Σάββατο 30 Ιουνίου 2012

Razer Hydra

Το γεγονός ότι ο χειρισμός με ανίχνευση κίνησης δεν ήταν πραγματικά "εφεύρεση" της Nintendo, ομολογουμένως δεν αναιρεί το γεγονός ότι ήταν το Wii αυτό που έφερε στην αντίληψη του παγκόσμιου κοινού αυτήν την προσέγγιση. Αλλά... κακά τα ψέματα: από τη μία όλοι θα θέλαμε o χειρισμός του Wiimote/Wiimote Plus να ήταν ακριβέστερος, από την άλλη όλοι θα θέλαμε να παίξουμε games με αυτόν τον τρόπο μεν, αλλά με πολύ καλύτερα γραφικά απ' αυτά που μποτρεί να προσφέρει το Wii. Ε, η Razer - εταιρεία που ειδικεύεται εδώ και χρόνια στα ποιοτικά περιφερειακά για Η/Υ - δίνει αυτήν ακριβώς την ευκαιρία στους PC gamers, με την ιδιόρρυθμη πρόταση της: το Hydra. Και "στοχεύει" σχεδόν άψογα!

Αν θέλει να είναι κάποιος απόλυτα ακριβής (και φυσικά ειλικρινής), το Hydra δεν είναι το επακριβές αντίστοιχο ενός Wiimote ή ενός PlayStation Move Controller για έναν απλό και προφανή λόγο: δεν είναι ασύρματο. Τα δύο χειριστήρια που το απαρτίζουν - ναι, δύο - συνδέονται με τη βάση που έχει και το ρόλο δέκτη, μέσω δύο λεπτών καλωδίων. Αυτά είναι μεν επαρκή σε μήκος, ο όλος σχεδιασμός ωστόσο του περιφερειακού φανερώνει και τον τρόπο με τον οποίο προορίζεται να χρησιμοποιηθεί: όχι όπως το Wiimote, με τον παίκτη όρθιο μπροστά σε μία μεγάλη τηλεόραση δηλαδή, αλλά ως χειριστήριο για PC, με τον παίκτη καθισμένο μπροστά στον υπολογιστή του. Η διαφορά είναι σημαντική στο... φαίνεσθαι, πρακτικά ωστόσο η "αίσθηση" του χειρισμού είναι παρόμοια. Με το Hydra, από πολλές απόψεις, καλύτερη - και δεν μιλάμε για την... άνεση της πολυθρόνας μόνο.
Ο λόγος είναι απλός: τόσο λόγω καλύτερης τεχνολογίας, όσο και λόγω της ενσύρματης επικοινωνίας ανάμεσα στα χειριστήρια και τη βάση, δεν υπάρχει καμία - και όταν λέμε καμία, εννοούμε καμία - καθυστέρηση στα "αντανακλαστικά" του Hydra. Και μάλιστα χωρίς ο έλεγχος να στερείται τίποτε σε ακρίβεια. Με άλλα λόγια, η κίνηση του παίκτη "μεταφράζεται" σε ενέργεια επί της οθόνης ακαριαία (το περίφημο 1:1), αλλά παράλληλα η στόχευση γίνεται με τρόπο αξιόπιστο, επειδή η βάση "αντιλαμβάνεται" κίνηση του περιφερειακού σε επίπεδο μετατόπισης 1 χιλιοστού ή/και κλίσης 1 μοίρας (!). Ο προσεγμένος σχεδιασμός, τα ποιοτικά υλικά και η γενικότερη ποιότητα κατασκευής των χειριστηρίων, δε, βοηθούν με τον τρόπο τους ώστε η αίσθηση του χειρισμού συνολικά να είναι ένα, δύο ή και... περισσότερα "κλικ πιο πάνω" από την αντίστοιχη ενός Wiimote. Έτσι!Η συσκευασία του Hydra που έλαβε το Αθηνόραμα Digital για παρουσίαση από την επίσημη αντιπροσωπεία της Razer στην Ελλάδα, τη Zegetron, περιείχε τον... καλύτερο τρόπο για να διαπιστώσει κανείς τις δυνατότητες του περιφερειακού: αναφερόμαστε στο διάσημο, και αγαπημένο εκατομμυρίων παικτών, Portal 2 της Valve. Η ειδική, πλήρης συνοδευτική έκδοση υποστηρίζει το χειρισμό με Razer υποδειγματικά, περιλαμβάνει δε και 10 επίπεδα ειδικά σχεδιασμένα για να αξιοποιούν τις δυνατότητές του. Δεν είναι υπερβολή να πει κανείς πως το Portal 2, ήδη κορυφαία παραγωγή, είναι... "άλλο παιχνίδι" με το Hydra - κάτι από μόνο του ενδεικτικό.

Από την άλλη, είναι ίσως ειρωνικό το γεγονός ότι ακριβώς αυτή η ειδική έκδοση του Portal 2 είναι και η μόνη αιτία για την οποία θα δίσταζε κανείς να προτείνει το Hydra για αγορά από κάθε παίκτη που αγαπά τα PC games. Στο Portal 2 και τα ειδικά του levels το χειριστήριο της Razer λειτουργεί εξαιρετικά, τα υπόλοιπα 150 και πλέον PC games που το υποστηρίζουν, ωστόσο, δεν το κάνουν με τον ίδιο άρτιο τρόπο: σε αυτά το Hydra απλώς χρησιμοποιείται μέσω profiles, προδιαμορφωμένων σετ ρυθμίσεων δηλαδή.
Αν και είναι εφικτό να αξιοποιηθεί π.χ. σε οποιοδήποτε shoot' em up πρώτου προσώπου, για να λειτουργήσει όπως αληθινά τού αξίζει πρέπει ο ίδιος ο τίτλος "να έχει προβλέψει" σχετικά. Το Hydra χρειάζεται, με άλλα λόγια, ειδική υποστήριξη σε software - περισσότερη απ' όση ένα Portal 2 μόνο του μπορεί να προσφέρει. Για κάθε PC gamer, ωστόσο, που αρέσκεται στα FPS (είναι το είδος στο οποίο λειτουργεί καλύτερα απ' όλα τα games που δοκιμάσαμε μέσα από τη σχετική λίστα), και μπορεί να διαθέσει το σχετικό αντίτιμο (139 ευρώ δεν είναι λίγα), το Hydra είναι πρόταση τόσο αξιοπρόσεκτη, όσο και στο είδος της μοναδική. Απλώς, ε. Και λίγα games παραπάνω για να το απολαύσουμε δεόντως δεν θα ήταν άσχημα... κάποια στιγμή!

Πηγή:http://www.athinorama.gr/digital/hardware/articles/default.aspx?id=13357&par=1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου