Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012

Προστασία των παιδιών στο internet

Για τα παιδιά το Internet αποτελεί μοναδικό και αναπόσπαστο τρόπο της καθημερινής ζωής για επικοινωνία με φίλους, αναζήτηση υλικού για σχολικές εργασίες ή ακόμα αγορές όπως μουσική, βιβλία και παιχνίδια. Τα παιδιά μεγαλώνουν, με το Internet να αποτελεί κομμάτι της ζωής τους, καθώς το χρησιμοποιούν στο σπίτι, με τους φίλους, στο σχολείο, εξερευνώντας την πληθώρα δυνατοτήτων που προσφέρει. Επίσης, το Internet αποτελεί πλέον πολύ σημαντικό εργαλείο για επικοινωνία, πληροφόρηση, διασκέδαση και αγορές και συμμετέχει στην ένταξη των παιδιών στη σημερινή κοινωνία. Τα περισσότερα σχολεία παρέχουν σύνδεση με το Internet και όταν το παιδί σας περάσει στην ανώτερη εκπαίδευση ή στην εργασία θα είναι σχεδόν απαραίτητο να είναι χρήστης των υπολογιστών και του Internet, καθώς και να έχει γνώση αυτών.
Το πλέον σημαντικό είναι να ενημερώνετε τα παιδιά σας για τη χρήση του Internet, να κατανοούν ότι έχετε την εμπειρία να τα κατευθύνετε σωστά και να τους παρέχετε πολύτιμες συμβουλές προστασίας. Για την πλειοψηφία των παιδιών, η χρήση του Internet θεωρείται απόλυτα ασφαλής και διασκεδαστική. Αλλά δυστυχώς τίποτα στη ζωή δεν είναι «απόλυτα» ασφαλές για πάντα και το Internet δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση. Όπως και στην ζωή μας, έτσι και στο Internet πρέπει να λαμβάνουμε προφυλάξεις την ασφάλεια την δική μας και της οικογενείας μας.
Στη σημερινή εποχή, τα παιδιά εισέρχονται στον κόσμο του Internet από πολύ μικρή ηλικία και από διάφορα μέρη τα οποία περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:
  • Σχολείο: οι υπολογιστές υπάρχουν πλέον σχεδόν σε όλες τις βαθμίδες του εκπαιδευτικού συστήματος.
  • Σπίτι: αρκετά νοικοκυριά πλέον διαθέτουν προσωπικούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές και πρόσβαση στο Internet.
  • Φίλοι: εάν το παιδί σας δεν διαθέτει από το σπίτι πρόσβαση στο Internet, είναι πολύ πιθανό να έχει κάποιος από τους φίλους του.
  • Βιβλιοθήκες: οι βιβλιοθήκες παρέχουν πρόσβαση στο Internet για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών.
  • Δημόσια σημεία πρόσβασης: δημόσια σημεία όπου τα μέλη μιας κοινότητας μπορούν να έχουν πρόσβαση στο Internet.
  • Συσκευές κινητών με Internet πρόσβαση: πολλές συσκευές κινητών τηλεφώνων δίνουν τη δυνατότητα πρόσβασης στο Internet.
Τι μπορούν να κάνουν τα παιδιά στο Internet
Τα παιδιά μπορούν να χρησιμοποιήσουν το Internet για:
  • Να βρουν πληροφορίες: το Internet αποτελεί μία ανεξάντλητη πηγή πληροφοριών για όλα σχεδόν τα θέματα που μπορεί να αναζητήσει κάποιος. Οι μηχανές αναζήτησης σας επιτρέπουν να πληκτρολογήσετε κάποιες λέξεις κλειδιά, ονόματα, ημερομηνίες κτλ και να λάβετε πάρα πολλά links σχετικά με το θέμα που σας ενδιαφέρει. Τα παιδιά συνήθως παροτρύνονται από το σχολείο να αναζητήσουν θέματα στο Internet και τις περισσότερες φορές απευθύνονται σε εκπαιδευτικές ή άλλες ιστοσελίδες για να βρουν πληροφορίες σχετικές με τις σχολικές τους εργασίες.
  • Να επικοινωνήσουν με άλλους: Υπηρεσίες όπως E-mail, Instant Messaging (IM) και chat rooms είναι πιθανόν οι πιο γνωστοί τρόποι για online επικοινωνία με φίλους μέσω του Internet. Επίσης είναι δυνατή η ανταλλαγή αρχείων, ταινιών ή μουσικής, η είσοδος σε ομάδες συζητήσεων και η διασκέδαση με τα αλληλεπιδραστικά online παιχνίδια. Η επικοινωνία μέσω του Internet αποτελεί έναν πολύ δημοφιλή τρόπο για τα παιδιά, που το αντιλαμβάνονται ως διασκέδαση και επέκταση των κοινωνικών τους δραστηριοτήτων.
  • Να παίξουν online παιχνίδια: Τα online αλληλεπιδραστικά παιχνίδια (και δεν αναφερόμαστε στον τζόγο) είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς λόγους που χρησιμοποιούν τα παιδιά το Internet. Μπορούν είτε να «κατεβάσουν» ένα παιχνίδι από μια ιστοσελίδα για να παίξουν είτε να επισκεφθούν μια ιστοσελίδα και να παίξουν με άλλους που είναι online – είτε φίλους είτε αγνώστους που είναι συνδεδεμένοι στο Internet την ίδια χρονική στιγμή. Για να γίνει αυτό, τα παιδιά χρειάζονται είτε μία Internet-enabled κονσόλα παιχνιδιών ή έναν υπολογιστή συνδεδεμένο στο Internet, όπου υπάρχει συνήθως μία μηνιαία χρέωση για την συνδρομή.
  • Να αγοράσουν online: Το Internet σας συνδέει με εκατομμύρια εταιρίες, οργανισμούς και άτομα που έχουν κάτι να πουλήσουν. Ορισμένες από αυτές είναι γνωστές εταιρίες που διαθέτουν ηλεκτρονικά καταστήματα, ενώ υπάρχουν επίσης και οι online δημοπρασίες για αγορές από άτομα από όλο τον κόσμο. Τα παιδιά μπορούν να αγοράσουν βιβλία, παιχνίδια, CDs, βίντεο κτλ., παρόλο που τις περισσότερες φορές είναι απαραίτητη η ύπαρξη πιστωτικής κάρτας για την χρέωση των αγορών.

ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΣΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ

Οι κίνδυνοι μπορεί να είναι οι ακόλουθοι:
  • Privacy: τα παιδιά μπορεί να εμπιστεύονται το Internet και να παρέχουν προσωπικές πληροφορίες χωρίς ενδοιασμούς.
  • Ασφάλεια: όταν είναι online, τα παιδιά μπορεί να εκτίθενται σε ιούς (κακόβουλα προγράμματα που προκαλούν βλάβες σε υπολογιστικά συστήματα) και hackers (άνθρωποι που προσπαθούν να εισβάλουν σε υπολογιστικά συστήματα).
  • Ανάρμοστο περιεχόμενο: τα παιδιά μπορεί να εκτεθούν σε υλικό που είναι ανάρμοστο και μπορεί να περιλαμβάνει πορνογραφία, διαφημιστικό υλικό, βία, εχθρότητα και εξτρεμιστικές ομάδες.
  • Online απάτες: απάτες που πραγματοποιούνται online όπως γίνονται και στον πραγματικό κόσμο, μόνο που οι απατεώνες συνήθως δεν ενδιαφέρονται για την ηλικία του ατόμου που εξαπατούν – ενδιαφέρονται μόνο για αυτά που θα αποκομίσουν.
  • Ψυχολογικά προβλήματα: τα παιδιά μπορούν να εθιστούν στο Internet και να αποκτήσουν προβλήματα όσο αφορά την κοινωνικότητά τους με άλλους ανθρώπους είτε στο σχολείο είτε στο σπίτι.
  • Ηλεκτρονικό έγκλημα τα παιδιά μπορεί να εμπλακούν σε παράνομες online ενέργειες. Συνήθως δεν γνωρίζουν τα νομικά, ηθικά και δεοντολογικά θέματα.
  • Identity theft: κάποιο άλλο άτομο μπορεί να κλέψει την ταυτότητα ενός παιδιού και να εκτελέσει παράνομες online δραστηριότητες.
Ποια τα σημάδια κινδύνου για τα παιδιά;
H συμπεριφορά των παιδιών στον έξω κόσμο μπορεί να αλλάξει αν κινδυνεύουν online. Τα παιδιά συνήθως παρουσιάζουν επικίνδυνα σημάδια και αν οι γονείς τα λάβουν υπ’ όψιν τους, μπορεί να αποφευχθούν σοβαρά προβλήματα.
Ελέγξτε για τα ακόλουθα αν θεωρείτε ότι το παιδί σας κινδυνεύει online:
  • Περνάει μεγάλο διάστημα μπροστά στον υπολογιστή: μία ένδειξη ότι το παιδί έχει ανακαλύψει ένα χώρο στο Internet που παρέχει ενθουσιασμό ή κίνδυνο.
  • Ελαχιστοποιεί το παράθυρο στην οθόνη κάθε φορά που πλησιάζετε: αυτό το είδος συμπεριφοράς μπορεί να υποδείξει ότι έχει εμπλακεί με ανάρμοστο περιεχόμενο όπως πορνογραφία ή βίαιο υλικό.
  • Περνά αρκετό χρόνο μόνο του online: το παιδί μπορεί να δημιουργήσει online σχέσεις.
  • Υπερβολική χρήση των chat rooms και του instant messaging: η χρήση του υπολογιστή για επικοινωνία είναι παρόμοια με αυτή του τηλεφώνου. Έχετε υπ’ όψιν σας ότι το παιδί σας μπορεί να συνομιλεί με ξένους που μπορεί να είναι ενήλικες με καχύποπτα κίνητρα.
  • Υπερβολική χρήση άλλης τεχνολογίας: το παιδί μπορεί ξαφνικά να αρχίσει να σκανάρει φωτογραφίες, να αντιγράφει δισκέτες, CD’s και DVD’s. Ελέγξτε εάν είναι απλά διασκέδαση ή κάτι πιο σοβαρό.
ΠΡΟΣΣΕΓΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ

Υπάρχουν διάφορες προσεγγίσεις που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την δημιουργία ενός πλάνου ασφαλείας στο Internet για την οικογένειά σας. Ένα μείγμα αυτών θα δώσει το καλύτερο αποτέλεσμα και προστασία.
Οι προσεγγίσεις μπορεί να περιλαμβάνουν:
1. Τεχνολογική προσέγγιση:
  • Φίλτρα: λογισμικό που βοηθάει στη διαχείριση της online πρόσβασης και εμποδίζει το ανάρμοστο περιεχόμενο.
  • Labelling: ρύθμιση του Internet Browser έτσι ώστε τα sites που χαρακτηρίζονται από ανάρμοστο περιεχόμενο να μην εμφανίζονται.
  • Monitoring λογισμικό: λογισμικό που ελέγχει τις online δραστηριότητες.
2. Εκπαιδευτική προσέγγιση:
  • Εκπαιδευτικό υλικό: πηγές διδασκαλίας όπως βιβλία και βίντεο.
  • Δραστηριότητες διασκέδασης: δραστηριότητες που βοηθούν τα παιδιά να μάθουν για την ασφάλεια του Διαδικτύου μέσω των ενδιαφερόντων που έχουν.
  • Ομάδες συνομήλικων: παιδιά που μαθαίνουν τη σωστή online συμπεριφορά από τους συνομήλικούς τους.
3. Οικογενειακή προσέγγιση:
  • Συζητήσεις: συζητήσεις με τα παιδιά για τα πλεονεκτήματα και τους πιθανούς κινδύνους του να είσαι online.
  • Περιορισμός του χρόνου πρόσβασης στο Internet: η χρήση των καρτών προπληρωμένου χρόνου NetKey θα σας βοηθήσει αρκετά όσον αφορά τον έλεχγο του χρόνου που σπαταλούν τα παιδιά σας online.
  • Επίβλεψη: τεχνικές για επίβλεψη της πρόσβασης των παιδιών στο Internet.
4. Νομική προσέγγιση:
  • Ενεργήστε από πριν: μάθετε τους νόμους για την αρμόζουσα online συμπεριφορά.
  • Αναφέρετε το πρόβλημα: να γνωρίζετε σε ποιον και τι ακριβώς θα αναφέρετε σε περίπτωση που αντιμετωπίσετε online πρόβλημα. Μία στρατηγική θα μπορούσε να είναι να επικοινωνήσετε με οικογένεια και φίλους, νομικά γραφεία και την κυβέρνηση.
Χρησιμοποιώντας κάποιες από τις παραπάνω προσεγγίσεις θα έχετε την καλύτερη προστασία για τα παιδιά σας. Επιλέξτε τις προσεγγίσεις που είναι πιο κατάλληλες για την οικογενειακή σας κατάσταση, καθώς κάθε γονέας έχει διαφορετικές απαιτήσεις.
Στρατηγικές για να βοηθήσετε να προστατευθούν τα παιδιά σας online
Τα παιδιά χρειάζονται τους γονείς για να τα βοηθήσουν να μάθουν πώς να είναι ασφαλή online. Ακολουθούν κάποιες συμβουλές προς τους γονείς:
  • Περάστε χρόνο με τα παιδιά σας online. Επισκεφθείτε αξιόλογες ιστοσελίδες μαζί. Το Internet μπορεί να αποτελέσει μια διασκεδαστική οικογενειακή δραστηριότητα.
  • Βοηθήστε τα παιδιά σας να χρησιμοποιήσουν το Internet ως ένα αποτελεσματικό εργαλείο αναζήτησης για τις σχολικές τους εργασίες και καλές ιδέες γενικότερα.
  • Να είστε σε επιφυλακή για online άγνωστους κίνδυνους, ειδικά σε chat rooms. Ορίστε κανόνες στο σπίτι σχετικά με το τι πληροφορία μπορούν να δίνουν τα παιδιά σας στο εξωτερικό τους περιβάλλον και που μπορούν να πλοηγηθούν online.
  • Τοποθετήστε τον υπολογιστή σε πολυσύχναστο σημείο του σπιτιού, όπως το σαλόνι, αντί για το υπνοδωμάτιο του παιδιού.
  • Μιλήστε στα παιδιά σας για τις εμπειρίες στο Internet, τόσο για τις καλές όσο και για τις κακές. Πείτε τους ότι είναι καλό να σας λένε εάν βρεθούν μπροστά σε κάτι που τους ανησυχήσει (Δεν σημαίνει απαραίτητα ότι κινδυνεύουν).
  • Εκπαιδεύστε τα παιδιά σας σχετικά με τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να αντιμετωπίσουν το ενοχλητικό υλικό – δεν θα πρέπει να απαντούν αν κάποιος τους πει κάτι ανάρμοστο και θα πρέπει να αποχωρούν από όποιες ιστοσελίδες που τους ανησυχούν ή τους κάνουν να μην νιώθουν άνετα.
  • Μάθετε στα παιδιά σας ότι οι πληροφορίες στο Internet δεν είναι πάντα αξιόπιστες.
  • Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να συμπεριφέρονται στους άλλους με τον ίδιο τρόπο που θα συμπεριφέρονταν και στον πραγματικό κόσμο δίνοντας τους να καταλάβουν τους κινδύνους που μπορεί τυχόν να συναντήσουν.
  • Μάθετε τους καλύτερους τρόπους για να αποφύγετε τα ανεπιθύμητα ηλεκτρονικά μηνύματα (spam mails). Η Forthnet διαθέτει την προσωποποιημένη υπηρεσία Forthnet E-mail Antispamming σύμφωνα με την οποία έχετε τη δυνατότητα να επιλέγετε εσείς από ποιους αποστολείς επιθυμείτε να λαμβάνετε ή όχι μηνύματα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας.
  • Οριοθετήστε κατάλληλες οδηγίες για την χρήση του Internet και συζητήστε τις με τα παιδιά σας.
Article by www.forthnet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου