Σάββατο 10 Μαρτίου 2012

Νέο iPad: αναβάθμιση, μα άκρως σημαντική

'Αλλη μια παρουσίαση της Apple πέρασε στην ιστορία χθες, λοιπόν - και ενώ η απουσία του Steve Jobs ήταν για μία ακόμη φορά αισθητή, οι εντυπώσεις από τα προϊόντα αυτά καθ' αυτά που παρουσίασε η αμερικανική εταιρεία δεν είναι λιγότερο θετικές. Το νέο Apple TV ευπρόσδεκτο, το ίδιο και η αναβάθμιση 5.1 του iOS. Είναι όμως το "νέο iPad" - ναι, ακόμη δεν έχει επίσημο όνομα όπως π.χ. iPad 3 ή iPad HD - αυτό που είχε τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην παρουσίαση. Στόχος του; Να διατηρήσει τον ίδιο πρωταγωνιστικό ρόλο στην αγορά των tablet, αφού αναμφίβολα τον έχει. Εκτίμησή μας; Αν λάβει κανείς όλους τους παράγοντες στα υπ' όψιν, τεχνολογικούς κι εμπορικούς δηλαδή, τον στόχο αυτό τον έχει ήδη καταφέρει πριν καν βρει τον δρόμο του στα ράφια των καταστημάτων.

Όλες σχεδόν οι φήμες αποδείχθηκαν αληθινές: το νέο iPad έχει οθόνη ιδιοτήτων Retina. Με ανάλυση 2048x1536 pixel και σε φυσιολογική απόσταση χρήσης από τα μάτια του κατόχου του, απλώς... δεν υπάρχουν pixel. Όλα σε κάποιο χρονικό διάστημα από σήμερα - καθώς θα χρειαστεί προσπάθεια κι εκ μέρους των εταιρειών ανάπτυξης - στο νέο iPad θα φαίνονται πρακτικά σαν τυπωμένα, όχι σαν "γραφικά". Ο επεξεργαστής Α5Χ παραμένει διπύρηνος, αλλά υποστηρίζεται από ισχυρότερο τετραπύρηνο υποσύστημα γραφικών. Το ποσό της μνήμης λειτουργίας δεν έχει επισημοποιηθεί ακόμη (όπως είχε συμβεί και στο iPad 2), όμως είναι σχετικά ασφαλές να υποθέσουμε πως ανέρχεται στο 1 GB.
Με τα παραπάνω η Apple πρακτικά ξεπέρασε από τεχνικής πλευράς οποιοδήποτε άλλο tablet θα εμφανιστεί φέτος στην αγορά. Και δεν έχουμε κάνει ακόμη λόγο για το λειτουργικό σύστημα, την ποικιλία των apps, την ωριμότητα του App Store και τα άλλα σχετικά πλεονεκτήματα: αμιγώς τεχνολογικά, το νέο iPad ήταν ακριβώς το άλμα που χρειαζόταν για να παραμείνει το tablet της Apple στην κορυφή για ακόμη 12 μήνες το λιγότερο. Ακριβώς το αναγκαίο άλμα: ούτε πολύ μεγάλο, ούτε πολύ μικρό. Και χωρίς καμία άλλη σημαντική καινοτομία ή πρόσθετη νέα δυνατότητα - και κρατώντας στοιχεία όπως η θύρα σύνδεσης περιφερειακών ή το μηχανικό πλήκτρο Home - η αμερικανική εταιρεία έφερε στο προσκήνιο ένα απόλυτα μελετημένο, απόλυτα ισορροπημένο προϊόν. Για μια φορά ακόμη.Προκειμένου να μην... παρεξηγηθούμε, βέβαια: η καλύτερη κάμερα των 5 Megapixel στο πίσω μέρος, η υποστήριξη Bluetooth 4.0 και δικτύων κινητής τηλεφωνίας 4ης γενιάς, η φωνητική εισαγωγή κειμένου, όλα ευπρόσδεκτα. Όμως είναι η οθόνη και η μνήμη αυτά που θα ωθήσουν τις εφαρμογές του νέου iPad στο επόμενο επίπεδο - εκεί όπου κανένα Android tablet με το πανίσχυρο chipset της nVidia, το Tegra 3, δεν θεωρούμε πιθανό να βρεθεί φέτος. Εν πολλοίς, η Apple κέρδισε όλο το 2012 χθες αν εστιάσει κανείς τον συνδυασμό hardware και software που προσφέρει. Τόσο απλά.

Το πώς κατάφερε η Apple να "στριμώξει" τόση καλύτερη τεχνολογία σε περίβλημα ελάχιστα παχύτερο και βαρύτερο από αυτό του iPad 2, είναι εντυπωσιακό. Ακόμη εντυπωσιακότερο είναι το γεγονός ότι το κατάφερε χωρίς να θυσιάσει ένα εξαιρετικά σημαντικό ατού των iPad, την αυτονομία των 9-10 ωρών. Το εντυπωσιακότερο όλων, δε; Κατάφερε όλα τα παραπάνω κρατώντας το κόστος απόκτησης του νέου iPad στο επίπεδο του προκατόχου του. Αυτό ήταν ίσως το τελειωτικό "χτύπημα" - για φέτος τουλάχιστον - στα ανταγωνιστικά tablet με Android: κατασκευαστές όπως οι Samsung, LG, Asus και Acer θα πρέπει να... διαλέξουν ανάμεσα στο λιγότερο κακό σενάριο. Να κυκλοφορήσουν ισχυρά tablet με τιμή παρόμοια του νέου iPad και να ρισκάρουν περιορισμένη εμπορική επιτυχία ή να τα κυκλοφορήσουν σημαντικά φθηνότερα και να μην κερδίσουν σχεδόν καθόλου από αυτά; 'Ασχημο δίλημμα.
Μ' αυτά και μ' αυτά, η πίεση που ασκεί η Apple στους άλλους κατασκευαστές - όντας ικανή να αποσπά τόσο χαμηλές τιμές για τα υποσυστήματα των iPad ώστε να καθιστά γι' αυτούς εξαιρετικά δύσκολο να προσφέρουν ένα tablet το ίδιο ισχυρό με τα ίδια χρήματα - θα συνεχιστεί για όλο το 2012. Η εικόνα δεν μας αρέσει, γιατί ο ανταγωνισμός λειτουργεί υπέρ του καταναλωτή και, όταν δεν υφίσταται, είναι σχεδόν βέβαιο ότι πληρώνουμε πιο πολλά απ' όσα θα έπρεπε για ένα προϊόν. Η Apple σαφώς αξίζει τα εύσημα γιατί έχει προσφέρει το καλύτερο τέτοιο προϊόν - και αυτό τυγχάνει να είναι αληθινά καλό - όμως δεν κρύβουμε την ανησυχία μας για την τροπή που παίρνουν τα πράγματα στην αγορά. Εξαιρετικά τα iPad, αγαπάμε το δικό μας, αλλά... δεν μπορούν δύο συσκευές να πλησιάζουν στο επίπεδο του συνώνυμου για μια ολόκληρη κατηγορία. Είναι, ολοφάνερα, λάθος.Για τα παραπάνω, η μείωση τιμής του iPad 2 στα €399 έχουμε την αίσθηση ότι "μιλά από μόνη της": η Apple θα μπορούσε να είχε κατεβεί ακόμη χαμηλότερα και να είχε καταστήσει προσιτό ένα εξαιρετικό tablet σε πολύ περισσότερο κόσμο, αλλά... γιατί να το κάνει; Δεν έχει κίνητρο. Προτιμά να διατηρήσει και στο iPad 2 μεγάλο περιθώριο κέρδους, δημιουργώντας ένα "χάσμα" ανάμεσα σε αυτό και το Amazon Kindle Fire των €199. Έχει νόημα να κοστίζει το νέο iPad, με αυτήν την οθόνη και τις προδιαγραφές, μόνο €100 παραπάνω από τον προκάτοχό του; Όχι. Αλλά η Apple σε αυτά τα €200 (από τα €199 έως τα €399) εννοεί να "στριμώξει" τους άλλους κατασκευαστές - και όπως δείχνουν τα πράγματα, τα κατάφερε.
Συγχαρητήρια λοιπόν, στην Apple, από επιχειρηματικής άποψης. Συγχαρητήρια και από προϊοντικής, γιατί... δεν υπάρχει λόγος να το κρύψουμε, θέλουμε διακαώς το νέο iPad! Ας ελπίσουμε, όμως, έστω κι ένας από τους ανταγωνιστικούς κατασκευαστές ν' αποδεχθεί τα μηδενικά έσοδα (ή και τις ζημίες) για να παρουσιάσει ένα ικανό Android tablet κάτω από τα €499. Ειδάλλως... παντρεμένους με το iTunes μάς βλέπουμε σε λίγα χρόνια, όλους!

Πηγή:http://www.athinorama.gr/digital/gadgets/articles/default.aspx?id=11629&par=0

1 σχόλιο: