Σάββατο 2 Μαρτίου 2013

Το σπίτι του μέλλοντος


Μια πρόγευση για τα σπίτια του μέλλοντος μάς δίνει η ισπανική αρχιτεκτονική εταιρία Think Big Factory με το σχέδιο της για ένα ξεχωριστό διαμέρισμα με την ονομασία «Openarch». Σε αυτό, κάθε τοίχος είναι οθόνη αφής και εκεί προβάλλονται συνεχώς δεδομένα από το διαδίκτυο.

Επιπλέον, οι λειτουργίες του σπιτιού ελέγχονται από κάθε σημείο, περιλαμβανομένου και των κρεβατιών, με κινήσεις ή ομιλία.

Οι τοίχοι-οθόνες αφής μπορούν να χρησιμοποιηθούν με κάθε τρόπο που μπορεί να φανταστεί κανείς, σαν να πρόκειται για την οθόνη ενός tablet. Ενδεικτικά, ο χρήστης μπορεί να κάνει βιντεοκλήσεις, να συνδεθεί στο Facebook και γενικά να πραγματοποιήσει οποιαδήποτε εργασία σε οποιοδήποτε σημείο και αν βρίσκεται, αρκεί φυσικά να υπάρχει κάποιος τοίχος!

Στον έλεγχο των λειτουργιών του σπιτιού, περιλαμβάνεται η ενεργοποίηση και απενεργοποίηση οικιακών συσκευών όπως τα πλυντήρια, οι τηλεοράσεις, τα στερεοφωνικά, αλλά και ο φωτισμός!


«Το οτιδήποτε στο σπίτι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για επικοινωνία, οι συσκευές διαεπαφής βρίσκονται παντού», δήλωσε ο διευθυντής Ion Cuervas-Mons.

Οι ένοικοι του σπιτιού μπορούν, για παράδειγμα, να συνδεθούν με οποιονδήποτε μέσω Skype ή να διαβάσουν τα μηνύματα του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στους τοίχους της τουαλέτας του σπιτιού, ενώ όλος ο τοίχος της κρεβατοκάμαρας μπορεί να μετατραπεί, μεταξύ άλλων, σε ένα τεράστιο ξυπνητήρι!

Το σχέδιο για το σπίτι του μέλλοντος ξεκίνησε πριν από 3 χρόνια και το πρωτότυπο κατασκευάζεται σε ένα διαμέρισμα στη βόρεια Ισπανία.

Το υλικό μέρος (hardware) του σπιτιού-συστήματος είναι ήδη πλήρως έτοιμο, ενώ το λογισμικό (software) σε ποσοστό 40%. Ο πρώτος ένοικος ήδη έχει μετακινηθεί για να ζήσει στο πειραματικό σπίτι, επιτρέποντας στους σχεδιαστές να μαθαίνουν και να προχωρούν σε βελτιώσεις.














Πηγή:http://www.newsbeast.gr/technology/arthro/494714/to-spiti-tou-mellodos/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου