Κυριακή 7 Απριλίου 2013

Kinect και PlayStation Eye, επαγγελματικά!

Οι Microsoft και Sony παρουσίασαν μεν δύο συστήματα χειρισμού με ανίχνευση κίνησης κατά πολύ ικανότερα του Wii της Nintendo, τα Kinect και Move αντίστοιχα, κατά γενική ομολογία ωστόσο και τα δύο δεν έχουν επιδείξει σε καμία περίπτωση πλήρως τις δυνατότητές τους. Δεν έχουν κυκλοφορήσει καν αρκετά games για κάτι τέτοιο, πόσο μάλλον αρκετά διαφορετικά. Και, με τα PS4 και NextBox να φημολογείται πως θα προσφέρουν στη συσκευασία τους τους διαδόχους των PlayStation Eye και Kinect, είναι πιθανό αυτά... να μην έχουν την ευκαιρία πλέον να αποδείξουν τί μπορούν να κάνουν. Απ' ότι φαίνεται, ωστόσο, ικανοί προγραμματιστές βρήκαν τρόπο να αξιοποιήσουν τα PS Eye και Kinect σε άλλο πλαίσιο, επαγγελματικό: ως κάμερες σύλληψης δεδομένων κίνησης 3D!

Πράγματι, εδώ και λίγες μέρες πωλείται μέσω της δημοφιλούς Δικτυακής υπηρεσίας Steam της Valve ειδικό λογισμικό για PC, με το όνομα iPi Mocap Studio 2: αυτό αναλαμβάνει να αξιοποιήσει τα Kinect και PS Eye αντί για τις πανάκριβες κάμερες 3D που, σε ειδικά studio, συλλαμβάνουν τις κινήσεις π.χ. ενός πρωταθλητή Tae Kwon Do και στη συνέχεια την "περνούν" σε έναν χαρακτήρα video game ώστε αυτός να αποδίδει πειστικά τις ίδιες κινήσεις. Αυτή η διαδικασία σύλληψης κίνησης (motion capture) απαιτεί κάτω από κανονικές συνθήκες εξοπλισμό εκατοντάδων χιλιάδων δολαρίων, λόγος για τον οποίο πολύ λίγες εταιρείες ανάπτυξης gaming έχουν τέτοια δικά τους studio και οι περισσότερες ενοικιάζουν τη χρήση τους (με επίσης υπέρογκες ωριαίες χρεώσεις).

Το iPi Mocap Studio 2 προσφέρει ουσιαστικά τη δυνατότητα σε κάθε ομάδα δημιουργίας games να "χτίσει" το δικό της motion capture studio με το κόστος ενός καλού PC, δύο Kinect ή 3 έως 6 (!) PS Eye και φυσικά το δικό του αντίτιμο (από €230 έως €930 ανάλογα με την έκδοση). Με συνολικό κόστος κάτω των €3000, με άλλα λόγια, οποιοσδήποτε μπορεί να συλλάβει δεδομένα κίνησης σε 3 διαστάσεις, τα οποία μπορεί στη συνέχεια να εξάγει από το iPi Mocap Studio 2 σε οποιοδήποτε πρόγραμμα επεξεργασίας 3D animation. Το software είναι τόσο ισχυρό, που δεν απαιτεί καν την προσθήκη "σημείων ανίχνευσης" (τις γνωστές χρωματιστές μπάλες) στο σώμα που θα συλληφθεί εν κινήσει, ενώ και ο απαραίτητος χώρος για την όλη διαδικασία είναι φυσικά μικρότερος από αυτόν ενός τυπικού studio και δεν υπάρχει ανάγκη για ειδικό φωτισμό και υπόβαθρα.

Για την ώρα το iPi Mocap Studio 2 διατίθεται μόνο για Windows (δεν έχει ανακοινωθεί έκδοση για OS-X ή άλλα λειτουργικά), η Steam δε έχει προβεί για περιορισμένο χρονικό διάστημα σε γενναίες εκπτώσεις, ώστε η βασική έκδοση να μπορεί ν' αποκτηθεί με €170 και η πληρέστερη με €700. Είναι να μην "αποδώσεις τα εύσημα" για τον... εκδημοκρατισμό που φέρνει η τεχνολογία σε όλες τις αγορές, πόσο μάλλον σε αυτήν του gaming: Ε, μα!



Πηγή:http://www.athinorama.gr/digital/games/articles/default.aspx?id=14501

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου