Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012

Απλή συντήρηση

Το λειτουργικό σύστημα διαθέτει ενσωματωμένα εργαλεία λογισμικού, με την βοήθεια των οποίων μπορεί κανείς εύκολα και χωρίς ιδιαίτερα μεγάλη δαπάνη χρόνου να διατηρεί την γενική κατάσταση του PC τους σε ένα πολύ ικανοποιητικό επίπεδο.
Παρακάτω θα σας περιγράψω το πως κάνω εγώ όλη την διαδικασία συντήρησης του υπολογιστή. Δεν λέω ότι είναι ο καλύτερος τρόπος ο δικός μου, αλλά έτσι το κάνω εγώ τέλος πάντων.
Ο καθένας σας μπορεί να έχει να προσθέσει κάτι στα δικά μου ή να μη συμφωνήσει καθόλου. Οι κριτικές είναι ευπρόσδεκτες και μπορείτε να κάνετε τα σχόλια σας και τις παρατηρήσεις σας αμέσως στο τέλος του άρθρου.
Πριν κάνω οτιδήποτε στον υπολογιστή, αποσυνδέω την κεντρική μονάδα και πάω στο πλησιέστερο βενζινάδικο για να την "φυσίξω" με αέρα υπό πίεση. Είναι απαραίτητο, ειδικά εάν δεν το έχετε ξανακάνει ποτέ. Οι ανεμιστήρες και οι ψήκτρες πρέπει να απαλλαγούν από σκόνες, οι οποίες μαζεύονται πολλές. Δώστε ιδιαίτερο "βάρος" στο τροφοδοτικό και στην ψύκτρα της CPU.
Αφού επιστρέψω, ΤΟ ΠΡΩΤΟ που κάνω λοιπόν, είναι να αποσυνδεθώ από το εξωτερικό δίκτυο, εάν υπάρχει (τοπικό ή internet). Το κάνω για να αποτρέψω οποιαδήποτε δραστηριότητα μπορεί να γίνεται πίσω από τη πλάτη μου από διάφορα Trojans κ.α.
Αμέσως μετά αρχίζω να διαγράφω όλα τα αρχεία που κάποτε είχα δημιουργήσει και τώρα δεν τα χρειάζομαι πια, καθώς και να καταργώ περιττά προγράμματα από τον υπολογιστή μου, χρησιμοποιώντας την "Προσθαφαίρεση προγραμμάτων" από τον Πίνακα Ελέγχου των Windows.
Αφού κάνω τα παραπάνω, κάνω δεξί κλικ στην μονάδα δίσκου, στην οποία έχω εγκατεστημένο το σύστημα και επιλέγω «Ιδιότητες» - «Εκκαθάριση δίσκου» (βλ. την παρακάτω εικόνα).

εκκαθάριση δίσκου

Μετά από μερικά δευτερόλεπτα (ή και λεπτά, αναλόγως σε τι κατάσταση βρίσκεται ο δίσκος σας) εμφανίζεται ένα άλλο παράθυρο, από το οποίο μπορώ να κάνω επιλογή (με τικ) των αρχείων που θέλω να διαγραφούν.
Συνήθως, τον περισσότερο χώρο πιάνουν τα "Προσωρινά αρχεία Internet (είναι τα αρχεία που αποθηκεύονται κατά την πλοήγηση στο Διαδίκτυο), ο "Κάδος Ανακύκλωσης" και τα "Προσωρινά αρχεία" (τα αρχεία που δημιουργούνται συνήθως από διάφορα προγράμματα εγκατάστασης και χρειάζονται μόνο όσο διαρκεί η εγκατάσταση).
διαγραφή αρχείων

Τα τσεκάρω λοιπόν όλα αυτά και πατάω ΟΚ.
Ύστερα, προχωρώ στο ΔΕΥΤΕΡΟ ΒΗΜΑ:
Συνδέομαι στο Internet και ενημερώνω όλα τα αντιβιοτικά που έχω (antivirus, antispayware).
Μόλις αυτά ενημερωθούν, ξανά αποσυνδέομαι και τα βάζω να δουλέψουν ένα-ένα (με οποιαδήποτε σειρά, αλλά όχι όλα ταυτόχρονα!). Αυτό γίνεται για να διαπιστώσω ότι δεν μπήκε τίποτα στο PC μου «παράνομα» και κάνει τη δουλίτσα του στο παρασκήνιο, χωρίς να το έχω αντιληφθεί.
Όταν ολοκληρωθεί η σάρωση και όλα είναι καλά, συνεχίζω με το ΤΡΙΤΟ ΒΗΜΑ:
Πάω ξανά στο παράθυρο των ιδιοτήτων του σκληρού δίσκου (βλ. την πρώτη εικόνα), μεταβαίνω στην καρτέλα «Εργαλεία» - «Έλεγχος» και τσεκάρω και τις δύο επιλογές (βλ. εικόνα παρακάτω):
 

εξέταση δίσκων

Στο μήνυμα που εμφανίζεται, πατάω ΟΚ για να γίνει έλεγχος του δίσκου για σφάλματα στην επόμενη εκκίνηση του συστήματος και αμέσως κάνω επανεκκίνηση.Μετά τον έλεγχο και όταν φορτωθούν τα Windows, προχωρώ στο ΤΕΤΑΡΤΟ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΒΗΜΑ – κάνω ανασυγκρότηση του σκληρού δίσκου. Και για αυτή την δουλειά χρησιμοποιώ επίσης το ενσωματωμένο εργαλείο των Windows.


ΠΡΟΣΟΧΗ! Πριν όμως να ξεκινήσω την διαδικασία, τερματίζω όλα τα προγράμματα που βρίσκονται στην εκτέλεση (και στο παρασκήνιο). Όσοι έχουν εφαρμοσμένη την Προφύλαξη οθόνης, θα πρέπει να την απενεργοποιήσετε οπωσδήποτε, γιατί διαφορετικά η ανασυγκρότηση θα ξεκινάει από την αρχή κάθε φορά που θα τρέχει η προφύλαξη. Ακόμη καλύτερα, εάν κάνετε την ανασυγκρότηση δίσκων από την "Ασφαλή Λειτουργία" των Windows.
Μορείτε να ανοίξετε το εργαλείο της ανασυγκρότησης δίσκων, πατώντας το κουμπί "Ανασυγκρότηση" στο ίδιο παράθυρο ιδιοτήτων του δίσκου ή από «Έναρξη» - «Όλα τα προγράμματα» - «Βοηθήματα» - «Εργαλεία Συστήματος» - «Ανασυγρότηση Δίσκων»

Στο παράθυρο που εμφανίζεται, πατάω κατευθείαν «Ανασυγκρότηση» και πάω να κάνω καμιά άλλη δουλειά, μέχρι να ολοκληρωθεί.
Αυτή, θα μπορούσα να πω, είναι η βασική, άκρως απαραίτητη και όχι και πολύ δύσκολη διαδικασία συντήρησης του υπολογιστή (by Andreas). Καλό είναι να γίνεται τακτικά και με συχνότητα, ανάλογη με τη χρήση του υπολογιστή (εγκατάσταση και κατάργηση προγραμμάτων, πλοήγηση στο internet κ.α.).
Ελπίζω το παρόν άρθρο να φανεί χρήσιμο σε πολλούς από εσάς και να σας βοηθήσει να κάνετε την εργασία σας στον υπολογιστή πιο ξεκούραστη, ασφαλής και χωρίς προβλήματα.

2 σχόλια:

  1. ΚΑΛΗΜΕΡΑ!!!!!!!!
    ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΚΙ ΕΝΑΝ ΓΙΑΤΡΟ ΣΤΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΜΑΣ!!!!!!!
    ΕΧΩ ΚΑΠΟΙΕΣ ΑΠΟΡΙΕΣ ΣΧΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΜΠΛΟΚ, ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΜΕ ΒΟΗΘΗΣΕΙΣ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φυσικα και μπορω να σε βοηθησω...Ρωτησε με οτι θες!!Α!Και καλως ηρθες!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή