Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2013

iOS 7: οι εντυπώσεις

Πιστή στην υπόσχεση που είχε δώσει στην πρόσφατη συνέντευξη Τύπου της, η Apple διέθεσε χθες το βράδυ στο ευρύ κοινό το iOS 7, τη νέα έκδοση του λειτουργικού της συστήματος για iPhone 4/4S/5, iPad 2/3/4/Mini και iPod Touch πέμπτης γενιάς. Για τα σημαντικότερα πράγματα που προσφέρει το καινούργιο iOS έχουμε κάνει ήδη λόγο - στο παρόν άρθρο λοιπόν θα επικεντρωθούμε στις πρακτικές μας εντυπώσεις από την εγκατάσταση και χρήση του σε iPhone 5 και iPad 4, τουλάχιστον βάσει των λίγων ωρών από τη στιγμή που αρχίσαμε να το χρησιμοποιούμε στις συγκεκριμένες συσκευές.

H εγκατάσταση του iOS 7 δεν παρουσίασε ιδιαίτερα προβλήματα: η διαδικασία είναι εν πολλοίς δεδομένη πλέον και κύλισε ομαλά, έστω κι αν και δεν ίσχυσε το ίδιο για όλους χθες το βράδυ. Επειδή προφανώς αμέτρητοι χρήστες των συσκευών της Apple προσπαθούσαν ταυτόχρονα να κάνουν την αναβάθμιση σε iOS 7 από τις 8 το βράδυ και μετά, οι server της αμερικανικής εταιρείας δεν άντεξαν την... έξτρα πίεση και η μεταφορά του σχετικού αρχείου στους υπολογιστές τους μέσω iTunes ή απευθείας στην εκάστοτε συσκευή μέσω Wi-Fi (600-1000 ΜΒ ανάλογα με το εκάστοτε iPhone ή iPad) σε πολλές περιπτώσεις είτε δεν ολοκληρωνόταν είτε σταματούσε στο σημείο πιστοποίησής του (validation). Αποτέλεσμα: διακοπή της διαδικασίας στη μέση κι επανέναρξη, εκνευρισμός και... τα σχετικά σχόλια στα διάφορα forum. Από τις πρώτες πρωϊνές ώρες και μετά πάντως η κατάσταση ομαλοποιήθηκε, ενώ την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν υπάρχει πλέον πρόβλημα για όσους αποδείχθηκαν υπομονετικοί και... σοφότεροι!


Το μικρό... πολιτισμικό σοκ, φυσικά, του ανασχεδιασμένου iOS 7 θα το υποστούν τόσο αυτοί που το εγκατέστησαν αμέσως, όσο κι εκείνοι που θα το πράξουν τις επόμενες μέρες (και σίγουρα οι κάτοχοι των iPhone 5S/5C όπου θα είναι προεγκατεστημένο). Ο Jony Ive και η ομάδα του έκαναν ριζικές αλλαγές στην όψη του iOS, απλοποιώντας το σχεδιασμό του, χρησιμοποιώντας μοντέρνα στοιχεία (π.χ. λεπτές γραμματοσειρές) και αφαιρώντας τα λεγόμενα "σκευομορφικά" ή "ρεαλιστικά" στοιχεία, όπως π.χ. το... δέρμα και το ξύλο που πλαισίωναν συγκεκριμένα apps. Το γενικό design "κολακεύει" τις οθόνες ιδιοτήτων Retina - φαίνεται πολύ ομορφότερο στις υψηλές αυτές αναλύσεις σε σχέση π.χ. με αυτήν του iPad Mini - είναι σαφέστερο και "αναπνέει" πολύ πιο άνετα από το iOS 6, αξιοποιώντας κενό χώρο στην οθόνη για να εστιάζει κανείς ευκολότερα εκεί που πρέπει. Είναι πρακτικά... αδύνατο να μην έλθει στο μυαλό κάποιου το περίφημο "less is more" την ώρα που χειρίζεται το iOS 7 και, κατά τη γνώμη μας, αυτό μόνο ως θετικό μπορεί να εκληφθεί.
Όλα αυτά, δυστυχώς, δεν σημαίνουν πως ο σχεδιασμός του iOS 7 είναι απαραίτητα καλός. Το πρόβλημα είναι ότι o Ιve και η ομάδα του επέλεξαν να δώσουν μια χροιά περισσότερο... "παιχνιδάρικη" στην όλη αίσθηση του iOS, η οποία όμως σίγουρα δεν θα αρέσει σε πολύ κόσμο, σίγουρα δεν ταιριάζει με το προφίλ των πιο "σοβαρών" iPhone (με του 5C ίσως... αλλά όχι με του 5S) και σίγουρα δεν προσθέτει κάτι ουσιαστικό στην όλη "εμπειρία χρήσης". Τα έντονα χρώματα είναι σχεδόν... παιδιάστικα αστεία, τα φλούο ντεγκραντέ η μοντέρνα γραφιστική τα έχει αφήσει πίσω της από τη δεκαετία του '90 και τα φαντεζί animation μετά από λίγη ώρα αρχίζουν να εκνευρίζουν. Είναι, δε, ολοφάνερο πως το iOS 7 χρειαζόταν ακόμη δουλειά όσον αφορά την ομοιογένεια του λεγόμενου "look and feel" πριν γίνει διαθέσιμο στο ευρύ κοινό: υπάρχει ένας αριθμός από ανακολουθίες σχεδιαστικές και ατοπήματα χρηστικά σε πολλά του σημεία. Τίποτε που δεν διορθώνεται, αλλά όχι και κάτι που κολακεύει μία εταιρεία η οποία αρέσκεται στο να... "πουλά τελειότητα" με τον αλαζονικό τρόπο που το κάνει η Apple.

Όσον αφορά στις επιδόσεις του iOS 7, πάντως, η εικόνα που έχουμε - πάντοτε βάσει του IPhone 5 και του iPad 4 - είναι θετικότατη και πολύ κοντά σε αυτό που περιμέναμε. Αν και θα πρέπει να διανύσουμε μερικές ημέρες χρήσης για να δώσουμε οριστική απάντηση στο πάρα πολύ σημαντικό θέμα της αυτονομίας, τα πράγματα δείχνουν να κινούνται σε... ευχάριστα προβλέψιμο πλαίσιο. Στο iPhone 5 το iOS 7 λειτουργεί άψογα: δεν παρατηρήσαμε πουθενά καθυστέρηση ικανή να προκαλέσει παράπονα, παρά τα σαφώς περισσότερα animation γενικώς. Στο iPad 4 θέμα ταχύτητας επίσης δεν τέθηκε, αλλά σε ελάχιστες περιπτώσεις κάποιες εφαρμογές "πάγωσαν" και χρειάστηκε να επανεκιννηθούν (παρά το γεγονός ότι μερικές από αυτές είχαν ήδη δεχθεί αναβάθμιση για συμβατότητα με το iOS 7). Και στις δύο συσκευές σαφώς ταχύτερη είναι η προβολή του App Store, δε, καθώς η σχεδίασή του είναι περισσότερο λιτή και ολοφάνερα λιγότερο "βαριά" απ' ότι στο "φλύαρο" iOS 6.


Συνολικά, δεν τίθεται θέμα συζήτησης: οφείλουμε να προτείνουμε την αναβάθμιση σε iOS 7, παρά τις σοβαρές μας ενστάσεις για την αισθητική του πλευρά και την γενικότερη "ωριμότητά" του τη σχεδιαστική. Οι νέες λειτουργίες και δυνατότητες που προσφέρει έχουν μεγαλύτερο "ειδικό βάρος", ενώ η απόδοσή του (παρά τις σχετικές προσθήκες) παραμένει ουσιαστικά αμετάβλητη. Η αλήθεια είναι πως το γεγονός αυτό, από την άλλη πλευρά, αποτελεί... αντεπιχείρημα για την αγορά ενός iPhone 5S και σίγουρα ενόςiPhone 5C, καθώς δεν μπορούμε να φανταστούμε το πρώτο να είναι με το iOS 7 κατά πολύ ταχύτερο στα "απλά και καθημερινά", ενώ το δεύτερο - όντας πρακτικά όμοιο με το iPhone 5 στις τεχνικές προδιαγραφές - θα αποπνέει στην ουσία την ίδια ακριβώς αίσθηση στη χρήση. Στα παραπάνω απομένει, με άλλα λόγια, να εκφέρουμε γνώμη για τον τρόπο με τον οποίο το iOS 7 επηρεάζει την αυτονομία των iPhone 5 και iPad 4. Θα επανέλθουμε, λοιπόν, σε λίγες μέρες!

Πηγή:http://www.athinorama.gr/digital/gadgets/articles/default.aspx?id=15077&par=1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου