Σάββατο, 21 Ιουλίου 2012

Kingston DataΤraveler R3.0

Σε πείσμα πολλών... Κασσάνδρων, που υποστήριζαν ότι η έλευση των υπηρεσιών αποθήκευσης δεδομένων "κάπου στο Internet" (το λεγόμενο cloud) θα σήμαινε το τέλος των τοπικών ή/και φορητών μέσων αποθήκευσης, πρακτικά... καμία σχέση. Από τη μία πλευρά, το Internet δεν προσφέρει ακόμη την υποδομή που χρειάζεται για να μεταφέρει κανείς γρήγορα κι εύκολα αρχεία π.χ. κάποιων GB "έτσι απλά" (και αυτό όταν υπάρχει διαθέσιμη σύνδεση στο Internet φυσικά). Από την άλλη, τα φορητά μέσα αποθήκευσης κάνουν εύκολες άλλες δουλειές, όπως την αναπαραγωγή multimedia από πολλών ειδών player, την εγγραφή ψηφιακού προγράμματος από τηλεοράσεις κι αποκωδικοποιητές κ.α. Κατά συνέπεια τα USB μνήμης flash (τα γνωστά... στικάκια) έχουν και θα έχουν για πολλά χρόνια ακόμη πρακτική αξία και πολλαπλούς λόγους χρήσης. Και ένα από τα πιο ενδιαφέροντα τέτοια προϊόντα που συναντήσαμε τελευταία είναι τα DataTraveler R3.0 της Kingston, εταιρείας με μεγάλη πορεία κι εμπειρία στη συγκεκριμένη κατηγορία.

Η Kingston προωθεί ευρεία γκάμα από "στικάκια" USB, με διαφορετικά χαρακτηριστικά και σε πολλές χωρητικότητες για κάθε μοντέλο - το R3.0 όμως είναι το πλέον κατάλληλο τόσο για διακοπές, όσο και για τους... αδέξιους ή ξεχασιάρηδες ανάμεσά μας. Eίναι αφενός αρκετά μεγάλο ώστε να μην χάνεται εύκολα στις τσέπες και στις τσάντες (όπως πολλά μικρά και κομψά "στικάκια" που... ακόμη τα κλαίμε!). Αφετέρου το περίβλημά του αξιοποιεί σπογγώδες, ελαστικό υλικό που προστατεύει τα τσιπ της μνήμης στο εσωτερικό του τόσο από κραδασμούς, όσο και από πτώσεις οποιουδήποτε σχεδόν ύψους! Έτσι, για του λόγου το αληθές, όχι απλώς "αφήσαμε να πέσει", αλλά πετάξαμε με δύναμη σε ξύλινο και μαρμάρινο πάτωμα το DataTraveler που μάς έστειλε η Κingston για παρουσίαση. Κατ' επανάληψη. Ε, έκανε... χαρούμενα γκελ και στη συνέχεια λειτούργησε "κανονικά και με το νόμο": είναι ένα flash drive που θα αντέξει στις κακουχίες ενός ταξιδιού με άνεση.
Αυτός ο τομέας, της ανθεκτικότητας και της ασφάλειας των δεδομένων από υλικό πρόβλημα στα τσιπ της μνήμης του, είναι ο κύριος στον οποίο έχει δοθεί έμφαση από την Kingston για το συγκεκριμένο μοντέλο. Δεν είναι όμως ο μόνος. Το R3.0, όπως "προδίδει" το όνομά του, αξιοποιεί την τρίτη έκδοση συνδεσμολογίας USB για να προσφέρει στον κάτοχό του υψηλές ταχύτητες ανάγνωσης και εγγραφής δεδομένων. Οι ονομαστικές του είναι αυτές των 70 MB/δευτερόλεπτο και 30 MB/δευτερόλεπτο αντίστοιχα - τιμές που ναι μεν δεν είναι οι ταχύτερες της αγοράς (και η ίδια η Kingston προσφέρει μοντέλα με αντίστοιχες τιμές στα 100 ΜΒ και 70 ΜΒ ανά δευτερόλεπτο) είναι όμως αξιοπρεπέστατες στο πλαίσιο καθημερινής χρήσης και σίγουρα υπερκετές για τη μεγάλη πλειοψηφία του ευρύτερου κοινού.Όπως και με κάθε άλλο είδος αποθηκευτικού μέσου USB 3.0, το R3.0 προσφέρει τις (θεωρητικές) ταχύτητες που αναφέραμε όταν συνδεθεί σε υπολογιστή με θύρα USB 3.0 και το ανάλογο κύκλωμα ελέγχου - τις ξεχωρίζουμε εδώ και πολύ καιρό από το μπλε χρώμα στις εγκοπές της υποδοχής τους. Το R3.0 θα λειτουργήσει κανονικά, κανονικότατα και σε οποιαδήποτε θύρα USB 2.0 (παρούσα σε οποιοδήποτε PC την τελευταία δεκαετία σχεδόν), με τη διαφορά ότι θα μειωθεί κατά τι η ταχύτητα εγγραφής (25 ΜΒ/δευτερόλεπτο αντί για 30) και πάρα πολύ η ανάγνωσης (από τα 70 MB/δευτερόλεπτο στα 30). Πρόκειται για κάτι που οφείλεται στους περιορισμούς των θυρών USB 2.0, εξασφαλίζει ωστόσο συμβατότητα με πρακτικά οποιαδήποτε συσκευή της αγοράς φέρει θύρα USB.

Επειδή ωστόσο οι θεωρητικές και οι... αληθινές ταχύτητες σε πολλά προϊόντα ενίοτε διαφέρουν (για σειρά λόγων που δεν είναι της παρούσης), κάναμε και τις απαραίτητες, βασικού επιπέδου μετρήσεις για το Kingston DataTraveler R3.0. Πόσο κοντά έφτασαν οι επιδόσεις του "στο χαρτί", αυτές των πραγματικών; Παραδόξως, τις... ξεπέρασαν, με σχεδόν 90 (!) MB ανά δευτερόλεπτο ταχύτητα ανάγνωσης και 40 MB ταχύτητα εγγραφής, τουλάχιστον μέχρι τα αρχεία μεγέθους 64 KB (και πάντοτε μιλώντας για θύρες USB 3.0). Στη συνέχεια οι ταχύτητες μειώθηκαν, όμως αυτό ισχύει για όλων των ειδών τ' αποθηκευτικά μέσα. Τα τρία διαφορετικά μετροπρογράμματα που χρησιμοποιήσαμε - CrystalMark, AS SSD και το εικονιζόμενο ATTO - επιβεβαίωσαν του λόγου το αληθές. Δεν... δείχνει λοιπόν πολύ γρήγορο το R3.0, είναι κιόλας. Τόσο τυπικά, όσο και πρακτικά.
 Με τόσα θετικά και κανένα πρακτικό αρνητικό να έχουμε να καταθέσουμε όσον αφορά στο DataTraveler R3.0, έρχεται και η ώρα... του "διά ταύτα": αυτή του κόστους. Όπως σε πάρα πολλά πράγματα, στα "στικάκια" αληθινά "ό,τι πληρώνεις, παίρνεις" από πλευράς ταχύτητας: στις ίδιες χωρητικότητες, τα φθηνότερα (έως φθηνιάρικα...) USB flash drives είναι σχεδόν πάντοτε τόσο αργά, ώστε ν' αποδεικνύονται δύσχρηστα. Το R3.0, μετά από μικρή έρευνα αγοράς, το βρίσκει κανείς εύκολα αντί €18, €40 και €85 για τις χωρητικότητες των 16, 32 και 64 GB αντίστοιχα. Με άλλα λόγια, αντί λογικότατου κόστους, αν συνυπολογίσει κανείς όχι μόνο την ταχύτητα λειτουργίας τους, όσο και την ειδική προστατευτική επένδυση του περιβλήματος και τη γενικότερη ποιότητα κατασκευής. Δεν μπορούμε λοιπόν παρά να το προτείνουμε σχεδόν σε οποιονδήποτε φίλο ή φίλη του Αθηνόραμα Digital - μοναδική εξαίρεση ίσως οι κυρίες που θα ήθελαν κάτι περισσότερο κομψό ή/και chic. Αλλά... δεν μπορεί να τα έχει κανείς απολύτως όλα, σωστά; Ε, ναι!

Πηγή:http://www.athinorama.gr/digital/hardware/articles/default.aspx?id=13493&par=1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου