Κυριακή 27 Μαΐου 2012

Μην πιστεύεις τ' όνομα, το λέει η nVidia!

To marketing στην αγορά της τεχνολογίας είναι πρακτικά ο... ορισμός του αναγκαίου κακού: χωρίς αυτό είναι δύσκολο έως πάρα πολύ δύσκολο να προωθηθεί και να γνωστοποιηθεί αποτελεσματικά ένα καινούργιο προϊόν ή υπηρεσία. Αυτή του η αναγκαιότητα, ωστόσο, το καθιστά και επικίνδυνο: είναι απίθανα εύκολο τεχνικές markreting να χρησιμοποιηθούν με τρόπο που όχι μόνο δεν βοηθά, αλλά παραπλανεί έως κι εξαπατά το κοινό. Ουκ ολίγες πολυεθνικές έχουν υποπέσει σε τέτοια "φάουλ" marketing όλα αυτά τα χρόνια - είχαμε την αίσθηση, ωστόσο, ότι η nVidia θα είχε πλέον αναγνωρίσει ένα δικό της, που κάνει κατ' επανάληψη παρά τα καυστικά άρθρα. Αλλά... πού!

Συγκεκριμένα: η nVidia έχει την κακή συνήθεια του... "μεταμφιέζω και ξαναπουλάω το ίδιο προϊόν με άλλο όνομα". Επειδή η εταιρεία ακολουθεί μία μεθοδολογία με την οποία ονοματίζει τα chip γραφικών που σχεδιάζει, και τις αντίστοιχες κάρτες γραφικών GeForce που στηρίζονται σε αυτά, εκμεταλλεύεται αυτό που η συντριπτική πλειοψηφία των καταναλωτών θα αντιλαμβανόταν ως "λογικό", ώστε να τους "κατευθύνει" προς την αγορά καρτών γραφικών που ουδεμία σχέση έχουν με τ' όνομά τους (!). Την... πρακτική αυτή την έχει εφαρμόσει πια τόσες φορές, που δεν πρόκειται για φάουλ. Πρόκειται για σύστημα.

Το πιο πρόσφατο παράδειγμα αυτού του συστήματος; Η νέα σειρά των chip της nVidia σειράς 6, με το κωδικό όνομα Kepler. Η εταιρεία παρουσίασε πρώτη την GeForce GTX 680, την ισχυρότερη "μονή" κάρτα γραφικών της χρονιάς που διανύουμε. Στη συνέχεια παρουσίασε την GeForce GTX 690, η οποία συνενώνει δύο τροποποιημένες GTX 680 και είναι η ισχυρότερη κάρτα γραφικών αυτή τη στιγμή. Μετά παρουσίασε την GTX 670, η οποία είναι μεν κατά τι λιγότερο ισχυρή από την GTX 680, αλλά είναι στο ίδιο γενικό επίπεδο δυνατοτήτων και σημαντικά φθηνότερη. Ε, και πριν από λίγες μέρες παρουσίασε τις GeForce GT 610, GT 620 και GT 630. Είναι οι "μικρές αδελφές" των παραπάνω, σωστά;

Όχι σωστά. Δυστυχώς, λάθος. Αυτές οι κάρτες γραφικών έχουν ξανακυκλοφορήσει στο παρελθόν με άλλα ονόματα - με άλλα λόγια είναι παλιότερης τεχνολογίας και δεν ανήκουν στη "σειρά 6" της nVidia. Η GT 610 δεν είναι άλλη από την πέρσι-τέτοιο-καιρό GT 520, επίσης φθηνή, επίσης εισαγωγική. Η GT 620 είναι μία παραλλαγή (ούτε καν η ίδια) της περυσινής GT 530, οριακά ισχυρότερης ή διαφορετικής της GT 520, που δεν είχε διατεθεί ευρέως στο κοινό αλλά μόνο στους κατασκευαστές PC. Όσο για την GT 630; Αυτή είναι η... GT 440 (!), ακόμη παλαιότερης τεχνολογίας από τις προαναφερθείσες!
Το πρόβλημα σε όλα αυτά, φυσικά, εντοπίζεται στην ηθελημένη σιωπή της nVidia και στο γεγονός ότι το κοινό στο οποίο απευθύνονται αυτές οι οικονομικές κάρτες γραφικών τείνει να μην έχει (από πολλές απόψεις δεν είναι υποχρεωμένο να έχει) το τεχνικό υπόβαθρο που απαιτείται για να γνωρίζει τα παραπάνω. Ο καταναλωτής που θα μπει σε ένα κατάστημα ειδών πληροφορικής θα δει τις GeForce 670, 680 και 690 των 300, 400 κι 600 ευρώ, θα δει και τις GeForce 610, 620 και 630 των 50, 75 κι 100 ευρώ... και θα σκεφτεί: "Ε, οι ακριβότερες θα είναι προφανώς πιο γρήγορες και με πιο πολλή μνήμη, αλλά αφού ανήκουν στην ίδια σειρά, και οι πιο φθηνές θα έχουν καινούργια χαρακτηριστικά και δυνατότητες. Ας αγοράσω μία από αυτές". Και, φυσικά, θα αγοράσει τεχνολογία περσινή και προπέρσινη, απλώς μετονομασμένη!

Ειλικρινά δεν κατανοούμε για ποιό λόγο η nVidia συνεχίζει ν' ακολουθεί αυτή την κάκιστη πρακτική στις κάρτες γραφικών. Αποσπά υψηλότερες πωλήσεις από το κατώτερο ή κατώτατο επίπεδο κόστους της κατηγορίας εξαπατώντας το κοινό... και αυτό είναι κάτι που μακροπρόθεσμα ωφελεί; Λογικότερο - και φυσικά τιμιότερο - δεν θα ήταν να "αφήνει πίσω της" με φθηνά και εισαγωγικά μοντέλα μία προηγούμενη κατηγορία και να προχωρά σε επόμενη με τη νέα αριθμοδότηση, ώστε να είναι σε όλους άμεσα κατανοητό ποιές είναι οι καινούργιες κάρτες γραφικών, ποιές οι παλαιότερες και γιατί οι πρώτες κοστίζουν πιο πολύ; Όταν θα εξαντλούνταν τα αποθέματα στις εισαγωγικές, θα μπορούσε να ωθεί χαμηλότερα τις τιμές πώλησης κάποιων μεσαίας ισχύος καρτών γραφικών της νέας σειράς, ώστε το κοινό να έχει στη διάθεσή του π.χ. μόνο τη σειρά 6, σε διάφορα επίπεδα τιμών, κατανοώντας ότι οι μεγαλύτεροι αριθμοί αντιστοιχούν σε πιο πολλές δυνατότητες και κόστος, αλλά στην ίδια "γενιά" τεχνολογίας. Είναι τόσο δύσκολο...; Για τη σειρά 7 της nVidia, ελπίζουμε πως όχι.

Πηγή:http://www.athinorama.gr/digital/hardware/articles/default.aspx?id=12565

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου