Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012

Συντήρηση υπολογιστή

Ίσως το ακούτε για πρώτη φορά, αλλά ναι ! Όλοι οι υπολογιστές χρειάζονται συντήρηση. Αυτό αφορά είτε τον προσωπικό σας υπολογιστή στο σπίτι, είτε τον υπολογιστή της εταιρίας σας στο γραφείο.
Γιατί ;
Διότι με τη χρήση, κάθε pc γίνεται όλο και πιο αργό. Τα αρχεία «μπερδεύονται» και διασπώνται. Έτσι η ανάγνωσή τους από τη βελόνα του σκληρού σας δίσκου γίνεται όλο και πιο δύσκολη, με αποτέλεσμα, μετά από κάποιο χρόνο (ανάλογα με τη χρήση) να αρχίσουν να δημιουργούνται προβλήματα τα οποία έχουν σχέση με το λογισμικό (software).
Έτσι, αν μετά από ένα διάστημα ο υπολογιστής σας κολλάει ή σας βγάζει ακαταλαβίστικα μηνύματα αδικαιολόγητα, μην προβληματίζεστε, σίγουρα δεν τον έχετε συντηρήσει σωστά.
Ας μάθουμε όπως πρώτα κάποια βασικά θέματα που αφορούν τη λειτουργία του :
  • Ο σκληρός σας δίσκος είναι η αποθήκη όλων των αρχείων σας συμπεριλαμβανομένου και του λειτουργικού σας προγράμματος (των Windows ως επί το πλείστον). Αποτελείται από πολλές μεταλλικές πλάκες τη μια πάνω στην άλλη, στις οποίες, «γράφει» και από τις οποίες «διαβάζει» συνεχώς μια μετακινούμενη βελόνα. Επειδή, κατά τη λειτουργία του υπολογιστή σας λαμβάνουν μέρος πολλά γεγονότα σχεδόν ταυτόχρονα (χωρίς εσείς να το γνωρίζετε, και γιατί να το γνωρίζετε άλλωστε;), πολλά αρχεία κατατέμνονται, ή καλύτερα θα λέγαμε «κερματοποιούνται» σε κομμάτια. Έτσι, η κεφαλή του δίσκου σας, για να διαβάσει ένα και μόνο αρχείο, πρέπει να μεταβεί σε δύο, τρία ή και περισσότερα σημεία του δίσκου, καθυστερώντας έτσι την φυσιολογική υπό άλλες συνθήκες ανάγνωση και καθυστερώντας επομένως και τη συνολική λειτουργία του υπολογιστή σας.
  • Τα Windows διαθέτουν ένα μεγάλο σύνολο αρχείων εγγραφών το οποίο αποκαλείται «Μητρώο»(Registry). Εκεί «γράφονται» συνεχώς όλα όσα πρέπει απαραιτήτως να γραφούν ώστε το λειτουργικό σας σύστημα( τα Windows) να τα γνωρίζει για να εκπληρώνει σωστά τα καθήκοντά του. Για παράδειγμα, γράφεται ότι το τάδε πρόγραμμα έχει σαν συντόμευση στην επιφάνεια εργασίας σας την τάδε συντόμευση, ότι το τάδε πρόγραμμα εγκαταστάθηκε και το δείνα απεγκαταστάθηκε και πολλές άλλες πληροφορίες οι οποίες διογκώνουν το Μητρώο και κάνουν έτσι αργή την αναζήτηση των εγγραφών από το λειτουργικό πρόγραμμα.
  • Κατά την πλοήγησή μας στο διαδίκτυο, αν παρατηρήσετε, συνεχώς αποστέλλουμε πληροφορίες, κάνοντας για παράδειγμα μια αναζήτηση ή απλά πληκτρολογώντας μια διεύθυνση στον φυλλομετρητή μας, αλλά και λαμβάνουμε πληροφορίες, αρκετές από τις οποίες μόλις τις λάβουμε είναι άχρηστες και χρησιμεύουν μόνο και μόνο για την διαβεβαίωση του φυλλομετρητή μας ότι έχουμε ανοίξει σωστά μια ιστοσελίδα. Έτσι, μόνο και μόνο από την πλοήγησή μας, ο υπολογιστής μας γεμίζει σιγά – σιγά από άχρηστα αρχεία τα οποία αποθηκεύονται σε φακέλους προσωρινών (Temp) αρχείων.


Τι πρέπει να κάνω;

  1. Κατ’ αρχήν απεγκαταστήστε όλα τα άχρηστα προγράμματα και παιχνίδια που έχετε. Ένα προγραμματάκι που μας είπε ο τάδε φίλος μας να «κατεβάσουμε» πριν από ένα χρόνο και δεν το χρησιμοποιήσαμε ποτέ, αν και το εγκαταστήσαμε είναι άχρηστο. Το ίδιο και το demo παιχνιδάκι που εγκαταστήσατε από ένα CD περιοδικού πριν 6 μήνες. Αν δεν το παίξατε καθόλου ή το βαρεθήκατε, δεν έχει πλέον θέση στον σκληρό σας δίσκο.
  2. Σβήστε όλα τα αρχεία που δεν χρησιμοποιείτε. Η προσφορά που σας έστειλε ο επιπλοποιός πριν 4 μήνες για την καινούργια σας ντουλάπα μάλλον δεν ισχύει ακόμα. Το e-mail που λάβατε από την ξαδέρφη σας πριν 8 μήνες και περιείχε ένα σπαρταριστό ανέκδοτο, το οποίο έχει πλέον γίνει «βούκινο», σας είναι άχρηστο. Καθαρίστε λοιπόν με προσοχή :

  • Το πρόγραμμα αλληλογραφίας σας από άχρηστα μηνύματα
  • Τον φάκελο «Τα έγγραφά μου» από άχρηστα έγγραφα, φωτογραφίες, βίντεο και αρχεία ήχου
  • Τον φάκελο «Αγαπημένα» του φυλλομετρητή σας από ιστοσελίδες που δεν πρόκειται να επισκεφτείτε πια
  • Την επιφάνεια εργασίας σας (σημαντικό !) από άχρηστες συντομεύσεις και διάφορα αρχεία που μπορούν κάλλιστα να βρίσκονται μέσα σε κάποιον φάκελο

  1. Ακολουθήστε τη διαδρομή :

Έναρξη -> Προγράμματα -> Βοηθήματα -> Εργαλεία Συστήματος -> Εκκαθάριση Δίσκου.

Αφού γίνει ο «Υπολογισμός» (ο οποίος μάλλον θα διαρκέσει πολύ, αν δεν τον έχετε ξανακάνει), επιλέξετε άφοβα (κάντε τικ δίπλα σε) όλες τις επιλογές που σας δίνονται και πιέστε ΟΚ.

Εικόνα 1: Εκκαθάριση Δίσκου

  1. Χρησιμοποιήστε ένα δωρεάν πρόγραμμα εκκαθάρισης του Μητρώου των Windows. Κατεβάστε το Eusing Free Registry Cleaner από εδώ : ………….. Εγκαταστήστε και ανοίξτε το πρόγραμμα. Πατήστε «Skip»(1) (το πρόγραμμα μπορεί να διατεθεί και με πληρωμή, με αυξημένες δυνατότητες) και κατόπιν «Scan Registry Issue»(2). Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία, πατήστε «Repair Registry Issue»(3). Κάντε επανεκκίνηση του υπολογιστή σας.

Εικόνα 2 : Free Registry Cleaner, βάλε σε παρακαλώ αριθμημένα βελάκια (1,2,3) υποδεικνύοντας τα παραπάνω σημεία του προγράμματος

  1. Έχετε σχεδόν τελειώσει. Αν έχετε κάνει όλα τα παραπάνω ο υπολογιστής σας είναι πλέον αρκετά καθαρός. Τώρα απομένει, να «ενώσετεε», ή «αποκερματοποιήσετε», ή ακόμα καλύτερα «ανασυγκροτήσετε» τα αρχεία σας στην αρχική τους μορφή, έτσι ώστε να γίνει αρκετά πιο γρήγορη η ανάγνωσή τους. Τα Windows διαθέτουν αυτή τη λειτουργία. Ακολουθήστε τη διαδρομή :

Έναρξη -> Προγράμματα -> Βοηθήματα -> Εργαλεία Συστήματος -> Ανασυγκρότηση Δίσκου.

Περιμένετε όσο χρειαστεί (μην ανησυχήσετε αν αργήσει πολύ) για να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Αν δεν την έχετε πραγματοποιήσει ποτέ, είναι βέβαιο ότι θα πάρει κάποιο χρόνο, ανάλογα με την κατάσταση του υπολογιστή σας και τις δυνατότητές του.
Το βέβαιο είναι ότι θα έχετε ένα PC πολύ καθαρότερο και ευκολότερο στη χρήση του και τουλάχιστον κατά 20% γρηγορότερο !
Πραγματοποιείτε όλα τα παραπάνω τουλάχιστον 1 φορά το μήνα, πάντα ανάλογα με τη χρήση.
Έτσι όπως και το αυτοκίνητό σας θα συνεχίσει να πηγαίνει για αρκετά χιλιόμετρα ακόμα χωρίς αλλαγή λαδιών, έτσι θα συνεχίσει και ο υπολογιστής σας, μέχρι την ημέρα που θα σας «αφήσει». Με την παραπάνω συντήρηση και μια μέση χρήση σας εγγυώμαστε ότι το PC σας θα εξαντλήσει τις δυνατότητες που έχει το υλικό (hardware) του και μόνο τότε θα σταματήσει να δουλεύει.
ΠΡΟΣΟΧΗ! Αν ο υπολογιστής σας βρίσκεται στον χώρο εργασίας σας, συμβουλευτείτε πρώτα τον administrator (μηχανογράφο, υπεύθυνο) των υπολογιστών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου