Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012

CES 2012: Microsoft

Για τον κολοσσό του Redmond η φετινή CES ήταν, από μία οπτική γωνία, ιστορικής σημασίας: παρ' ότι ήταν από τις πρώτες εταιρείες που υποστήριξαν τη συγκεκριμένη έκθεση, έχοντας μάλιστα εξέχουσα θέση κάθε χρόνο στις εισαγωγικές ομιλίες της, η Microsoft ανακοίνωσε ότι αυτή είναι η τελευταία της παρουσία εκεί. Οι λόγοι έχουν να κάνουν κυρίως με το marketing, φυσικά, είναι όμως ενδεικτική η κίνηση από μόνη της: όπως η Apple και η Google, η Microsoft είναι πολύ πιθανό να οργανώνει δικά της event για μεγάλες ανακοινώσεις προϊόντων και υπηρεσιών. Τί σχεδιάζει ακριβώς στο συγκεκριμένο θέμα, έως το τέλος του χρόνου θα ξέρουμε.

Το σίγουρο είναι πως... οι φήμες ήταν λανθασμένες: όχι μόνο δεν αποκαλύφθηκε, αλλά ούτε καν θίχτηκε ως θέμα ο διάδοχος του Xbox 360. Αυτό περιμένουμε να συμβεί στην έκθεση Ε3 του Ιουνίου. Αντιθέτως, η Microsoft επικεντρώθηκε στο πώς θα ενοποιήσει τα PC, τα κινητά τηλέφωνα, το Xbox 360 (και... 720) ως προς τη χρήση μέσω του Metro, του περιβάλλοντος χειρισμού που τα δεύτερα και το τρίτο ήδη αξιοποιούν και τα πρώτα θα αποκτήσουν με τα Windows 8. Το κοινό ενδέχεται να έχει άλλη γνώμη για όλα αυτά φυσικά - έχουν υπάρξει ουκ ολίγες φωνές διαμαρτυρίας για την υλοποίηση του Metro στο Xbox 360, για παράδειγμα - όμως μέχρι να έχουμε πλήρη εικόνα του πώς ακριβώς σκοπεύει η Microsoft να προωθήσει το Metro στα PC από το Σεπτέμβρη και μετά, άποψη δεν μπορούμε να έχουμε.
Μπορούμε να έχουμε άποψη για την εμπορική πορεία του Xbox 360 και του Kinect, ωστόσο. Ο αμερικανικός κολοσσός επιβεβαίωσε ότι στην εορταστική περίοδο το σύστημα ηλεκτρονικής ψυχαγωγίας της ξεπέρασε τα 66 εκ. συστήματα, ενώ το σύστημα χειρισμού με αναγνώριση κίνησης τα 18 εκατομμύρια. Για το δεύτερο νούμερο δεν δηλώνουμε ενθουσιασμένοι, καθώς τα 10 από αυτά το Kinect τα είχε ξεπεράσει μέσα στους 2 πρώτους μήνες παρουσίας του (άρα οι πωλήσεις του από πρόπερσι το Νοέμβρη έχουν επιβραδυνθεί αισθητά), όμως το πρώτο είναι αξιόλογο και πρακτικά εξασφαλίζει πως το Xbox 360 θα ξεπεράσει τα 75 εκατομμύρια συστήματα πριν ο διάδοχός του αρχίσει να τού στερεί πωλήσεις. Καθόλου άσχημα, αν σκεφτεί κανείς ότι το αρχικό Xbox δεν ξεπέρασε τα 25 εκατομμύρια συστήματα πριν την "ευθανασία" του.
Στα υπόλοιπα... business as usual, όπως θα έλεγε και ο Steve Balmer. Επιβεβαιώθηκε η κυκλοφορία του Kinect την 1η Φλεβάρη και για προσωπικούς υπολογιστές, με κατά τι καλύτερο hardware - μπορεί να εστιάσει σωστά και σε κοντινή απόσταση - αλλά τιμή που αγγίζει τα 250 (!) δολάρια. Ελπίζουμε να συνοδεύεται από ή έστω να υποστηρίζει εξαιρετικές εφαρμογές, για να δικαιολογεί αυτό το κόστος. Επιδείχθηκε μία σειρά από καινούργια ultrabooks, τα πάνλεπτα αλλά ισχυρά laptop καυασκευαστών όπως η Asus, η Samsung, η Sony, η Acer και η HP, τα οποία βασίζονται σε Windows 7 και αποδίδουν θαυμάσια. Τα 7 έχουν σπάσει κάθε ρεκόρ πωλήσεων και τα 8 θα λειτουργούν άψογα σε οποιοδήποτε PC αξιοποιεί τα 7 σήμερα, κάτι που η Microsoft υπογραμμίζει διαρκώς αλλά δεν παύει να είναι όντως θετικό και για το καταναλωτικό κοινό.

Τα Windows 8 και τα Windows Phone 7.5 ήταν ολοφάνερα τα δύο πράγματα για τα οποία η Microsoft ήθελε να μιλήσει πιο πολύ. Τα πρώτα θα κάνουν επιβεβαιωμένα την εμφάνισή τους το φθινόπωρο σε μία σειρά από διαφορετικά tablet, με στόχο να αποκτήσει η αμερικανική εταιρεία αξιόλογη παρουσία σε αυτήν την κατηγορία - τα tablet με Windows 7 έχουν εν πολλοίς αποτύχει, όχι μόνο να προσφέρουν ανταγωνισμό στα iPad, αλλά να σημειώσουν πωλήσεις γενικότερα. Το λειτουργικό της Microsoft για κινητά τα πάει πολύ καλύτερα, πάντως, με αύξηση τόσο στις πωλήσεις των μοντέλων που το αξιοποιούν όσο και στον αριθμό των διαθέσιμων εφαρμογών. Ανακοινώθηκαν νέα smartphones βασισμένα στα Windows Phone 7.5 με εντυπωσιακές προδιαγραφές, υποννοήθηκε δε εμμέσως πλην σαφώς ότι η έκδοση 8.0 θα "συμπέσει" χρονικά με την κυκλοφορία των Windows 8.
Η παρουσία της Microsoft στη CES συνολικά θα πρέπει να χαρακτηριστεί προβλέψιμη και άτονη. Δεν ανακοινώθηκε τίποτε καινούργιο: επιβεβαιώθηκαν απλώς τα σχέδια και οι προθέσεις που είναι γνωστά μήνες τώρα. Ήταν εν πολλοίς... διεκπεραιωτική η συνέντευξη Τύπου της, κάτι πιθανώς φυσιολογικό αν σκεφτεί κανείς πως ήταν και η τελευταία που η Microsoft οργανώνει στο πλαίσιο μιας CES. Μόνη αξιόλογη είδηση: το Φεβρουάριο θα γίνει δωρεάν διαθέσιμη στο πλατύ κοινό - όπως έγινε με μεγάλη επιτυχία και στα Windows 7 - η επόμενη δοκιμαστική έκδοση των Windows 8. Πιθανώς θα είναι και η τελευταία πριν ο κώδικας των δεύτερων ολοκληρωθεί, κάποια στιγμή τον Ιούνιο. Σε αυτή τη beta έκδοση, τουλάχιστον, έχουμε να προσβλέπουμε σύντομα. Μέχρι τότε...

Κώστας Φάρκωνας

Πηγή:http://www.athinorama.gr/digital/games/articles/default.aspx?id=11377&par=1

Το "ανίκητο" iPad: μύθος ή... ίσως;

Έχουμε αρχίσει να πλησιάζουμε... επικίνδυνα πλέον στο χρονικό εκείνο σημείο που η αγορά περιμένει από την Apple να ανακοινώσει τον διάδοχο του άκρως επιτυχημένου tablet της, του iPad 2 - κι αντιλαμβάνεται κανείς αυτήν την προσμονή από την ολοφάνερη αύξηση των σχετικών θεμάτων και συζητήσεων στο Web, τα περισσότερα εκ των οποίων είναι συνοθυλεύματα από αστήρικτες εικασίες και ανεπιβεβαίωτες φήμες, άρθρα του γνωστού είδους... "με το ερωτηματικό στο τέλος". Υπάρχει, ωστόσο, μία άλλη συζήτηση σχετική με τις συγκεκριμένες συσκευές της Apple, η οποία έχει όντως νόημα κι ενδιαφέρον. Και είναι αυτή: έχουν τα iPad ήδη κερδίσει τα... tablet wars ολοκληρωτικά;

Είναι... βαρύγδουπη διαπίστωση να κάνει κάποιος "ελαφρά τη καρδία", φυσικά - ειδικά όταν αντίπαλοι της Apple είναι εταιρείες όπως οι Microsoft, Google, Samsung, Motorola, LG, Acer και άλλες πολλές. Όμως δεν είναι και διαπίστωση απαραίτητα υπρβολική, καθώς μπορεί να στηριχθεί με αριθμούς: μόνο μέσα στο 2011 πωλήθηκαν σχεδόν 42 εκατομμύρια iPad/iPad 2, όταν όλοι οι κατασκευαστές Android tablet μαζί μόλις και άγγιξαν σε πωλήσεις τα 20 (συνυπολογίζοντας μάλιστα το Kindle Fire που δεν θεωρείται "καθαρόαιμο" Android tablet). Δεν είναι απλώς μία αναλογία 2:1 ανάμεσα στα λειτουργικά συστήματα iOS και Android αυτή. Εταιρεία προς εταιρεία, η Apple απλώς συνέτριψε τις αντιπάλους της, συμπεριλαμβανομένης και της Amazon του Kindle Fire στα $199.

Δικαίως η κατάσταση έχει διαμορφωθεί έτσι: τα iPad προσφέρουν αυτή τη στιγμή το καλύτερο "οικοσύστημα" όσον αφορά στον αριθμό, τη γκάμα και την ποιότητα εφαρμογών και υπηρεσιών, αλλά και πολύ καλό δείκτη αξίας/κόστους, αν σκεφτεί κανείς την ποιότητα κατασκευής των iPad. Σε αυτά, τί είχαν να αντιπαραθέσουν τα tablet με Android το 2011; Κάποια χαρακτηριστικά που η Apple επιμένει να μην μάς προσφέρει - όπως τις θύρες USB, HDMI και microSD - αλλά και υψηλές τιμές, ανώριμο λειτουργικό σύστημα, ένα Δικτυακό κατάστημα εφαρμογών με ουκ ολίγα προβλήματα δομής, αλλά και περιορισμένο αριθμό αληθινά ποιοτικών εφαρμογών. Αυτή τη φορά δεν είχε να κάνει η υπεροχή της Apple με το... sexyness της πρότασής της. Αυτή είναι η συνολικά καλύτερη πέρα από κάθε αμφιβολία - καθώς γράφονται αυτές οι γραμμές, τουλάχιστον.
Παρ' όλα αυτά, υπάρχουν πολλές ενδείξεις που συνηγορούν στο εξής: τα iPad δεν μπορούν να παραμείνουν η καλύτερη πρόταση στην αγορά, σε όλα, ες αεί. Το 2010 τούς ανήκε ασυζητητί (με μερίδιο αγοράς άνω του 90%), αφού ο ανταγωνισμός ήταν πρακτικά ανύπαρκτος. Το 2011 όμως το μερίδιο αυτό μειώθηκε περίπου στο 70% συνολικά, καθώς τα tablet άλλων κατασκευαστών άρχισαν να "κλέβουν" πωλήσεις. Και το 2012 είναι η χρονιά κατά την οποία τα iPad θα δεχθούν επιθέσεις σε πολλαπλά μέτωπα: στο λειτουργικό (το Android 4.0 είναι σημαντικά καλύτερο του 3.1), στις εφαρμογές (τα κενά στο Android Market σιγά-σιγά καλύπτονται και το ίδιο εξελίσσεται), στα τεχνικά χαρακτηριστικά (ειδικά στα tablet με Tegra3 της nVidia) και στην τιμή πώλησης (το Fire έχει δώσει ιδέες πλέον σε πολλούς). Συν τοις άλλοις, τα tablet με τα νέα Windows 8 το φθινόπωρο δεν θα πρέπει να υποτιμούνται. Την αγορά που άνοιξαν και τα μερίδια που κατέκτησαν, τα iPad θα κληθούν να τα υπερασπιστούν το 2012. Κάτι επωφελές για όλους.

Από μερικές απόψεις, ίσως οι δημοσιογράφοι που κάνουν την ερώτηση "κέρδισε ήδη η Apple τα tablet wars;" κάνουν την... λάθος ερώτηση. Ίσως μία καλύτερη ερώτηση θα ήταν "υπάρχει (επικερδής) χώρος στην αγορά για δύο ή τρεις παίκτες πέραν της Apple;". Και η απάντηση εκεί θα ήταν "πιθανότατα ναι".... υπό προϋποθέσεις. Την προϋπόθεση να μπορέσουν και οι άλλοι κατασκευαστές να πάρουν από τους παρόχους εξαρτημάτων τις ίδιες μεγάλες εκπτώσεις που παίρνει η Apple για τα iPad, ώστε να έχουν αξιοπρεπές περιθώριο κέρδους. Την προϋπόθεση να αυξηθεί ο αριθμός και - κυρίως - το επίπεδο των apps για Android (κάτι που ισχύει ακόμη πιο πολύ για τα tablet με Windows 8 βέβαια). Και την προϋπόθεση να εμφανιστούν αληθινά όμορφες και διαφορετικές από το iPad αντιπροτάσεις, όχι "στο περίπου" αντιγραφές. Αν τα παραπάνω συμβούν, μπορεί να μην μειωθούν θεαματικά οι πωλήσεις των iPad, αλλά μπορεί να δημιουργηθεί χώρος για περισσότερους "παίκτες" με δυναμική. 'Αλλωστε από τα 18.5 εκατομμύρια tablet ανεξαρτήτως κατασκευαστή που πωλήθηκαν το 2010, το 2011 η κατηγορία σημείωσε άλμα στα 65 εκατομμύρια. Και το 2012 θα σημειώσει ακόμη ένα. Ε, από μεγαλύτερη "πίτα" ο... ίδιος ενδιαφερόμενος θα "τρώει" συνέχεια; Ελπίζουμε πως όχι!

Κώστας Φάρκωνας

Πηγή:http://www.athinorama.gr/digital/gadgets/articles/default.aspx?id=11527

IP TV

Σήμερα ανέβηκε στο blog μια νέα δημοσκόπηση η οποία έχει σκοπό να μάθουμε τι κάνει δημοφιλή μια IP TV και τι ζητάνε οι χρήστες από μια τέτοια υπηρεσία.Οποιαδήποτε διαφορετική πρόταση εκτος απο τις επιλογές που ήδη υπάρχουν θα ηταν ευπρόσδεκτη και θα χαιρόμουν ιδιαιτέρως αν μου στέλνατε τις ιδέες σας με mail

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την συμμετοχή σας

Σάββατο 10 Μαρτίου 2012

Ubisoft Assassin's Creed: Revelations D1

"Καθώς ταξιδεύεις πάνω στο άλογό σου, κάτι σου κίνησε την περιέργεια. Το παιχνίδι του ανέμου που χαϊδεύει τη γούνα της πανοπλίας σου σε έχει απορροφήσει και οι σκέψεις σου αρχίζουν να δραπετεύουν από την πραγματικότητα...

Στο μυαλό σου έρχονται όλοι αυτοί που ένιωσαν το κρύο ατσάλι της λεπίδας σου. Όλοι τους είναι νεκροί, κανείς από τους εχθρούς σου δεν μολύνει τον αέρα της Γης με την αναπνοή του.

Κι όμως, κάτι σου λείπει. Ενώ έπρεπε να νιώθεις ολοκληρωμένος, το μεγαλύτερο μέρος του εαυτού σου φαντάζει κενό. Γι' αυτό πρέπει να τον βρεις, πρέπει να ψάξεις τα χνάρια του και να ανακαλύψεις τα πάντα για τη ζωή του. Μονάχα αν βρεις τι απέγινε στον Altair, θα ανακουφίσεις την ψυχή σου.

Μία εκτυφλωτική λάμψη σου τραβάει το βλέμμα. Είναι ο ήλιος που ξεκουράζεται πάνω στον τρούλο της Αγιάς Σοφιάς. Καλώς ήρθες στην Κωνσταντινούπολη..."
---------------------------------------------------------------------
Στο Revelations, θα ελέγχετε για άλλη μια φορά τον Ezio Auditore, ο οποιος ακολουθεί τα χνάρια του ήρωα του πρώτου μέρους (Altair), σε ένα ταξίδι ανακαλύψεων και...αποκαλύψεων (revelations), όπως άλλωστε μαρτυράει και ο τίτλος του παιχνιδιού.

Ο Ezio θα ταξιδέψει στην Κωνσταντινούπολη κατά την περίοδο της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, όπου ο στρατός των Ναϊτών απειλεί να καταλάβει την περιοχή. Στο gameplay θα έχουμε νέες προσθήκες, καθώς θα μπορείτε να κατασκευάσετε τις αναμνήσεις του Desmond, ενώ μέσω του Animus θα αποκρυπτογραφείτε τα μυστήρια του παρελθόντος.

Όσο για το online κομμάτι, εκεί αναμένουμε νέα modes, νέους χάρτες και περισσότερους διαθέσιμους χαρακτήρες. 

Capcom Resident Evil Operation Racoon City

Το Resident Evil™: Operation Raccoon City προσφέρει μια αυθεντική εμπειρία συνεργατικού shooter τρίτου προσώπου στο σκοτεινό και απειλητικό σύμπαν του Resident Evil. Ζόμπι και βιο-οργανικά όπλα έρχονται να προστεθούν στη λίστα των εχθρών σας μαζί με μία επίλεκτη ομάδα των Ειδικών Δυνάμεων, δημιουργώντας ένα απρόβλεπτο στοιχείο που θα μπορούσε να υπάρξει μόνο στο αλλόκοτο σύμπαν του Resident Evil. Το αποτέλεσμα είναι ένα ολοκαινούργιο στυλ παιχνιδιού που θέτει νέες βάσεις στα παραδοσιακά third person shooters.

Σεπτέμβριος 1998: η πολύπαθη Raccoon City είναι και πάλι στο επίκεντρο της δράσης. Η Umbrella Corporation μαθαίνει ότι ένας από τους κορυφαίους επιστήμονες της, ο Dr. William Birkin, σχεδιάζει να πουλήσει τον πειραματικό ιό G-Virus στην κυβέρνηση των ΗΠΑ. Στέλνει τότε μια επίλεκτη ομάδα κρούσης της Umbrella Security Service (USS) στο μυστικό εργαστήριο της με αποστολή να διασφαλίσει το μοναδικό δείγμα του ιού. Η επιχείρηση παίρνει μια αναπάντεχη τροπή, όταν ο Dr. Birkin εμβολιάζει τον εαυτό του με τον ιό, μεταλλάσσεται σε ένα θανατηφόρο πλάσμα, το G-Birkin και επιτίθεται στην ομάδα. Κατά τη διάρκεια της μάχης, ο θανατηφόρος ιός "t-Virus" διαρρέει στο αποχετευτικό δίκτυο και εξαπλώνεται στη Raccoon City, μολύνοντας το σύνολο του πληθυσμού. Με δεδομένη την επιδημία, η ομάδα USS δέχεται νέες εντολές να καταστρέψει όλα τα στοιχεία που μαρτυρούν τη συμμετοχή της Umbrella και να κλείσει το στόμα οποιουδήποτε θα μπορούσε να αποκαλύψει την αλήθεια.

Οι παίκτες αναλαμβάνουν τον ρόλο ενός επίλεκτου στρατιώτη της Umbrella Security Services (USS) και μάχονται ενάντια σε όλες τις αντίπαλες δυνάμεις της Raccoon City. Επιλέξτε ανάμεσα σε έξι χαρακτήρες, καθένας από τους οποίους είναι εξοπλισμένος με ένα μοναδικό σύνολο ικανοτήτων, συμπεριλαμβανομένης της γυναίκας επιστήμονα Four-Eyes, που μπορεί να χειριστεί τον ιό T-virus και να πάρει τον έλεγχο των βιο-οργανικών όπλων ή του Lupo, εμπειρογνώμονα των όπλων και αρχηγού της ομάδας USS.

Νέο iPad: αναβάθμιση, μα άκρως σημαντική

'Αλλη μια παρουσίαση της Apple πέρασε στην ιστορία χθες, λοιπόν - και ενώ η απουσία του Steve Jobs ήταν για μία ακόμη φορά αισθητή, οι εντυπώσεις από τα προϊόντα αυτά καθ' αυτά που παρουσίασε η αμερικανική εταιρεία δεν είναι λιγότερο θετικές. Το νέο Apple TV ευπρόσδεκτο, το ίδιο και η αναβάθμιση 5.1 του iOS. Είναι όμως το "νέο iPad" - ναι, ακόμη δεν έχει επίσημο όνομα όπως π.χ. iPad 3 ή iPad HD - αυτό που είχε τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην παρουσίαση. Στόχος του; Να διατηρήσει τον ίδιο πρωταγωνιστικό ρόλο στην αγορά των tablet, αφού αναμφίβολα τον έχει. Εκτίμησή μας; Αν λάβει κανείς όλους τους παράγοντες στα υπ' όψιν, τεχνολογικούς κι εμπορικούς δηλαδή, τον στόχο αυτό τον έχει ήδη καταφέρει πριν καν βρει τον δρόμο του στα ράφια των καταστημάτων.

Όλες σχεδόν οι φήμες αποδείχθηκαν αληθινές: το νέο iPad έχει οθόνη ιδιοτήτων Retina. Με ανάλυση 2048x1536 pixel και σε φυσιολογική απόσταση χρήσης από τα μάτια του κατόχου του, απλώς... δεν υπάρχουν pixel. Όλα σε κάποιο χρονικό διάστημα από σήμερα - καθώς θα χρειαστεί προσπάθεια κι εκ μέρους των εταιρειών ανάπτυξης - στο νέο iPad θα φαίνονται πρακτικά σαν τυπωμένα, όχι σαν "γραφικά". Ο επεξεργαστής Α5Χ παραμένει διπύρηνος, αλλά υποστηρίζεται από ισχυρότερο τετραπύρηνο υποσύστημα γραφικών. Το ποσό της μνήμης λειτουργίας δεν έχει επισημοποιηθεί ακόμη (όπως είχε συμβεί και στο iPad 2), όμως είναι σχετικά ασφαλές να υποθέσουμε πως ανέρχεται στο 1 GB.
Με τα παραπάνω η Apple πρακτικά ξεπέρασε από τεχνικής πλευράς οποιοδήποτε άλλο tablet θα εμφανιστεί φέτος στην αγορά. Και δεν έχουμε κάνει ακόμη λόγο για το λειτουργικό σύστημα, την ποικιλία των apps, την ωριμότητα του App Store και τα άλλα σχετικά πλεονεκτήματα: αμιγώς τεχνολογικά, το νέο iPad ήταν ακριβώς το άλμα που χρειαζόταν για να παραμείνει το tablet της Apple στην κορυφή για ακόμη 12 μήνες το λιγότερο. Ακριβώς το αναγκαίο άλμα: ούτε πολύ μεγάλο, ούτε πολύ μικρό. Και χωρίς καμία άλλη σημαντική καινοτομία ή πρόσθετη νέα δυνατότητα - και κρατώντας στοιχεία όπως η θύρα σύνδεσης περιφερειακών ή το μηχανικό πλήκτρο Home - η αμερικανική εταιρεία έφερε στο προσκήνιο ένα απόλυτα μελετημένο, απόλυτα ισορροπημένο προϊόν. Για μια φορά ακόμη.Προκειμένου να μην... παρεξηγηθούμε, βέβαια: η καλύτερη κάμερα των 5 Megapixel στο πίσω μέρος, η υποστήριξη Bluetooth 4.0 και δικτύων κινητής τηλεφωνίας 4ης γενιάς, η φωνητική εισαγωγή κειμένου, όλα ευπρόσδεκτα. Όμως είναι η οθόνη και η μνήμη αυτά που θα ωθήσουν τις εφαρμογές του νέου iPad στο επόμενο επίπεδο - εκεί όπου κανένα Android tablet με το πανίσχυρο chipset της nVidia, το Tegra 3, δεν θεωρούμε πιθανό να βρεθεί φέτος. Εν πολλοίς, η Apple κέρδισε όλο το 2012 χθες αν εστιάσει κανείς τον συνδυασμό hardware και software που προσφέρει. Τόσο απλά.

Το πώς κατάφερε η Apple να "στριμώξει" τόση καλύτερη τεχνολογία σε περίβλημα ελάχιστα παχύτερο και βαρύτερο από αυτό του iPad 2, είναι εντυπωσιακό. Ακόμη εντυπωσιακότερο είναι το γεγονός ότι το κατάφερε χωρίς να θυσιάσει ένα εξαιρετικά σημαντικό ατού των iPad, την αυτονομία των 9-10 ωρών. Το εντυπωσιακότερο όλων, δε; Κατάφερε όλα τα παραπάνω κρατώντας το κόστος απόκτησης του νέου iPad στο επίπεδο του προκατόχου του. Αυτό ήταν ίσως το τελειωτικό "χτύπημα" - για φέτος τουλάχιστον - στα ανταγωνιστικά tablet με Android: κατασκευαστές όπως οι Samsung, LG, Asus και Acer θα πρέπει να... διαλέξουν ανάμεσα στο λιγότερο κακό σενάριο. Να κυκλοφορήσουν ισχυρά tablet με τιμή παρόμοια του νέου iPad και να ρισκάρουν περιορισμένη εμπορική επιτυχία ή να τα κυκλοφορήσουν σημαντικά φθηνότερα και να μην κερδίσουν σχεδόν καθόλου από αυτά; 'Ασχημο δίλημμα.
Μ' αυτά και μ' αυτά, η πίεση που ασκεί η Apple στους άλλους κατασκευαστές - όντας ικανή να αποσπά τόσο χαμηλές τιμές για τα υποσυστήματα των iPad ώστε να καθιστά γι' αυτούς εξαιρετικά δύσκολο να προσφέρουν ένα tablet το ίδιο ισχυρό με τα ίδια χρήματα - θα συνεχιστεί για όλο το 2012. Η εικόνα δεν μας αρέσει, γιατί ο ανταγωνισμός λειτουργεί υπέρ του καταναλωτή και, όταν δεν υφίσταται, είναι σχεδόν βέβαιο ότι πληρώνουμε πιο πολλά απ' όσα θα έπρεπε για ένα προϊόν. Η Apple σαφώς αξίζει τα εύσημα γιατί έχει προσφέρει το καλύτερο τέτοιο προϊόν - και αυτό τυγχάνει να είναι αληθινά καλό - όμως δεν κρύβουμε την ανησυχία μας για την τροπή που παίρνουν τα πράγματα στην αγορά. Εξαιρετικά τα iPad, αγαπάμε το δικό μας, αλλά... δεν μπορούν δύο συσκευές να πλησιάζουν στο επίπεδο του συνώνυμου για μια ολόκληρη κατηγορία. Είναι, ολοφάνερα, λάθος.Για τα παραπάνω, η μείωση τιμής του iPad 2 στα €399 έχουμε την αίσθηση ότι "μιλά από μόνη της": η Apple θα μπορούσε να είχε κατεβεί ακόμη χαμηλότερα και να είχε καταστήσει προσιτό ένα εξαιρετικό tablet σε πολύ περισσότερο κόσμο, αλλά... γιατί να το κάνει; Δεν έχει κίνητρο. Προτιμά να διατηρήσει και στο iPad 2 μεγάλο περιθώριο κέρδους, δημιουργώντας ένα "χάσμα" ανάμεσα σε αυτό και το Amazon Kindle Fire των €199. Έχει νόημα να κοστίζει το νέο iPad, με αυτήν την οθόνη και τις προδιαγραφές, μόνο €100 παραπάνω από τον προκάτοχό του; Όχι. Αλλά η Apple σε αυτά τα €200 (από τα €199 έως τα €399) εννοεί να "στριμώξει" τους άλλους κατασκευαστές - και όπως δείχνουν τα πράγματα, τα κατάφερε.
Συγχαρητήρια λοιπόν, στην Apple, από επιχειρηματικής άποψης. Συγχαρητήρια και από προϊοντικής, γιατί... δεν υπάρχει λόγος να το κρύψουμε, θέλουμε διακαώς το νέο iPad! Ας ελπίσουμε, όμως, έστω κι ένας από τους ανταγωνιστικούς κατασκευαστές ν' αποδεχθεί τα μηδενικά έσοδα (ή και τις ζημίες) για να παρουσιάσει ένα ικανό Android tablet κάτω από τα €499. Ειδάλλως... παντρεμένους με το iTunes μάς βλέπουμε σε λίγα χρόνια, όλους!

Πηγή:http://www.athinorama.gr/digital/gadgets/articles/default.aspx?id=11629&par=0

Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

ΟΤΕ: οπτικές ίνες νέας γενιάς

Στην ανάπτυξη ενός νέου δικτύου πρόσβασης προχωράει ο ΟΤΕ, αντικαθιστώντας το δίκτυο χαλκού με οπτικές ίνες

Στην ανάπτυξη ενός νέου δικτύου πρόσβασης προχωράει ο Οργανισμός Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος, το οποίο θα απαρτίζεται από οπτικές ίνες νέας γενιάς και θα παρέχει ευρυζωνικές υπηρεσίες σε πολύ υψηλές ταχύτητες.
Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει πιλοτικά από τους δήμους Κομοτηνής, Αλεξανδρούπολης, Ξάνθης, Σερρών και Ζωγράφου, με τη σταδιακή επέκτασή του και σε άλλες περιοχές.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του ΟΤΕ, πρόκειται για μια νέα μορφή τηλεπικοινωνιακού δικτύου αφού οι οπτικές ίνες θα αντικαταστήσουν το δίκτυο χαλκού, προσφέροντας έτσι στους χρήστες υπηρεσίες ιδιαίτερα υψηλών ταχυτήτων, VDSL2.
Αφού ολοκληρωθούν οι εργασίες, ο ΟΤΕ σκοπεύει να διαθέσει στις παραπάνω περιοχές ταχύτητες που θα φτάνουν έως και τα 50Mbps.

Windows 8: διαθέσιμα στο κοινό

Όπως είχε υποσχεθεί, η Microsoft λίγο πριν τη συνέντευξη Τύπου που έδωσε για τα Windows 8 στη Βαρκελώνη - στο πλαίσιο της φετινής World Mobile Congress - έκανε διαθέσιμη την έκδοση Consumer Preview του νέου της λειτουργικού συστήματος. Όπως και στην περίπτωση των Windows 7, πρόκειται για μία δοκιμαστική έκδοση την οποία η Microsoft προσφέρει στο κοινό εντελώς δωρεάν όχι μόνο για να "διαφημίσει" (τρόπον τινά) το προϊόν, αλλά και για να λάβει πολύτιμες παρατηρήσεις, αναφορές λαθών και άλλα σχόλια, τα οποία που μπορεί να αξιοποιήσει μέχρι την επίσημη κυκλοφορία των Windows 8. Το αρχείο από το οποίο προκύπτει το DVD εγκατάστασης (ISO) μπορεί να βρει κανείς σε αυτή τη σελίδα.

Καθώς η Consumer Preview είναι έκδοση των Windows ατελής και μακριά ακόμη από την ολοκλήρωση, η αλήθεια είναι πως δεν θα προτείναμε την εγκατάστασή της σε PC που έχει σημασία να λειτουργούν χωρίς οποιοδήποτε πιθανό πρόβλημα. Οι φίλοι και οι φίλες του Αθηνόραμα Digital όμως που... δεν έχουν την υπομονή να περιμένουν μέχρι το Σεπτέμβριο για την τελική έκδοση, θα μπορούσαν είτε να τα εγκαταστήσουν σε ξεχωριστό σκληρό δίσκο (σε διαμόρφωση δηλαδή dual boot με τα παρόντα Windows) είτε να αξιοποιήσουν κάποια εφαρμογή εκτέλεσης εφαρμογών και λειτουργικών με "εικονικό" τρόπο (να εγκαταστήσουν τα Windows 8 ως virtual machine δηλαδή ώστε να μην επηρεαστεί το παρόν λειτουργικό).
Ο δεύτερος τρόπος είναι πιθανώς ασφαλέστερος (έστω κι αν υπάρχει σε μη ισχυρά PC κάποια επίπτωση στις επιδόσεις του "virtual" λειτουργικού), προτείνουμε δε το δωρεάν VirtualBox 4 της Oracle γι' αυτό το σκοπό. H Microsoft παραθέτει ως ελάχιστες απαιτήσεις για την εγκατάσταση τα εξής: επεξεργαστή ταχύτητας 1 GHz ή ταχύτερο, 1 GB μνήμης (έκδοση 32-bit) ή 2 GB (έκδοση 64-bit), 20 GB διαθέσιμου αποθηκευτικού χώρου και κάρτα γραφικών επιπέδου DirectX 9 με υποστήριξη στο μοντέλο WDDM 1.0 των σχετικών drivers. Γνώμη μας, πάντως, ότι οι... ρεαλιστικά ελάχιστες απαιτήσεις των Windows 8 - ώστε αυτά να αποδώσουν με άνεση, ειδικά αν εγκατασταθούν σε virtual machine - θα έπρεπε να είναι καλύτερα αυτές: επεξεργαστής ταχύτητας 2.0-2.2 GHz ή ταχύτερος, 2-4 GB μνήμης, άπλετος διαθέσιμος αποθηκευτικός χώρος και κάρτα γραφικών των τελευταίων 18 μηνών. Όσοι ολίγοι κι εκλεκτοί, πάντως, έχουν στη διάθεσή τους PC με οθόνη αφής... ε, μέχρι το Σεπτέμβρη θα περιμένουν; Εννοείται πως όχι!

Πηγή http://www.athinorama.gr/digital/hardware/articles/default.aspx?id=11593