Κυριακή 27 Μαΐου 2012

Windows 8: απλοποίηση του desktop

Καθώς η επόμενη έκδοση του δημοφιλέστερου λειτουργικού συστήματος στον κόσμο, των Windows, πλησιάζει, η Microsoft έχει "πυκνώσει" την ενημέρωση των δημοσιογράφων και του κοινού σχετικά με το τί νέο μπορούμε να περιμένουμε τον Οκτώβριο. Όλα σχεδόν αυτά τα καινούργια χαρακτηριστικά μέχρι στιγμής ήταν ευπρόσδεκτα, πρόσφατα όμως γνωστοποιήθηκε και ένα που ίσως δεν θα... ενθουσιάσει ακριβώς το "παραδοσιακό" κοινό των Windows: το γραφικό τους περιβάλλον δεν θα είναι υπεραπλουστευμένο μόνο στην μορφή του Metro, το οποίο έχει βελτιστοποιηθεί για χρήση με οθόνες αφής, αλλά και στην τυπική μορφή του, αυτή του desktop!

Πράγματι, σε ένα πολύ μεγάλο άρθρο που δημοσίευσε πρόσφατα η Microsoft στο επίσημο blog των Windows 8, απαριθμείται μια σειρά από λόγους για τους οποίους από αυτά αφαιρείται ολοκληρωτικά το περίφημο Aero, το γραφικό περιβάλλον που . Η αμερικανική εταιρεία παρέθεσε και σχετικά screenshots, τα οποία αναπαραριστούν ένα desktop ριζικά απλοποιημένο εικαστικά σε σχέση με αυτό των Windows Vista/7. Ανάμεσα στα άλλα έχει καταργηθεί η προσέγγιση του "διάφανου" (Glass) σε παράθυρα και widgets, έχουν αφαιρεθεί οι σκιές ή οι λάμψεις (shadows και glows) από παντού, έχουν καταργηθεί οι καμπύλες από κάθε γωνία "στρογγυλέψει" όλες οι γωνίες. Όλα δείχνουν μεν καθαρότερα και πιο μοντέρνα, κατά την άποψη της Microsoft, αλλά και περισσότερο "flat", ίσως φτωχά και υπεραπλουστευμένα, κατά την άποψη άλλων.

Πολλά από τα επιχειρήματα της Microsoft όχι μόνο ευσταθούν, αλλά συμφωνούμε μαζί τους 100%. Ναι, σε πολλές περιπτώσεις το Aero έδινε την αίσθηση του οπτικά "φλύαρου". Ναι, το γεγονός ότι πολλά PC έπρεπε να πληρούν συγκεκριμένες προδιαγραφές στα υποσυστήματα γραφικών τους για να "αντέξουν" το Aero, αποδείχθηκε παράγοντας σύγχυσης για το κοινό. Ναι, το απλουστευμένο περιβάλλον του desktop όπως το προτείνει η αμερικανική εταιρεία θα βοηθήσει στην αυτονομία των φορητών συσκευών (λιγότερη χρήση του υποσυστήματος γραφικών) και στην αυξημένη ταχύτητα των υπολογιστών γραφείου. Όμως η Microsoft, στην προσπάθειά της να φέρει περισσότερη ομοιογένεια ανάμεσα στην απεικόνιση που χαρακτηρίζει το Metro, και αυτήν που χαρακτηρίζει το desktop των Windows 8, διακινδυνεύει να ξενίσει σε δυσάρεστο βαθμό ή και απογοητεύσει τα εκατομμύρια των ανθρώπων που θα ήθελαν να διακρίνουν εικαστική πρόοδο από τη μία έκδοση του λειτουργικού στην άλλη. Όχι... βήματα πίσω, όπως αυτό που κάνει τα Windows 8 να θυμίζουν Windows 2000! Όπως πάντοτε, και μέχρι να χρησιμοποιήσουμε εκτενώς την τελική έκδοση του νέου λειτουργικού, ίδωμεν!

Πηγή:http://www.athinorama.gr/digital/hardware/articles/default.aspx?id=12016

1 σχόλιο:

  1. Ότι και να παρουσιάσουν, πιστεύω πως τόσο εύκολα στον χειρισμό και φιλικά προς τον χρήστη, Windows, όπως τα XP, δεν θα βγάλουν σύντομα!! Καλή Κυριακή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή