Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2013

Έσπασε το ρεκόρ της κβαντικής μνήμης

Επιστήμονες πλησίασαν λίγο πιο κοντά στο όνειρο των κβαντικών υπολογιστών, καθώς κατάφεραν να διατηρήσουν ένα κβαντικό bit πληροφορίας για χρόνο ρεκόρ.

Συγκεκριμένα, μια διεθνής επιστημονική ομάδα κατάφερε να διατηρήσει σταθερή μια εύθραυστη κβαντική κατάσταση επί 39 λεπτά σε συνθήκες δωματίου, στους 25 βαθμούς Κελσίου και επί τρεις ώρες, σε θερμοκρασία κοντά στο απόλυτο μηδέν! 

Αξίζει να σημειωθεί, ότι το προηγούμενο ρεκόρ μνήμης ήταν μόλις 25 δευτερόλεπτα σε συνθήκες δωματίου και 3 λεπτά σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία.

Σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα, έπειτα από το νέο επίτευγμα «δημιουργείται πλέον η δυνατότητα για την πραγματικά μακρόχρονη αποθήκευση κβαντικών πληροφοριών σε συνθήκες δωματίου».

Τα κβαντικά συστήματα πληροφορικής μπορούν στο μέλλον να φέρουν πραγματική επανάσταση στο πεδίο των υπολογιστών, αλλά η υλοποίησή τους συναντά πολλές δυσκολίες που πρέπει να υπερπηδηθούν, μεταξύ των οποίων η μακρόχρονη αποθήκευση στη μνήμη ενός μελλοντικού υπολογιστή των κβαντικών μονάδων πληροφορίας (qubits αντί για απλά bits).

Τα qubits μπορούν ταυτόχρονα να πάρουν τιμή «0» και «1», και έτσι ο κβαντικός υπολογιστής είναι σε θέση να κάνει παράλληλα πολλαπλούς υπολογισμούς. Δυστυχώς όμως, είναι και άκρως ασταθή. Η σημασία του νέου ρεκόρ είναι ακριβώς ότι οι επιστήμονες κατόρθωσαν να σταθεροποιήσουν την κβαντική μνήμη για χρόνο σχεδόν 100 φορές μεγαλύτερο από ό,τι είχαν πετύχει ως τώρα.

Όμως η ερευνήτρια Στέφανι Σίμονς του Τμήματος Υλικών του πανεπιστημίου της Οξφόρδης επισήμανε πως απομένουν ακόμα πολλές τεχνικές δυσκολίες να ξεπεραστούν, προτού καταστεί εφικτό να εκτελεστούν μεγάλης κλίμακας κβαντικοί υπολογισμοί. 

Όπως είπε, το μεγαλύτερο εμπόδιο είναι να τοποθετηθούν διαφορετικά qubits σε διαφορετικές καταστάσεις και να τεθεί υπό έλεγχο ο τρόπος που αντιδρούν μεταξύ τους (στο νέο πείραμα όλα τα qubits βρίσκονταν στην ίδια κατάσταση).



Πηγή:http://www.newsbeast.gr/technology/arthro/608832/espase-to-rekor-tis-kvadikis-mnimis/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου