Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012

CES 2012: Microsoft

Για τον κολοσσό του Redmond η φετινή CES ήταν, από μία οπτική γωνία, ιστορικής σημασίας: παρ' ότι ήταν από τις πρώτες εταιρείες που υποστήριξαν τη συγκεκριμένη έκθεση, έχοντας μάλιστα εξέχουσα θέση κάθε χρόνο στις εισαγωγικές ομιλίες της, η Microsoft ανακοίνωσε ότι αυτή είναι η τελευταία της παρουσία εκεί. Οι λόγοι έχουν να κάνουν κυρίως με το marketing, φυσικά, είναι όμως ενδεικτική η κίνηση από μόνη της: όπως η Apple και η Google, η Microsoft είναι πολύ πιθανό να οργανώνει δικά της event για μεγάλες ανακοινώσεις προϊόντων και υπηρεσιών. Τί σχεδιάζει ακριβώς στο συγκεκριμένο θέμα, έως το τέλος του χρόνου θα ξέρουμε.

Το σίγουρο είναι πως... οι φήμες ήταν λανθασμένες: όχι μόνο δεν αποκαλύφθηκε, αλλά ούτε καν θίχτηκε ως θέμα ο διάδοχος του Xbox 360. Αυτό περιμένουμε να συμβεί στην έκθεση Ε3 του Ιουνίου. Αντιθέτως, η Microsoft επικεντρώθηκε στο πώς θα ενοποιήσει τα PC, τα κινητά τηλέφωνα, το Xbox 360 (και... 720) ως προς τη χρήση μέσω του Metro, του περιβάλλοντος χειρισμού που τα δεύτερα και το τρίτο ήδη αξιοποιούν και τα πρώτα θα αποκτήσουν με τα Windows 8. Το κοινό ενδέχεται να έχει άλλη γνώμη για όλα αυτά φυσικά - έχουν υπάρξει ουκ ολίγες φωνές διαμαρτυρίας για την υλοποίηση του Metro στο Xbox 360, για παράδειγμα - όμως μέχρι να έχουμε πλήρη εικόνα του πώς ακριβώς σκοπεύει η Microsoft να προωθήσει το Metro στα PC από το Σεπτέμβρη και μετά, άποψη δεν μπορούμε να έχουμε.
Μπορούμε να έχουμε άποψη για την εμπορική πορεία του Xbox 360 και του Kinect, ωστόσο. Ο αμερικανικός κολοσσός επιβεβαίωσε ότι στην εορταστική περίοδο το σύστημα ηλεκτρονικής ψυχαγωγίας της ξεπέρασε τα 66 εκ. συστήματα, ενώ το σύστημα χειρισμού με αναγνώριση κίνησης τα 18 εκατομμύρια. Για το δεύτερο νούμερο δεν δηλώνουμε ενθουσιασμένοι, καθώς τα 10 από αυτά το Kinect τα είχε ξεπεράσει μέσα στους 2 πρώτους μήνες παρουσίας του (άρα οι πωλήσεις του από πρόπερσι το Νοέμβρη έχουν επιβραδυνθεί αισθητά), όμως το πρώτο είναι αξιόλογο και πρακτικά εξασφαλίζει πως το Xbox 360 θα ξεπεράσει τα 75 εκατομμύρια συστήματα πριν ο διάδοχός του αρχίσει να τού στερεί πωλήσεις. Καθόλου άσχημα, αν σκεφτεί κανείς ότι το αρχικό Xbox δεν ξεπέρασε τα 25 εκατομμύρια συστήματα πριν την "ευθανασία" του.
Στα υπόλοιπα... business as usual, όπως θα έλεγε και ο Steve Balmer. Επιβεβαιώθηκε η κυκλοφορία του Kinect την 1η Φλεβάρη και για προσωπικούς υπολογιστές, με κατά τι καλύτερο hardware - μπορεί να εστιάσει σωστά και σε κοντινή απόσταση - αλλά τιμή που αγγίζει τα 250 (!) δολάρια. Ελπίζουμε να συνοδεύεται από ή έστω να υποστηρίζει εξαιρετικές εφαρμογές, για να δικαιολογεί αυτό το κόστος. Επιδείχθηκε μία σειρά από καινούργια ultrabooks, τα πάνλεπτα αλλά ισχυρά laptop καυασκευαστών όπως η Asus, η Samsung, η Sony, η Acer και η HP, τα οποία βασίζονται σε Windows 7 και αποδίδουν θαυμάσια. Τα 7 έχουν σπάσει κάθε ρεκόρ πωλήσεων και τα 8 θα λειτουργούν άψογα σε οποιοδήποτε PC αξιοποιεί τα 7 σήμερα, κάτι που η Microsoft υπογραμμίζει διαρκώς αλλά δεν παύει να είναι όντως θετικό και για το καταναλωτικό κοινό.

Τα Windows 8 και τα Windows Phone 7.5 ήταν ολοφάνερα τα δύο πράγματα για τα οποία η Microsoft ήθελε να μιλήσει πιο πολύ. Τα πρώτα θα κάνουν επιβεβαιωμένα την εμφάνισή τους το φθινόπωρο σε μία σειρά από διαφορετικά tablet, με στόχο να αποκτήσει η αμερικανική εταιρεία αξιόλογη παρουσία σε αυτήν την κατηγορία - τα tablet με Windows 7 έχουν εν πολλοίς αποτύχει, όχι μόνο να προσφέρουν ανταγωνισμό στα iPad, αλλά να σημειώσουν πωλήσεις γενικότερα. Το λειτουργικό της Microsoft για κινητά τα πάει πολύ καλύτερα, πάντως, με αύξηση τόσο στις πωλήσεις των μοντέλων που το αξιοποιούν όσο και στον αριθμό των διαθέσιμων εφαρμογών. Ανακοινώθηκαν νέα smartphones βασισμένα στα Windows Phone 7.5 με εντυπωσιακές προδιαγραφές, υποννοήθηκε δε εμμέσως πλην σαφώς ότι η έκδοση 8.0 θα "συμπέσει" χρονικά με την κυκλοφορία των Windows 8.
Η παρουσία της Microsoft στη CES συνολικά θα πρέπει να χαρακτηριστεί προβλέψιμη και άτονη. Δεν ανακοινώθηκε τίποτε καινούργιο: επιβεβαιώθηκαν απλώς τα σχέδια και οι προθέσεις που είναι γνωστά μήνες τώρα. Ήταν εν πολλοίς... διεκπεραιωτική η συνέντευξη Τύπου της, κάτι πιθανώς φυσιολογικό αν σκεφτεί κανείς πως ήταν και η τελευταία που η Microsoft οργανώνει στο πλαίσιο μιας CES. Μόνη αξιόλογη είδηση: το Φεβρουάριο θα γίνει δωρεάν διαθέσιμη στο πλατύ κοινό - όπως έγινε με μεγάλη επιτυχία και στα Windows 7 - η επόμενη δοκιμαστική έκδοση των Windows 8. Πιθανώς θα είναι και η τελευταία πριν ο κώδικας των δεύτερων ολοκληρωθεί, κάποια στιγμή τον Ιούνιο. Σε αυτή τη beta έκδοση, τουλάχιστον, έχουμε να προσβλέπουμε σύντομα. Μέχρι τότε...

Κώστας Φάρκωνας

Πηγή:http://www.athinorama.gr/digital/games/articles/default.aspx?id=11377&par=1

1 σχόλιο:

  1. Πολύ ωραίο άρθρο! Ξανασχολίασα αλλά μου δεν το εμφάνισε, νομίζω έκανα λάθος στο captcha!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή