Σάββατο 16 Ιουνίου 2012

WWDC 2012: Νέο MacBook, ανάλυσης υπερυψηλής

E, να. Γι' αυτό τα fanboys λατρεύουν... τυφλά την Apple, γι' αυτό κι εμείς τής συγχωρούμε την αλαζονεία και τις ενίοτε προκλητικές επιλογές της: γιατί είναι η εταιρεία που θα αναλάβει να κάνει το "επόμενο βήμα" σε όλων των ειδών τις τεχνολογίες, συχνότερα από κάθε άλλη. Στη συνέντευξη Τύπου που έλαβε χώρα στο πλαίσιο της εκδήλωσης WWDC 2012 χθες, η Apple αποκάλυψε την επόμενη γενιά φορητών υπολογιστών της, η οποία θα αξιοποιεί οθόνες σημαντικά υψηλότερης ανάλυσης απ' ότι οι σημερινές. Είχαμε κάνει λόγο γι' αυτήν την τάση της αγοράς, την υιοθέτηση των... HiDPI οθονών δηλαδή, πριν από λίγο καιρό - και η Apple είναι η πρώτη εταιρεία που φέρνει τέτοιο προϊόν στα καταστήματα άμεσα, με τη μορφή του συγκεκριμένου μοντέλου MacBook Pro. Ο οποίος φέρει, φυσικά, το χαρακτηρισμό "Retina".

Συγκεκριμένα, λοιπόν: πρόκειται για το πρώτο laptop το οποίο πρακτικά διπλασιάζει τον αριθμό από pixel που μέχρι σήμερα αναμέναμε να αξιοποιείται σε οθόνη διαγωνίου 15 ιντσών. Το MacBook Pro Retina προσφέρει στην ίδια αυτή διαγώνιο, ανάλυση 2880x1800 pixel (!), κάτι που σημαίνει πως η "πυκνότητα" της εικόνας που προβάλλει - τα 220 PPI δηλαδή - είναι σχεδόν διπλάσια των τυπικών 120-130 PPI που προσφέρεται συνήθως από άλλα laptop. Υπενθυμίζουμε πως ο χαρακτηρισμός "Retina" είναι σχετικός και με την απόσταση χρήσης: με άλλα λόγια, τα 220 PPI είναι μεν λιγότερα από τα περίπου 300 του iPhone 4/4S, όμως επειδή ένα laptop το χειρίζεται κανείς από μεγαλύτερη απόσταση απ' ότι ένα smartphone, το αποτέλεσμα είναι πρακτικά το ίδιο: τα pixel δεν... φαίνονται πουθενά!
Το συγκεκριμένο μοντέλο MacBook Pro είναι και γενικότερο "βήμα μπροστά" για την Apple, καθώς αλλάζουν κι άλλα πράγματα πλην της οθόνης. Η αμερικανική εταιρεία καταργεί εντελώς το DVD drive (για όποιον πραγματικά το χρειάζεται μάλλον θα διατεθεί κάποιου είδους περιφερειακό), ενώ έχει αφαιρέσει τη θύρα FireWire και τη θύρα ενσύρματης δικτύωσης Ethernet. Αντ' αυτών έχει προσθέσει 2 θύρες Thunderbolt (με τον κατάλληλο μετατροπέα αυτές αντικαθιστούν τις δύο που έχουν αφαιρεθεί), 2 θύρες USB 3.0, έξοδο HDMI και ανανεωμένη υποδοχή καρτών μνήμης SD. Αυτά έχουν επιτρέψει στο νέο MacBook Pro να είναι και εξαιρετικά λεπτό: όχι στα επίπεδα ενός Air, αλλά κατά πολύ λεπτότερο από τα άλλα MacBook Pro και λεπτότερο από κάθε άλλο laptop με Windows πλην των Ultrabooks.Στα υπόλοιπα, το νέο MacBook Pro είναι απλώς "βήμα μπροστά" κι όχι "άλμα μπροστά", αφού χρησιμοποιεί παρούσες τεχνολογίες. Το αποθηκευτικό του μέσο είναι φυσικά σκληρός δίσκος SSD και όχι μηχανικός (του βασικού μοντέλου των 256 GB... αλλά φτάνει έως και τα 768 GB), ο επεξεργαστής του είναι ο ολοκαίνουργιος Core i7 "IvyBridge" της Intel, ενώ το υποσύστημα γραφικών του αξιοποιεί το επίσης άρτι αφιχθέν chip της nVidia, το GeForce GT 650M. Πλήρεις είναι και οι δυνατότητές ασύρματης διασύνδεσής του (με Wi-Fi N και Bluetooth 4), ενώ αναβαθμισμένα είναι τόσο τα ηχεία του, όσο η κάμερα. Για όλα τα παραπάνω - και πάντα σε... τιμές Apple - τα περίπου $2200 που κοστίζει το νέο MacBook Pro δεν είναι υπερβολικά. Να δούμε πόσο θα καταλήξουν να είναι και στην Ελλάδα, βέβαια...

To "πρόβλημα", πάντως, με τη μετάβαση σε νέες τεχνολογίες είναι πως σπάνια είναι ώριμες όλες οι πλευρές τους ταυτόχρονα - και σε αυτήν την περίπτωση, στο θέμα της οθόνης Retina του MacBook Pro υπολείπεται το software. Η έκδοση του OS-X που θα συνοδεύσει το συγκεκριμένο laptop είναι η Lion, η οποία όμως δεν υποστηρίζει εγγενώς την ανάλυση των 2880x1800 pixel: το κάνει πολλαπλασιάζοντας τις γραμμές άλλων αναλύσεων για την ώρα. Η επερχόμενη έκδοση Mountain Lion αναμένεται να προσφέρει αυτή τη δυνατότητα. Επανασχεδιασμό θα χρειαστούν για την υπερυψηλή αυτή ανάλυση και οι εφαρμογές του OS-X: η ίδια η Apple επιβεβαίωσε πως οι δικές της εφαρμογές ήδη αναβαθμίζονται σχετικά, ενώ στον ίδιο δρόμο βαδίζουν και οι Adobe και AutoDesk, με τα Photoshop και AutoCAD αντίστοιχα. Eν καιρώ, υποθέτουμε, θ' ακολουθήσουν κι άλλοι.


 H Αpple, πάντως, ανανέωσε με επεξεργαστές Intel IvyBridge όλη τη σειρά όχι μόνο των MacBook Pro, αλλά και των MacBook Air. Τα δεύτερα έχουν να επιδείξουν μόνο τον επεξεργαστή της Intel ως αλλαγή (i5 δύο πυρήνων), κρατώντας τα ίδια ποσά μνήμης και αποθηκευτικού χώρου, μα και την ίδια τιμή πώλησης (κατά μία έννοια λοιπόν... δωρεάν αναβάθμιση). Το MacBook Pro των 15 ιντσών εκτός από τους επεξεργαστές IvyBridge έχει να επιδείξει και αναβάθμιση στο ίδιο chip γραφικών με αυτό του MacBook Retina (nVidia GT 650M) ενώ το MacBook Pro των 13 ιντσών περιορίζεται στο chip γραφικών που ενσωματώνει ο επεξεργαστής (Intel HD 4000). Σημαντική αλλαγή: η Apple καταργεί πλέον το MacBook Pro με οθόνη 17 ιντσών. Ενδέχεται να μην αρέσει σε κάποιους χρήστες, ναι, αλλά με το MacBook Retina να έχει πολύ μεγαλύτερο "χώρο" από pixel στην οθόνη του, και τη δυνατότητα να συνδεθεί με δύο εξωτερικές οθόνες επιπλέον, η απόφαση είναι μάλλον κατανοητή. Επιφυλασσόμαστε για τη γνώμη μας σχετικά με αυτήν την απίθανη οθόνη, λοιπόν!

Πηγή:http://www.athinorama.gr/digital/hardware/articles/default.aspx?id=13309&par=0

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου