Σάββατο 2 Μαρτίου 2013

Ανοίγει ο δρόμος για εύκαμπτες συσκευές

Ο δρόμος για εύκαμπτες ηλεκτρονικές συσκευές είναι πλέον ανοικτός, καθώς αμερικανοί ερευνητές κατάφεραν να δημιουργήσουν μια ελαστική μπαταρία, κάτι που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την τροφοδοσία τέτοιων συσκευών με ενέργεια.

Η νέου τύπου μπαταρία είναι τεχνολογίας ιόντων λιθίου και θυμίζει τσιρότο, μιας και μπορεί να τεντωθεί. Όταν αυτό συμβεί τριπλασιάζεται σε μέγεθος, χωρίς να χάνει καθόλου την ενεργειακή απόδοσή της. Μπορεί να παράσχει ισχύ για οκτώ έως εννέα ώρες, ενώ η επαναφορτίζεται ασύρματα από μικρή απόσταση.

Για την κατασκευή της, ερευνητές των πανεπιστημίων Northwestern και Ιλινόις, ενσωμάτωσαν πάνω σε ένα ελαστικό πολυμερές, μικροσκοπικές «νησίδες» υλικών που αποθηκεύουν ενέργεια.
Ανάμεσα στις συσκευές που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί η νέα μπαταρία, περιλαμβάνονται οι οθόνες που λυγίζουν ή τυλίγονται σαν χαρτί, καθώς και ιατρικοί αισθητήρες που εμφυτεύονται στο δέρμα.

Προκειμένου να αποδείξουν τη λειτουργικότητα της μπαταρίας, οι ερευνητές τη χρησιμοποίησαν για να ανάψουν μια λάμπα LED, ενώ έχουν πετύχει 20 κύκλους φόρτισης- επαναφόρτισης, κάτι που βέβαια πρέπει να βελτιωθεί.

Οι ερευνητές θεωρούν ότι αν αυτό καταστεί εφικτό, η μπαταρία τους θα μπορούσε, εκτός των άλλων εφαρμογών, να αξιοποιηθεί δεόντως σε βιονικά εμφυτεύματα (στα μάτια, τον εγκέφαλο κ.α.), καθώς και σε άλλες φουτουριστικές κυβερνο-εφαρμογές (π.χ. σε ρομποτικό δέρμα).

Βέβαια, η παρεχόμενη ισχύς δεν αρκεί για την τροφοδοσία ενεργοβόρων συσκευών, όπως ένας φορητός υπολογιστής. Ωστόσο, διευρύνει τις πιθανές εφαρμογές σε πεδία που δεν επιτρέπουν οι συμβατικές μπαταρίες.




Πηγή:http://www.newsbeast.gr/technology/arthro/495435/anoigei-o-dromos-gia-eukabtes-suskeues/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου