Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2013

iPad Air, ο διάδοχος των "μεγάλων"

Η αλήθεια είναι πως, ενώ χάρις στις γνωστές και πολυάριθμες διαρροές στοιχείων στο Internet, ξέραμε ακριβώς τί να περιμένουμε από το νέο iPad, η Apple κατάφερε να εκπλήξει τους πάντες αλλάζοντας το μόνο πράγμα που κανείς δεν περίμενε να αλλάξει: το όνομα. Το... iPad Air ακούγεται μεν ελαφρώς γελοίο - υποθέτουμε πως θα το συνηθίσουμε, εδώ συνηθίσαμε το Wii της Nintendo - αλλά "περνά το μήνυμα" της αμερικανικής εταιρείας με τρόπο σαφή: ότι δηλαδή πρόκειται για μία νέα γενιά iPad, όχι απλώς ένα εξελιγμένο μοντέλο όπως ήταν το iPad 2 για το αρχικό ή το iPad 4 για το iPad 3. Aπό συγκεκριμένες οπτικές γωνίες, μάλιστα, δεν έχει άδικο.

Όπως ήταν ήδη γνωστό από φωτογραφίες με το περίβλημά του που είχαν δημοσιευθεί σε πολλά μέσα ενημέρωσης πριν την παρουσίαση, το iPad Air έχει επιδιωχθεί να "ευθυγραμμιστεί" αισθητικά με το iPad Mini. Έτσι ο ανασχεδιασμός του χαρακτηρίζεται από πολύ λεπτότερο πλαίσιο γύρω από την οθόνη (η οποία παραμένει η ίδια όσον αφορά στη διαγώνιο και την ανάλυση), ενώ οι ακμές του είναι περισσότερο "γεωμετρικές" και όχι τόσο στρογγυλεμένες. Ο λόγος για τον οποίο δικαιούται αυτόν τον χαρακτηρισμό "Air" το νέο iPad εντοπίζεται αλλού: στο πόσο λεπτότερο είναι το νέο tablet (40% λεπτότερο από το iPad 4 ή μόλις 7.5 χιλιοστά) και πόσο ελαφρύτερο (35% σε σχέση με το iPad 4 ή μόλις 469 γραμμάρια). Οι πρώτες αναφορές μιλούν για αίσθηση... iPad Mini όταν κρατά κανείς το iPad Air - και οποιοσδήποτε έχει χρησιμοποιήσει το "μικρό" της Apple, γνωρίζει πολύ καλά πόσο σημαντικό είναι αυτό.

Ο λόγος για τον οποίο η Apple αξίζει τα εύσημα όσον αφορά στο iPad Air εντοπίζεται στα δύο προαναφερθέντα στοιχεία... και σε αυτό: το νέο tablet φέρει τον επεξεργαστή A7 του iPhone 5S, τον συνεπεξεργαστή κίνησης M7, κύκλωμα Wi-Fi που υποστηρίζει λήψη και αποστολή δεδομένων με πολλαπλές κεραίες ταυτόχρονα (MIMO), δύο μικρόφωνα και καλύτερη κάμερα. Με άλλα λόγια, η Apple έχει ταυτόχρονα και συρρικνώσει το νέο iPad και καταστήσει τα υποσυστήματά του ταχύτερα και ικανότερα - χωρίς μάλιστα να γίνουν συμβιβασμοί στην αυτονομία, η οποία η αμερικανική εταιρεία υποστηρίζει πως συνεχίζει να ανέρχεται στις 10 ώρες χρήσης χάρις στην πολύ καλή διαχείριση ενέργειας που γίνεται από τον Α7 και το ειδικό software που αποτελεί τμήμα του iOS 7.

To καλύτερο σε όλα αυτά είναι πως το iPad Air ακολουθεί την παράδοση της Apple όσον αφορά στα κόστη απόκτησης των tablet της: το νέο μοντέλο στη βασική έκδοση (Wi-Fi με 16 GB αποθηκευτικού χώρου) θα κοστίζει €529, όσο το σημερινό iPad 4. Βέβαια από εκεί και πέρα προστίθενται... €100 ανά "βήμα" σε περισσότερο αποθηκευτικό χώρο και την προσθήκη κυκλώματος διασύνδεσης 3G/4G για δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα συζήτησης. Εντύπωση προκαλεί, πάντως, μετά από όλα αυτά, η επιλογή της Apple να κρατήσει στην αγορά το iPad 2 (!!!) στην τιμή πώλησης των €329, τη στιγμή που αυτό όχι μόνο τεχνολογικά παρωχημένο είναι πλέον, αλλά επισκιάζεται και από το νέο iPad Mini Retina, το οποίο κοστίζει €359 και είναι ανώτερο σε όλα. 

Το iPad Air θα είναι διαθέσιμο και στη χώρα μας σε δύο χρώματα, το Space Gray και το Silver, την 1η Νοεμβρίου. Περισσότερα στις πρακτικές μας εντυπώσεις από αυτό, λοιπόν!

Πηγή:http://www.athinorama.gr/digital/hardware/articles/default.aspx?id=15146

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου