Κυριακή 4 Αυγούστου 2013

Οπτικοί δίσκοι των 300 GB στον ορίζοντα

Έχουμε αναφέρει σε περισσότερες από μία περιπτώσεις ήδη πως για να απολαύσει το κοινό ταινίες σε υπερυψηλή ευκρίνεια από οπτικούς δίσκους α λα DVD/Blu-ray, χρειάζονται δύο πράγματα: ένας αλγόριθμος συμπίεσης αποδοτικότερος του σημερινού που αξιοποιείται από κάθε σχεδόν παραγωγή (του H.264), καθώς και μία μορφή οπτικού δίσκου που να είναι σε θέση να φιλοξενήσει τον όγκο της οπτικής πληροφορίας που η εικόνα 4Κ προσφέρει. Ο απαραίτητος αλγόριθμος, ο Η.265, έχει ήδη παγιωθεί ως προς τις προδιαγραφές και οι κατασκευαστές θα τον υιοθετήσουν τους επόμενους μήνες. Το θέμα του οπτικού μέσου αποθήκευσης είναι περισσότερο σύνθετο, φυσικά: απαιτείται η διαμόρφωση είτε νέου προτύπου είτε η σημαντική αναβάθμιση ενός υπάρχοντος.

Η Sony ήταν εξ αρχής από τις ισχυρότερες δυνάμεις προώθησης του Blu-ray (αν όχι η ισχυρότερη) και με την Panasonic έχει ήδη συνεργασία, από την οποία θα προκύψουν οι πρώτες τηλεοράσεις τεχνολογίας OLED και των δύο μέσα στο 2014. Οι δύο εταιρείες ανακοίνωσαν, ωστόσο, και μία νέα συνεργασία: αυτή αφορά στη δημιουργία ενός νέου τύπου οπτικού δίσκου, ο οποίος θα προσφέρει χωρητικότητα άνω των 300 GB σε αποθηκευτικό χώρο. Επίσημα το νέο αυτό πρότυπο θα έχει επαγγελματικό προσανατολισμό και εφαρμογές, όμως οι προεκτάσεις και για την καταναλωτική αγορά είναι προφανείς: μάς είναι δύσκολο να φανταστούμε πως οι Sony και Panasonic θα επωμιστούν το κόστος ανάπτυξης ενός νέου φορμά οπτικού δίσκου, ελπίζοντας πως θα αποσβέσουν το κόστος αυτό μόνο από τη σχετικά μικρή αγορά της εταιρικής αποθήκευσης και των εμπορικών ψηφιακών κινηματογράφων.


Αν θέλουμε, βέβαια, να είμαστε ειλικρινείς, ταινίες διάρκειας 2-3 ωρών σε εικόνα 4K είναι πολύ πιθανό να μπορούσαν να αποθηκευθούν σε οπτικούς δίσκους BDXL: στο πρότυπο "επέκταση" δηλαδή του σημερινού Blu-ray, το οποίο προσφέρει 100, 200 ή και 400 GB (τα τελευταία μόνο σε συνθήκες... εργαστηρίου) αποθηκευτικού χώρου, παραμένοντας συμβατό με τη σημερινή μορφή του Blu-ray. Η διάθεση, άλλωστε, αυτής της λύσης σε σύντομο χρονικό διάστημα θα βοηθούσε σημαντικά την εξάπλωση των μέσων απεικόνισης υπερυψηλής ευκρίνειας στην αγορά, καθώς οι Sony και Panasonic δηλώνουν πως το νέο πρότυπο που αναπτύσσουν δεν θα είναι διαθέσιμο έως το 2015. Από την άλλη, ίσως οι εταιρείες αυτές - και οι αντίστοιχες κινηματογραφικές - σκέφτονται πως για μία ταινία υπερυψηλής ευκρίνειας, πολυκάναλο ήχο και διάφορα extras, ένας οπτικός δίσκος BDXL δεν είναι αρκετός. Ίσως να έχουν δίκιο, ίσως κι όχι. Όπως πάντα... ίδωμεν!

Πηγή:http://www.athinorama.gr/digital/homecinema/articles/default.aspx?id=14939

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου