Κυριακή 9 Ιουνίου 2013

Samsung Galaxy S4 vs HTC One

Την αναμέτρηση αυτή την... βλέπαμε να έρχεται από πέρυσι: το HTC One X ήταν ήδη από τα καλύτερα smartphones που μπορούσε να αποκτήσει κανείς, όπως το Samsung Galaxy S3 με ισχυρότερη διαφημιστική προώθηση και εντυπωσιακά τεχνικά χαρακτηριστικά είχε "περάσει μπροστά" σε πωλήσεις σχετικά εύκολα. "Ενδέχεται του χρόνου με τους διαδόχους αυτών των δύο να είναι αλλιώς τα πράγματα", είχαμε σκεφτεί τότε. Fast forward δώδεκα μηνών και... "είναι και δεν είναι" αλλιώς τα πράγματα: το Galaxy S4 έχει και πάλι να επιδείξει εντυπωσιακά τεχνικά χαρακτηριστικά και ισχυρή διαφημιστική προβολή, όμως το One κινείται στα ίδια περίπου επίπεδα ισχύος και προσφέρει δικά του, διακριτά πλεονεκτήματα.

Το Samsung Galaxy S4 και το HTC One είναι, πέρα από κάθε αμφιβολία, τα δύο καλύτερα smartphones με Android αυτή τη στιγμή (με διαφορά από το τρίτο). Τώρα που έχουμε δοκιμάσει και τα δύο, και εκφέρει άποψη και για το ένα και για το άλλο, ποιό θεωρούμε πρώτο και ποιό δεύτερο, με δεδομένο ότι τα χωρίζουν μόλις €10 χρηματικής διαφοράς; Ξεχωρίζουμε όλους τους σημαντικούς τομείς που μπορούν να συγκριθούν μεταξύ τους και... διακρίνουμε νικητή!

Σχεδιασμός
Δεν υπάρχει καν λόγος να αντιπαραθέσουμε τους δύο αντιπάλους στο συγκεκριμένο τομέα: το HTC One είναι ένα από τα ομορφότερα κινητά όχι μόνο που κυκλοφορούν, αλλά που έχουν ποτέ κυκλοφορήσει... ενώ το Galaxy S4 φαντάζει πλέον τόσο βαρετό και κοινότυπο, που αληθινά θα πρέπει να αναρωτηθεί κανείς αν στα μάτια της Samsung το design του κορυφαίου της ίσως προϊόντος για το 2013 έχει όση σημασία θα έπρεπε. Αν δεν κανείς και τα δύο κινητά από κοντά, θα καταλάβει πως... και πολλά είπαμε για το θέμα!
Νικητής: HTC One

Ποιότητα κατασκευής
Δυστυχώς, ακριβώς το ίδιο ισχύει και στον άμεσα σχετικό τομέα της ποιότητας κατασκευής. Ενώ στο HTC One το ενιαίο μεταλλικό περίβλημα παραπέμπει σε πολυτελή, "αρχοντική" συσκευή (ακόμη και το iPhone 5 δείχνει "άτεχνο" μπροστά του), στο Galaxy S4 το πλαστικό περίβλημα παραπέμπει σε πάρα, πάρα πολύ χαμηλότερου κόστους συσκευή. Υπάρχει κόσμος που δεν έχει πρόβλημα με την "πλαστικούρα". Δεν ανήκουμε σε αυτούς και, με τα δύο κινητά να πλησιάζουν τα €750, δεν θέλουμε να ανήκουμε: ή νοιώθεις ότι "καλώς τα έδωσες" όταν έχεις το πανάκριβο κινητό που αγόρασες στο χέρι, ή δεν το νοιώθεις. Τόσο απλά. 
Νικητής: HTC One

Επεξεργαστική δύναμη
Τα δύο αντίπαλα κινητά τηλέφωνα έχουν πάρα πολλά κοινά στοιχεία όσον αφορά στο hardware: ίδιας "τάξης" επεξεργαστή, ίδια μνήμη, ίδιο υποσύστημα γραφικών... όμως το Galaxy S4 είναι χρονισμένο λίγο υψηλότερα και αυτό θα έπρεπε να φαίνεται. Πρακτικά; Ούτε καν. Σε καμία λειτουργία και καμία περίπτωση δεν διακρίνει κανείς την υπεροχή που περιμέναμε να έχει (ούτε καν στα πιο πολλά benchmarks). Ίσως αυτό αλλάξει με μελλοντικές αναβαθμίσεις του, όμως ως έχουν αυτή τη στιγμή, τα One και S4 ανακυρήσσονται ισοδύναμα.
Νικητής: Ισοπαλία

Αποθηκευτικός χώρος
Χωρίς επέκταση μνήμης, το HTC One συντρίβει το Galaxy S4 επειδή όχι μόνο προσφέρει 32 GB μνήμης (εκ των οποίων αξιοποιήσιμα είναι τα 28), αλλά και επειδή το S4 πωλείται μόνο στη χωρητικότητα των 16 GB, εκ των οποίων αξιοποιήσιμα είναι τα... 9 (!!!). Το νέο Galaxy προσφέρει επέκταση αποθηκευτικού χώρου έως και 64 ακόμη GB με τη χρήση κάρτας μνήμης microSD, όπου όμως δεν μπορούν να αποθηκευθούν apps. Μόνο μουσική, video και φωτογραφίες. Λόγω αυτού του γεγονότος, και του extra κόστους της κάρτας μνήμης, ως νικητή χαρακτηρίζουμε το One - μέχρις ότου το Android επιτρέπει την εκτέλεση apps από microSD.
Νικητής: HTC One

Οθόνη
Και οι δύο οθόνες είναι πάρα πολύ καλές, και οι δύο προσφέρουν ανάλυση 1920x1080 pixel, και οι δύο απεικονίζουν φωτογραφίες, video και Web sites καλύτερα από κάθε άλλο smartphone της αγοράς. Και οι δύο πάσχουν από την ίδια αδυναμία των αντανακλάσεων σε εξωτερικούς χώρους με δυνατό φως. H οθόνη του HTC One όμως αποδίδει περισσότερο φυσικά, όχι υπερτονισμένα και αντιρεαλιστικά χρώματα όπως η οθόνη του S4 (η Samsung έχει συμπεριλάβει κάποιες ρυθμίσεις αλλά δεν βοηθούν). Ίσως είναι και προσωπικό θέμα γούστου (σε άλλους... αρέσει το φλούο μπλε), όμως προτιμάμε την οθόνη του One.
Νικητής: HTC One

Κάμερα
'Αλλο ένα σημείο "σύγκρουσης" των δύο κινητών όπου το προσωπικό στοιχείο παίζει ρόλο. Σε καλές συνθήκες φωτογράφισης, με ικανοποιητικό ή ευνοϊκό φωτισμό δηλαδή, η κάμερα 13 Megapixel του S4 θα προσφέρει περισσότερη ευελιξία και καλύτερα αποτελέσματα από αυτήν του One. Σε κακές συνθήκες φωτισμού, εσωτερικούς χώρους με ημίφως ή/και τη νύχτα γενικότερα, η κάμερα του One υπερέχει, έστω κι αν τα αποτελέσματα είναι χαμηλότερης ανάλυσης. Το One, επίσης, υπερέχει στην σύλληψη video κάτω από όλες σχεδόν τις συνθήκες. Ο κάθε χρήστης ξέρει τις δικές του συνήθειες στη χρήση της κάμερας, οπότε... ισοβαθμία
Νικητής: Ισοπαλία

Ήχος
Εδώ δεν υπάρχει καν θέμα συζήτησης. Το HTC One με τα δύο ευμεγέθη, ειδικά σχεδιασμένα του ηχεία αποδίδει στερεοφωνικό ήχο τόσο ποιοτικό και δυνατό που, από κάποιες απόψεις, είχαμε πάψει να ελπίζουμε πως θα ακούσουμε ποτέ από smartphone. Η αντίστοιχη απόδοση ήχου εξωτερικά από το Galaxy S4 είναι τυπική και τίποτε περισσότερο. Στην απόδοση με ακουστικά για το smartphone της Samsung ισχύει το ίδιο, ενώ το One καταφέρνει - όχι λόγω της τεχνολογίας Beats, από την οποία δεν εντυπωσιαζόμαστε - να ακούγεται "ένα κλικ" καλύτερα, με πλουσιότερα μπάσα και λεπτομερέστερα πρίμα. Νίκη... "καμπάνα" εδώ.
Νικητής: HTC One

Συνοδευτικό software
Θα είμαστε σαφείς εξ αρχής: και οι δύο εταιρείες προσπάθησαν να "κάνουν τη διαφορά" με software που "εμπλουτίζει" το Android, και οι δύο απέτυχαν. Ειδικά η Samsung προσέθεσε πάρα πολλές εφαρμογές, εκ των οποίων αληθινά χρήσιμες είναι πανελάχιστες, ενώ το γραφικό της περιβάλλον, το Touchwiz, παραμένει "βαρύ". Η HTC από πλευράς της βελτίωσε σημαντικά το δικό της Sense, αλλά τα Blinkfeed και Zoe δεν αισθανόμαστε πως προσθέτουν αληθινά κάτι. Και στα δύο κινητά θα προτιμούσαμε "καθαρό" Android 4.2.x (δεν είναι τυχαίο πως και οι δύο εταιρείες ανακοίνωσαν πρόσφατα σχετικά μοντέλα). Ισοβαθμία και εδώ λοιπόν.
Νικητής: Ισοπαλία

Αυτονομία
Η εκπληκτική διαπίστωση: το κινητό με τη μεγαλύτερη οθόνη και τον ταχύτερο επεξεργαστή, που θα έπρεπε να καταναλώνουν περισσότερη ενέργεια και να μειώνουν έτσι την αυτονομία, είναι αυτό με την... λιγότερη εξάρτηση από τις πρίζες! Ο λόγος για το Galaxy S4 που, στις δικές μας δοκιμές τουλάχιστον, άντεξε περισσότερο από το HTC One. Η μεγαλύτερη μπαταρία του πρώτου παίζει ρόλο, μεν, αλλά υποψιαζόμαστε πως τα εύσημα αξίζει περισσότερο το software της Samsung που δεν αφήνει λειτουργίες και apps να καταναλώνουν ενέργεια άσκοπα.
Νικητής: Samsung Galaxy S4

Επεκτασιμότητα
Και εδώ νίκη του S4 - και το τίμημα που πληρώνει το One για το υπέροχο design του ενιαίου του περιβλήματος. Το νέο Galaxy S δέχεται κάρτες μνήμης microSD για να αυξήσει τον αποθηκευτικό του χώρο, ενώ το One όχι. Το S4 επίσης δέχεται ανταλλακτική μπαταρία, αφού η πλαστική του "πλάτη" είναι αφαιρούμενη. Από τις δεύτερες μπαταρίες, βέβαια, περισσότερο πρακτική λύση είναι οι εξωτερικοί φορτιστές διασύνδεσης USB, ενώ για επέκταση του αποθηκευτικού χώρου υπάρχουν πάντοτε και οι Δικτυακές υπηρεσίες τύπου Dropbox. Βάσει τυπικών χαρακτηριστικών, ωστόσο, το S4 παραμένει περισσότερο επεκτάσιμο.
Νικητής: Samsung Galaxy S4

Και... το αποτέλεσμα;

Σε 10 κατηγορίες χαρακτηριστικών συγκρίναμε, λοιπόν, τα Samsung Galaxy S και HTC One. Είχαμε ισάριθμους βαθμούς να μοιράσουμε ανάμεσα στις δύο συσκευές. Ποιάν αναδεικνύει ως νικήτρια η σχετική καταμέτρηση; Με... άνεση μεγάλη την κορυφαία πρόταση της HTC, με βαθμολογία 6.5 έναντι 3.5 της αντίστοιχης από τη Samsung. Το One είναι ομορφότερα σχεδιασμένο, καλύτερα κατασκευασμένο, αποδίδει καλύτερη εικόνα, κατά πολύ καλύτερο ήχο, προσφέρει εξ ορισμού πιο πολύ αποθηκευτικό χώρο και καλύτερη σύλληψη video.
Το HTC One είναι, δε, κατά την απολύτως προσωπική μας άποψη - η οποία όμως τυγχάνει περίπου η ίδια με αυτήν δεκάδων άλλων δημοσιογράφων στην Ελλάδα και το εξωτερικό - το πλέον ποθητό smartphone με Android αυτή τη στιγμή, ασχέτως αν το Samsung Galaxy S4 έχει ήδη σημειώσει υψηλότερες πωλήσεις για άλλους λόγους. Καθείς με τις προτιμήσεις και τις επιλογές του, λοιπόν!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου