Δευτέρα 20 Μαΐου 2013

Windows Blue, και επίσημα

Ε, μάλλον καιρός ήταν... αν σκεφτεί κανείς πως όλη η αγορά πια μιλά για την επικείμενη ανανέωση των Windows 8, την κωδικά ονομαζόμενη Windows Blue, χωρίς η Microsoft να έχει επίσημα αποδεχθεί πως αυτή υφίσταται - κι ας έχουν διαρρεύσει 3 δοκιμαστικές (beta) εκδόσεις της μέχρι τώρα! Σε κάθε περίπτωση, η αμερικανική εταιρεία επιτέλους όχι μόνο επισημοποίησε την ύπαρξη των Windows Blue, αλλά τοποθέτησε και το πλαίσιο στο οποίο θα μάθουμε πολύ περισσότερα για το τί προσφέρει (και δεν προσφέρει) αυτό το update, του οποίου η εμπορική ονομασία είναι πολύ πιθανό να είναι Windows 8.1.

O γίγαντας του Redmond με τα Windows Blue πρακτικά αναγνωρίζει ότι ένα σημαντικό ποσοστό της αγοράς είχε και έχει συγκεκριμένες ενστάσεις όσον αφορά στην παρούσα μορφή των Windows 8. Αυτές ποικίλουν από την αφαίρεση του πλήκτρου Start στο καθιερωμένο περιβάλλον της επιφάνειας εργασίας και την προεπιλογή προβολής του νέου γραφικού περιβάλλοντος, μέχρι την αξιοποίηση συγκεκριμένων οθονών και αναλύσεων ή τα περιορισμένα χαρακτηριστικά πολλών εφαρμογών του λειτουργικού. Για κάποιες από αυτές τις ενστάσεις έχουμε επιβεβαίωση πως διευθετούνται (όπως η υποστήριξη υψηλότερων αναλύσεων αλλά και μικρότερης διαγωνίου οθονών) ενώ για άλλες όχι ακόμη (όπως τη λειτουργία Boot to Desktop και την επαναφορά του πλήκτρου Start). Η Microsoft πάντως σημειώνει πως "έλαβε τα μηνύματα" και πως με τα Windows Blue θα υπάρξουν αλλαγές και βελτιώσεις. Απομένει να δούμε ποιές ακριβώς.


Η αμερικανική εταιρεία θα δημοσιοποιήσει λεπτομέρειες τις επόμενες εβδομάδες (πιθανότατα στην εκδήλωση Build 2013), ενώ λόγος για τη συνεργασία των Windows 8.1 και με το επόμενο Xbox (που λέγεται πως θα στηρίζει το λειτουργικό του στον ίδιο πυρήνα) αναμένεται να γίνει στην αποκάλυψη του δεύτερου στις 21 Μάη και λίγο αργότερα στην έκθεση Ε3 2013. Πηγές κοντά στο κέντρο αποφάσεων του Redmond, άλλωστε, θέλουν μία προέκδοση των Windows Blue (preview) να γίνεται διαθέσιμη στο κοινό στα μέσα Ιουνίου, όπως είχε συμβεί και με τα Windows 8. Ενδιαφέρον θα έχει να διαπιστώσουμε και αν η Microsoft σκοπεύει να χρεώσει ένα μικρό ποσό για την αναβάθμιση αυτή, όπως κάνει η Apple με τα βήμαρα εξέλιξης του OS-X. Δεν το θεωρούμε πιθανό - ακόμη και η Apple φροντίζει να εισάγει νέα χαρακτηριστικά και λειτουργίες από τη μία έκδοση του OS-X στην άλλη προκειμένου να χρεώσει, ενώ τα Windows Blue για την ώρα "ακούγονται" ως διορθωτική και ρυθμιστική αναβάθμιση - όμως μέχρις επισημοποίησης του αντιθέτου, δεν αποκλείεται τίποτε. Ίδωμεν!


Πηγή:http://www.athinorama.gr/digital/hardware/articles/default.aspx?id=14640

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου