Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2013

iPhone 5C: το πλαστικό... ανέκδοτο

Ακριβώς όπως τα περισσότερα πράγματα για το καινούργιο iPhone 5S ήταν ήδη γνωστά πριν από την συνέντευξη Τύπου της Apple, έτσι και η ύπαρξη του iPhone 5C ήταν πιθανότατα ένα από τα... χειρότερα κρατημένα μυστικά της τεχνολογικής αγοράς από την άνοιξη. Η αμερικανική εταιρεία το "αποκάλυψε" ακριβώς όπως περιμέναμε, είναι αυτό ακριβώς που περιμέναμε... δεν κοστίζει όμως σε καμία περίπτωση όσο περίμενε ακόμη και ο πλέον απαισιόδοξος ανάμεσά μας. Από κάποιες απόψεις ήταν η δυσάρεστη έκπληξη της χθεσινής συνέντευξης Τύπου και απομένει να διαπιστώσουμε κατά πόσο η καταναλωτική αγορά θα το χαρακτηρίσει με τη σειρά της ως τέτοιο.

Το iPhone 5C είναι, στην ουσία, το περυσινό iPhone 5 αλλά με... πλαστικό περίβλημα και κάποιες μικρές βελτιώσεις "στα σημεία". Το "C" παραπέμπει στη λέξη "Color", καθώς για πρώτη φορά ένα iPhone δεν θα διατεθεί σε "σοβαρά" και μεταλλικά χρώματα, αλλά σε περισσότερο νεανικά και φωτεινά όπως το λευκό, το πράσινο, το μπλε, το κίτρινο και το κόκκινο. Αυτά είναι προφανώς εφικτά χάρις στο πλαστικό περίβλημα, του οποίου η μέσα πλευρά όμως είναι επενδεδυμένη με μέταλλο που λειτουργεί πρακτικά ως κεραία (!). Από πλευράς σχεδιαστικής, δε, οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι το iPhone 5C δεν είναι καθόλου, μα καθόλου άσχημο - και το υλικό του πλαστικού είμαστε κατά 99% βέβαιοι πως είναι ανθεκτικότερο και περισσότερο ποιοτικό από το αντίστοιχο π.χ. πολλών smartphones βασισμένων σε Android. Ως εδώ, όλα καλά.

Το πρόβλημα - και από πολλές απόψεις το... άνοστο αστείο εκ μέρους της Apple - είναι πως το iPhone 5C υποτίθεται ότι θα ήταν το "δεύτερης κατηγορίας" κινητό της αμερικανικής εταιρείας με ό,τι αυτό θα σήμαινε για το κόστος απόκτησής του. Το κορυφαίο iPhone θα κοστίζει πάντοτε $650-$850 και, ασχέτως όλων των άλλων, αυτή η τοποθέτηση της Apple στην αγορά απέδωσε και αποδίδει. Όμως ο μόνος λόγος ύπαρξης ενός "δεύτερης κατηγορίας" μοντέλου θα ήταν το χαμηλότερο κόστος, ώστε να γίνει προσβάσιμο από μεγαλύτερο ποσοστό του κοινού, να διευρυνθεί η πελατειακή βάση των συσκευών iOS και έτσι να εξισορροπηθεί η κατάσταση με την αντίστοιχη βάση των συσκευών Android, τα οποία έχουν πια πάρα πολύ μεγάλο μερίδιο αγοράς ακριβώς λόγω των προσιτών μοντέλων τους. Ε, το iPhone 5C θα κοστίζει... $549 και $649 (!!!) για να αποκτηθεί στις εκδόσεις των 16 και 32 GB αντίστοιχα. Ψευδαισθήσεις για "φτηνό" iPhone (της τάξης των $299 που συζητούσαν μερικοί) μπορεί να μην είχαμε, αλλά με μόλις... 100 δολάρια διαφορά από τα αντίστοιχα μοντέλα iPhone 5S, τα 5C το ίδιο ακριβώς κοινό αφορούν τελικά. Γεγονός που "ακυρώνει" την επιλογή της Apple χωρίς πολλές-πολλές συζητήσεις... εκτός αν η αμερικανική εταιρεία έχει στοχεύσει ως επόμενο δημογραφικό της τις νεαρές κυρίες που "ταιριάζουν" το κινητό τους με τα ρούχα και τ' αξεσουάρ τους, δηλαδή!

Έτσι "για την ιστορία" θα αναφέρουμε πως το iPhone 5C ενσωματώνει ακριβώς τα ίδια υποσυστήματα με του iPhone 5 - επεξεργαστής, υποσύστημα γραφικών, μνήμη λειτουργίας, κύρια κάμερα κλπ. - και έχει να επιδείξει ως διαφορές μόνο τη βελτιωμένη κάμερα στην πρόσοψή του και τη διευρυμένη συμβατότητα με δίκτυα τηλεφωνίας 4G. To παράδοξο σε όλα αυτά; Το γεγονός ότι η Apple δεν καταργεί το iPhone 4S των 8 GB, αλλά το κρατά στην αγορά σε σημαντικά χαμηλότερη τιμή (δωρεάν με διετές πρόγραμμα χρήσης ή $299 ξεχωριστά). Οι λόγοι για τους οποίους δεν μπορούσε να είναι π.χ. ένα iPhone 4C το "εισαγωγικό" iPhone - στη σωστή τιμή - και το iPhone 5S το "top", σχετίζονται προφανώς με διαθέσιμο στοκ υποσυστημάτων του iPhone 5, περιθώρια κερδών κλπ. Το iPhone 5C στην παρούσα του τοποθέτηση, πάντως, δεν παύει να είναι μια χαμένη ευκαιρία. Και μία... έμμεση δήλωση εκ μέρους της Apple πως δεν θα υπάρξει ποτέ iPhone "για το λαό" ή έστω iPhone σε κόστος λογικό, ίσως; Πιθανότατα!

Πηγή:http://www.athinorama.gr/digital/hardware/articles/default.aspx?id=15053

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου