Σάββατο 16 Ιουνίου 2012

WWDC 2012: Το OS-X Mountain Lion προ των πυλών

Τηρώντας την υπόσχεσή της να προσφέρει αναβαθμίσεις του λειτουργικού της συστήματος για υπολογιστές Mac κάθε 12 μήνες, η Apple είναι έτοιμη να διαθέσει μέσα στον Ιούλιο το διάδοχο του παρόντος OS-X στο κοινό. Για το νέο OS-X Mountain Lion είχε γίνει μια πρώτη αναφορά στα τέλη Φεβρουαρίου, όταν η αμερικανική εταιρεία το είχε αποκαλύψει - στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στο πλαίσιο της εκδήλωσης WWDC 2012, όμως, αποσαφηνίστηκαν πολλά από τα στοιχεία που έχουν σημασία για τους κατόχους Mac, επιτρέποντάς μας να έχουμε και μία καλύτερη εικόνα για την κατεύθυνση προς την οποία βαδίζει η Apple γενικότερα όσον αφορά στις συσκευές της.

Το νέο OS-X ή Mountain Lion επιβεβαιώνει σε μεγάλο βαθμό, αν μη τί άλλο, τη γνώμη εκείνων που θεωρούν ότι η Apple επιδιώκει να "γεφυρώσει" σταδιακά τις φορητές της συσκευές (όπως τα iPhone και τα iPad) με τους υπολογιστές Mac κάθε είδους. Στο Mountain Lion έχει ενσωματωθεί με πολλαλλούς τρόπους η Δικτυακή υπηρεσία iCloud, ώστε δεδομένα και προτιμήσεις από iPhone/iPad να "περνούν" στα Mac πανεύκολα - και το αντίστροφο. Η εφαρμογή Messages αντικαθιστά την iChat και επικοινωνεί απευθείας με την iMessage των φορητών συσκευών, ενώ οι εφαρμογές υπενθυμίσεων και σημειώσεων (Reminders και Notes) κάνουν το ίδιο. Το "Κέντρο Ειδοποιήσεων" (Notification Center) προσφέρεται και στο OS-X διατηρώντας τη συλλογιστική λειτουργίας του iOS, έρχεται να προστεθεί λειτουργία φωνητικής υπαγόρευσης (μόνο για εισαγωγή κειμένου προς το παρόν), ενώ γεγονός είναι και η ενσωμάτωση του Facebook στο Mountain Lion, όπως συνέβη στο iOS 6.
Η λειτουργία Airplay Mirroring επιτρέπει τη διοχέτευση εικόνας και ήχου σε τηλεοράσεις και ενισχυτές μέσω Apple TV και Airplay αντίστοιχα, ενώ το περίφημο GameCenter των φορητών συσκευών της Apple είναι πλέον αξιοποιήσιμο και σε desktop ή laptop. Υπάρχουν πάντως και στοιχεία ενδιαφέροντα, τα οποία εισάγονται για πρώτη φορά και μόνο στο OS-X Mountain Lion. Η λειτουργία PowerNap, για παράδειγμα, αναλαμβάνει να αναβαθμίζει εφαρμογές, να λαμβάνει mail, να συγχρονίζει δεδομένα με το iCloud κλπ. όταν ο υπολογιστής δεν χρησιμοποιείται, εξοικονομώντας παράλληλα ενέργεια. Βελτιώσεις έχουν δεχθεί, τέλος, τόσο ο browser της Apple, ο Safari, όσο και άλλες βασικές εφαρμογές του συστήματος.

Το OS-X Mountain Lion θα διατεθεί σε πάρα πολύ χαμηλή τιμή ως αναβάθμιση σε όλους τους χρήστες του Lion και Snow Leopard, των δύο προηγούμενων δηλαδή εκδόσεων: το κόστος του θα ανέρχεται μόλις σε 19.99 δολάρια (!), κατά πολύ χαμηλότερο της φθηνότερης έκδοσης π.χ. των Windows 7. Η χαμηλή τιμή των 29.99 δολαρίων για το OS-X Lion πέρυσι ήταν, αναμφίβολα, ένας από τους λόγους για τους οποίους περισσότερο από το 40% των κατόχων Mac έχουν εγκατεστημένο αυτό το λειτουργικό στα συστήματά τους, οπότε αναμένουμε η... τάση να συνεχιστεί, αν μη τί άλλο. Περισσότερα για το Mountain Lion, υποθέτουμε, θα έχουμε να αναφέρουμε όταν πλέον θα κυκλοφορήσει η εμπορική του έκδοση, τον Ιούλιο. Μέχρι τότε...

Πηγή:http://www.athinorama.gr/digital/hardware/articles/default.aspx?id=13307

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου