Σάββατο 21 Απριλίου 2012

Windows 8: οι εκδόσεις

Με την δοκιμαστική έκδοση των Windows 8 διαθέσιμη εδώ και δυόμισι μήνες περίπου στο ευρύ κοινό - με θετικότατη μέχρι στιγμής αποδοχή - και την εμπορική κυκλοφορία τους να έχει πρακτικά επιβεβαιωθεί για τις αρχές Οκτωβρίου (νωρίτερα αν είναι προεγκατεστημένα σε νέα PC), ήταν καιρός η Microsoft να αναφερθεί σε ένα στοιχείο του νέου της λειτουργικού που είχε αποδειχθεί... το λιγότερο "συζητήσιμης" ουσίας στο παρελθόν. Αναφερόμαστε στις πολλαπλές διαφορετικές εκδόσεις των Windows Vista και Windows 7, οι οποίες (επτά στον αριθμό) είχαν προκαλέσει μικρή σύγχυση στο καταναλωτικό κοινό: ποιά μπορούσαν να αγοράσουν και ποιά όχι, ποιά περιείχε συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και ποιά όχι, ποιά κόστιζε περισσότερο και... γιατί;

Ο αμερικανικός κολοσσός είχε δεχθεί επικρίσεις για τη συγκεκριμένη τακτική ουκ ολίγες φορές στο παρελθόν - και δικαίως - οπότε στα Windows 8 έκανε την ολοφάνερη, σωστή επιλογή: απλούστευσε σε 4 τις 7 διαφορετικές εκδόσεις και κατέστησε σαφέστερο πού απευθύνεται ποιά. Έστω κι έτσι, ωστόσο, ένα... μικρό φάουλ δεν το απέφυγε. Εξηγούμε.
Για το κοινό που θα αγοράσει νέο PC με Windows 89 ή θα εγκαταστήσει το νέο λειτουργικό σε υπάρχον PC, υπάρχουν ουσιαστικά μόνο δύο εκδόσεις: οι Windows 8 και Windows 8 Pro. Η πρώτη είναι η οικιακή, του ευρύτερου κοινού έκδοση, η οποία αντικαθιστά όλες τις εκδόσεις των Windows 7 έως και την Home Premium. Δεν υπάρχουν πλέον οι εκδόσεις Starter και Home Basic (οι οποίες ήταν περιορισμένης διαθεσιμότητας ούτως ή άλλως) και η "καταναλωτική" έκδοση των Windows 8 προσφέρει εξ ορισμού κάποια πράγματα που μέχρι τώρα διέθεταν οι εκδόσεις Professional και Ultimate των Windows 7 (όπως την "επιτόπου" εναλλαγή γλωσσών στο περιβάλλον χρήσης).

Η έκδοση Windows 8 Pro ενσωματώνει όλα τα χαρακτηριστικά των σημερινών εκδόσεων Professional και Ultimate των 7 που απευθύνονται σε χρήστες με αυξημένες απαιτήσεις σε λειτουργίες και διαχείριση. Επιγραμματικά αναφέρουμε λειτουργίες όπως την εκκίνηση από εικονικό σκληρό δίσκο, την υποστήριξη απομακρυσμένης πρόσβασης ως σύστημα "φιλοξενητής" (host), την κρυπτογράφηση σκληρών δίσκων και άλλα εξειδικευμένα στοιχεία. Όποιος κι όποια χρειάζεται την έκδοση Windows 8 Pro πιθανότατα το γνωρίζει ήδη, οπότε κι εδώ αναμένουμε να μην υπάρχει σύγχυση στο κοινό (το οποίο αναμένουμε πως θα κινηθεί προς τα "απλά" Windows 8 ούτως ή άλλως).Οι εμπορικές, "για το κοινό", εκδόσεις του νέου λειτουργικού συστήματος της Microsoft, λοιπόν, είναι μόνο δύο: η Windows 8 και η Windows 8 Pro. Υπάρχουν δύο ακόμη εκδόσεις. Η μία είναι η Windows 8 Enterprise, η οποία απευθύνεται μόνο σε εταιρείες, προσφέρει τις ίδιες λειτουργίες με την έκδοση Windows 8 Pro (συν κάποιες ακόμη διαχειριστικές) και δεν θα διατεθεί ποτέ ως εμπορικό προϊόν στο κοινό. Η άλλη είναι η λεγόμενη Windows RT: πρόκειται για τα νέου κώδικα Windows, που απευθύνονται σε συσκευές με επεξεργαστές ARM και θα αξιοποιηθούν κυρίως σε tablet ή άλλης μορφής φορητά PC. Τα Windows RT επίσης δεν θα διατίθενται στο ευρύ κοινό ως εμπορικό προϊόν: θα τα βρίσκει κανείς μόνο προεγκατεστημένα σε συσκευές που αγοράζει, όπως οι προαναφερθείσες.

Και τώρα το... μικρό φάουλ: σε καμία έκδοση των Windows 8 δεν θα περιλαμβάνεται το περιβάλλον Windows Media Center, το οποίο επί χρόνια η Microsoft προσπαθούσε να καθιερώσει ως τον de facto τρόπο διαχείρισης multimedia περιεχομένου με τα PC μας. Η αμερικανική εταιρεία θα κάνει τη συγκεκριμένη λειτουργία διαθέσιμη ως πρόσθετη "αντί χαμηλού αντιτίμου" (χωρίς να το έχει ακόμη προσδιορίσει) για τα Windows 8 Pro, χωρίς να προσδιορίσει αν τα "απλά" Windows 8 θα μπορούν επίσης να επεκταθούν έτσι ή αν οι οικιακοί χρήστες που θέλουν το Media Center, θα πρέπει αναγκαστικά να μεταβούν στα σίγουρα ακριβότερα Pro (!). Εικάζουμε πως η επιλογή έγινε για λόγους κόστους - για να είναι συμβατό το Media Center με π.χ. ήχο Dolby Digital, η Microsoft στο παρελθόν κατέβαλλε κάποιο ποσό στη Dolby Laboratories - αλλά και πάλι...
Αν εξαιρέσει πάντως κανείς αυτήν την παρασπονδία, μόνο θετική μπορεί να χαρακτηριστεί η επιλογή της Microsoft να προσφέρει μόνο 2 εμπορικές, μία εταιρική και μία κατασκευαστική έκδοση των Windows 8. Περιμένουμε βεβαίως να δούμε ποιές είναι οι προθέσεις του αμερικανικού κολοσσού όσον αφορά και τις τιμές κάθε έκδοσης - των δύο πρώτων και της τελευταίας ουσιαστικά - όχι μόνο επειδή θεωρούνται "αλμυρές" πλέον οι υπάρχουσες των Windows 7, αλλά και επειδή το κόστος του λειτουργικού αυξάνει το κόστος των tablet και laptop όπου θα έλθουν προεγκατεστημένα τα Windows 8 το φθινόπωρο. Ίδωμεν!

Πηγή:http://www.athinorama.gr/digital/hardware/articles/default.aspx?id=11886&par=1

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου