Σάββατο 21 Ιουλίου 2012

Υπεργρήγορο Internet και στην Ελλάδα

Δεν χωρά αμφιβολία στο γεγονός ότι η χώρα μας υπολείπεται άλλων Δυτικών όσον αφορά στις Δικτυακές υποδομές. Παρ' ότι έχουν σημειωθεί σημαντικά βήματα μπροστά τα προηγούμενα χρόνια όσον αφορά στην έκταση των δικτύων και τη γκάμα των υπηρεσιών που παρέχονται μέσα από αυτά, από τεχνολογικής άποψης (και όχι μόνο) τα παρόντα δίκτυα θεωρούνται οριακά επαρκή στην καλύτερη περίπτωση, ξεπερασμένα στη χειρότερη. Μόνο θετική θα μπορούσε να χαρακτηρίσει, λοιπόν, οποιοσδήποτε την ανακοίνωση της Forthnet για την έναρξη λειτουργίας νέας Δικτυακής υποδομής, σε πιλοτικό επίπεδο για την ώρα, με πολύ περισσότερες δυνατότητες και μεγαλύτερες προοπτικές.

Aναφερόμαστε στην πολυσυζητημένη τεχνολογία διασύνδεσης Fiber to the Home (FTTH), η οποία αξιοποιεί οπτικές ίνες και όχι τον παραδοσιακό... χαλκό ως υλικό μεταφοράς δεδομένων. Η συγκεκριμένη προσέγγιση δεν διαμοιράζει τη Δικτυακή σύνδεση όπως τα παρόντα δίκτυα, αλλά φέρνει τα καλώδια οπτικής ίνας μέχρι την οικία του καταναλωτή. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο χρήστης δεν είναι υποχρεωμένος να μοιράζεται την τοπική χωρητικότητα, την ταχύτητα και τις "αντοχές" του παραδοσιακού χάλκινου δικτύου με άλλους χρήστες γύρω του - αντιθέτως, θα είναι σε θέση να απολαμβάνει συγκεκριμένη, σταθερή ταχύτητα σύνδεσης με το Internet, η οποία
Ένα καλοστημένο, καλορυθμισμένο δίκτυο FTTH είναι σε θέση να προσφέρει ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων έως και 1 Gbps από και 100 Mbps προς το Internet - τεράστια διαφορά σε σχέση με τις (ονομαστικές και ποτέ πραγματικές) αντίστοιχες ταχύτητες των 24 Mbps και 2 Mbps που μπορούν να προσφέρουν σήμερα οι πάροχοι με υποδομή χαλκού. Υποδομή όπως αυτή ενός δικτύου FTTH καθιστά εφικτή την απροβλημάτιστη μεταφορά video υψηλής ευκρίνειας και ποιότητας, την αλληλεπιδραστική τηλεόραση υψηλής ευκρίνειας, τη μετάδοση προγραμμάτων 3D σε υψηλή ευκρίνεια και άλλες εφαρμογές, για τις οποίες οι σημερινές (πραγματικές) ταχύτητες διασύνδεσης είναι ανεπαρκείς.

Η Forthnet υλοποιεί αυτές τις μέρες το πρώτο τέτοιο δίκτυο οπτικών ινών σε συνεργασία με το Δήμο Νέας Σμύρνης. Περισσότερα από 2000 νοικοκυριά του δήμου θα αποκτήσουν πρόσβαση σε αυτό το πιλοτικό, "κλειστό" δίκτυο, αρχικά με ταχύτητα διασύνδεσης της τάξης των 100 Mbps. Η Forthnet δεν έχει γνωστοποιήσει ακόμη κάποιο χρονοδιάγραμμα για την επέκταση του δικτύου FTTH σε άλλες περιοχές, βεβαιώνει πάντως ότι στην γκάμα των υπηρεσιών που θα παρέχονται μέσα από αυτό θα προστίθενται - πέρα από τις αρχικές προφανείς της φωνητικής επικοινωνίας, της σύνδεσης με το Internet και της παροχής οπτικοακουστικών προγραμμάτων ενημέρωσης ή ψυχαγωγίας - τακτικά και νέες. Αναμένουμε με ενδιαφέρον τις εξελίξεις από την πιλοτική φάση του προγράμματος αυτού και, φυσικά, τις εκτιμήσεις της Forthnet για το κόστος απόκτησης πρόσβασης στο νέο της δίκτυο οπτικών ινών. Υπομονή!

Πηγή:http://www.athinorama.gr/digital/homecinema/articles/default.aspx?id=13401

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου