικά να πραγματοποιήσει οποιαδήποτε εργασία σε οποιοδήποτε σημείο και αν βρίσκεται, αρκεί φυσικά να υπάρχει κάποιος τοίχος!

Στον έλεγχο των λειτουργιών του σπιτιού, περιλαμβάνεται η ενεργοποίηση και απενεργοποίηση οικιακών συσκευών όπως τα πλυντήρια, οι τηλεοράσεις, τα στερεοφωνικά, αλλά και ο φωτισμός!


«Το οτιδήποτε στο σπίτι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για επικοινωνία, οι συσκευές διαεπαφής βρίσκονται παντού», δήλωσε ο διευθυντής Ion Cuervas-Mons.

Οι ένοικοι του σπιτιού μπορούν, για παράδειγμα, να συνδεθούν με οποιονδήποτε μέσω Skype ή να διαβάσουν τα μηνύματα του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στους τοίχους της τουαλέτας του σπιτιού, ενώ όλος ο τοίχος της κρεβατοκάμαρας μπορεί να μετατραπεί, μεταξύ άλλων, σε ένα τεράστιο ξυπνητήρι!

Το σχέδιο για το σπίτι του μέλλοντος ξεκίνησε πριν από 3 χρόνια και το πρωτότυπο κατασκευάζεται σε ένα διαμέρισμα στη βόρεια Ισπανία.

Το υλικό μέρος (hardware) του σπιτιού-συστήματος είναι ήδη πλήρως έτοιμο, ενώ το λογισμικό (software) σε ποσοστό 40%. Ο πρώτος ένοικος ήδη έχει μετακινηθεί για να ζήσει στο πειραματικό σπίτι, επιτρέποντας στους σχεδιαστές να μαθαίνουν και να προχωρούν σε βελτιώσεις.














Πηγή:http://www.newsbeast.gr/technology/arthro/494714/to-spiti-tou-mellodos/