Κυριακή, 22 Μαρτίου 2015

Windows 10: δωρεάν, ακόμη και για τους παράνομους!

Τα καλά νέα αναφορικά με την καινούργια, επερχόμενη έκδοση των Windows συνεχίζουν να έρχονται με γρήγορους ρυθμούς - σε βαθμό που, μερικές φορές, φοβόμαστε μήπως η Microsoft πέσει στην παγίδα της... υπερυπόσχεσης και υποπροσφοράς, αντί για το αντίθετο (underpromise and overdeliver) που θα έπρεπε να επιδιώκει. Αυτή τη φορά οι θετικές εξελίξεις έρχονται από το ετήσιο συνέδριο WinHEC, που έλαβε χώρα στην κινεζική πόλη Shenzen χθες. Εκεί η αμερικανική εταιρεία έκανε μία σειρά από ενδιαφέρουσες ανακοινώσεις, αλλά και μία σημαντικότερη από όλες οι υπόλοιπες μαζί: ότι είναι διατεθειμένη, ούτε λίγο ούτε πολύ, να προσφέρει την δωρεάν αναβάθμιση των Windows 10 από Windows 7 και Windows 8.1 όχι μόνο στους νόμιμους χρήστες αυτών των λειτουργικών συστημάτων, αλλά ακόμη και σε αυτούς που χρησιμοποιούν... κλεψίτυπα αντίτυπά τους!

Τη δήλωση έκανε ο διευθυντής του τμήματος της Microsoft για τα Windows, ο Terry Myerson, σε συνέντευξή του στο Reuters: "Έχουμε στόχο να προσφέρουμε την δωρεάν αναβάθμιση των Windows 10 σε όλα τα PC που πληρούν τις σχετικές προδιαγραφές, είτε το υπάρχον τους λειτουργικό είναι γνήσιο, είτε όχι", υπογράμμισε ο Myerson. Οι συζητήσεις συνεχίζονται σχετικά με το αν το στέλεχος της Microsoft εννοούσε πως αυτό θα ισχύσει μόνο για την κινέζικη αγορά - όπου τα 4 στα 5 αντίτυπα Windows είναι παράνομα - επειδή η δήλωση έγινε στο πλαίσιο του WinHEC ή αν θα ισχύσει για την παγκόσμια, με άλλα λόγια για όλους τους χρήστες PC στον κόσμο ανεξαιρέτως.
Η Microsoft δεν έχει ακόμη αποσαφηνίσει αυτή τη... μικρή λεπτομέρεια επίσημα. Η γενική αίσθηση των αναλυτών και των δημοσιογράφων είναι, ωστόσο, πως επειδή το πρόβλημα των κλεψίτυπων εκδόσεων Windows είναι μεγάλο και σε άλλες χώρες - όπως η Ρωσία, η Βραζιλία, η Ινδία κλπ. - η στάση του αμερικανικού κολοσσού τελικά θα ισχύσει για όλους. Εννοείται πως, αν όντως ισχύσει, θα ισχύσει στο ίδιο πλαίσιο με αυτό που εντάσσεται και γενικότερα η προσφορά της Microsoft, δηλαδή μόνο για τους πρώτους 12 μήνες από την επίσημη κυκλοφορία των Windows 10 (τα οποία περιμένουμε δεδηλωμένα "μέσα στο καλοκαίρι" πλέον) και μόνο υπό τον όρο να διατηρήσουν για πάντα το λειτουργικό αυτό στα PC όπου θα εγκατασταθεί (και με τις ενημερώσεις ή αναβαθμίσεις να εγκαθίστανται αυτόματα).

Ακόμη και με αυτές τις παραμέτρους, ωστόσο, είναι εξαιρετικά σημαντική και σχεδόν... εξίσου έξυπνη η επιλογή αυτή της Microsoft να "νομιμοποιήσει", στην ουσία, όλα εκείνα τα εκατομμύρια παράνομες εγκαταστάσεις των Windows. Από αυτές ούτε αποκόμισε, ούτε θα αποκομίσει ποτέ κέρδος (θεωρητικά μόνο απώλεια εσόδων είχε). Γιατί να μην προσφέρει σε όλους αυτούς τους καταναλωτές - που, σημειωτέον, δεν είναι όλοι εν γνώσει τους παράνομοι - το νέο της λειτουργικό, ώστε μέσα από αυτό να προωθήσει όλες της τις άλλες υπηρεσίες και προϊόντα; Η συλλογιστική είναι σωστή επιχειρηματικά, αφού η κίνηση αυτή δεν στερεί από τη Microsoft καμία πηγή εσόδων - η μεγάλη πλειοψηφία των ανθρώπων που εν γνώσει τους εγκαθιστούν κλεψίτυπο αντίτυπο Windows δεν είχε ποτέ την πρόθεση να πληρώσει γι' αυτό - ενώ θα βοηθήσει πολύ στη... θεαματικά γρήγορη εξάπλωση των Windows 10 στην αγορά. Εκλαμβάνεται, άλλωστε, ως κίνηση εμπορικά επιχειρηματικά μελετημένη μεν, αλλά σαφώς γενναιόδωρη - και καμία εταιρεία δεν θα αρνηθεί τη θετική δημοσιότητα στις μέρες μας!
Το μόνο που μένει, προφανώς, είναι να επιβεβαιώσει ο γίγαντας του Redmond πως η στάση του αυτή θα ισχύσει για την παγκόσμια αγορά και όχι μόνο για την κινεζική - όπου έτσι κι αλλιώς η Microsoft "είναι στα μαχαίρια" με την εκεί κυβέρνηση, όπως όλες οι αμερικανικές εταιρείες, και μόνο προς το συμφέρον της είναι οποιαδήποτε επιλογή τής προσφέρει καταναλωτική παρουσία στην εν λόγω αγορά. Αμέσως μόλις έχουμε επίσημη διευκρίνιση σχετική, ενημερώνουμε το παρόν άρθρο. Έως τότε...

Ενημέρωση 18/03/2015 17.00: η Microsoft έδωσε σε δύο διαφορετικά αμερικανικά ΜΜΕ διαβεβαίωση πως σχεδιάζει να προσφέρει τη δωρεάν αναβάθμιση των Windows 10 σε όλους ανεξαιρέτως τους χρήστες PC με Windows 7 ή 8.1 παγκοσμίως, είτε το υπάρχον αντίτυπο του λειτουργικού τους συστήματος είναι νόμιμο, είτε όχι. Τα δεδομένα στα λειτουργικά συστήματα, με άλλα λόγια, αλλάζουν για πολλοστή φορά τους τελευταίους μήνες: Windows 10 χωρίς κόστος, για χρονικό περιθώριο αναβάθμισης μέσα σε ένα έτος, πρακτικά για... τους πάντες!
Πηγή:http://www.athinorama.gr/digital/Hardware/article.aspx?id=2505588

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου