Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2013

PlayStation4: ελληνικές τιμές λιανικής

Με λιγότερους από δύο μήνες πλέον μακριά από τα ράφια των ελληνικών καταστημάτων, το PlayStation4 ολοκλήρωσε την εμπορική του εικόνα με τη γνωστοποίηση των τιμών πώλησης που η Sony Hellas προτείνει στο κανάλι διανομής της χώρας μας. Τα νέα είναι, ως επί το πλείστον, καλά και αν η αγορά λειτουργήσει με τον τρόπο που περιμένουμε - ανταγωνιστικά και λαμβάνοντας στα υπ' όψιν την ελληνική οικονομία και τη δύναμη του αγοραστικού κοινού - τελικά οι τιμές πώλησης των PS4 και των games τους δεν θα διαφέρουν ιδιαίτερα ή και καθόλου από τις αντίστοιχες του εξωτερικού, παρά τον αυξημένο ΦΠΑ που συνήθως έχει τέτοιες "συνέπειες".

Συγκεκριμένα: η απλή, τυπική έκδοση του PlayStation4, αυτή που περιλαμβάνει το σύστημα με σκληρό δίσκο χωρητικότητας 500GB, χειριστήριο DualShock4, ενσύρματα ακουστικά, καλώδια HDMI και USB, συνοδεύεται από την προτεινόμενη λιανική τιμή των 410€. Η δεύτερη έκδοση περιλαμβάνει όλα τα παραπάνω συν αντίτυπο του Killzone Shadowfall, του αξιολογότερου ΑΑΑ τίτλου της ίδιας της Sony που θα διατεθεί για το σύστημά της την πρώτη μέρα της κυκλοφορίας του, και συνοδεύεται από την προτεινόμενη λιανική τιμή πώλησης των €450. Η τρίτη και "πλουσιότερη" έκδοση, τέλος, θα προσφέρεται μεν στην προτεινόμενη λιανική τιμή των €510, αλλά θα προσφέρει τόσο το νέο Killzone, όσο και την καινούργια PlayStation Camera και δεύτερο χειριστήριο DualShock4.

Με δεδομένο το γεγονός ότι η τιμή πώλησης των τίτλων της ίδιας της Sony θα ανέρχεται - και πάλι ως προτεινόμενη λιανική - στα €71, από τις δύο τελευταίες εκδόσεις του PS4 κάποια εξοικονόμηση χρημάτων τελικά όντως γίνεται. Το ίδιο διαπιστώνει κανείς αν συνυπολογίσει και τις προτεινόμενες τιμές των περιφερειακών μεμονωμένα: το κόστος των χειριστηρίων DualShock4 - σε μαύρο, κόκκινο και μπλε - έχει οριστεί στα €61, της PlayStation Camera στο ίδιο, της βάσης φόρτισης των χειριστηρίων στα €31 και της βάσης κάθετης τοποθέτησης του PS4 στα €21. Με την "πλουσιότερη" για παράδειγμα έκδοση του PS4 εξοικονομούνται έτσι σχεδόν €100 (!), τα οποία ισοδυναμούν με μία ετήσια συνδρομή PS Plus, τα δύο δωρεάν games που θα δώσει στους κατόχους PS4 από την πρώτη μέρα η Sony με την υπηρεσία της και 2-3 ακόμη games από το PS Store. Καθόλου άσχημα.

Υποθέτουμε πως οι φίλοι και οι φίλες του Αθηνόραμα Digital πρόσεξαν με ποιό τρόπο χρησιμοποιούμε τον όρο "προτεινόμενες λιανικές τιμές πώλησης": είναι αυτές που επισήμως αντιστοιχίζει η Sony Hellas με τα προϊόντα της, αλλά δεν "επιβάλλει" στους εμπορικούς της συνεργάτες. Αυτοί μπορούν να τις διαμορφώσουν κατά το δοκούν, περιορίζοντας ενδεχομένως το περιθώριο κέρδους τους για να αποκτήσουν πλεονέκτημα στα μάτια των καταναλωτών. Πλησιάζοντας προς τα Χριστούγεννα, λοιπόν, αναμένουμε ο ανταγωνισμός μεταξύ των αλυσίδων τεχνολογίας και άλλων καταστημάτων λιανικής να "στρογγυλέψει προς τα κάτω" τις τιμές αυτές, ώστε να φτάσουμε στα €399 που κοστίζει η βασική έκδοση του PS4 ή τα €69.99 που κοστίζουν τα games της Sony και στο εξωτερικό. Ενθαρρυντικό για αυτό το ενδεχόμενο, άλλωστε, είναι το γεγονός ότι τα εμπορικά καταστήματα που δέχονταν προπαραγγελίες στα €399 για το "βασικό" PS4 πριν επιβεβαιωθεί η ημερομηνία κυκλοφορίας του, δεν έχουν αλλάξει αυτήν την τιμή. Κόστος απόκτησης του PS4, λοιπόν, απόλυτα αποδεκτό... διαθεσιμότητα (για το μεγαλύτερο τμήμα του Δεκεμβρίου) επιβεβαιωμένη... ε, πενηντατρείς και σήμερα! Τί άλλο;


Πηγή:http://www.athinorama.gr/digital/games/articles/default.aspx?id=15141

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου