Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2013

Gran Turismo 6: τα αυτοκίνητα

Δεν είναι τυχαίο: όσες φορές κι αν έχουμε συναντήσει τον επικεφαλής της Polyphony Digital όλα αυτά τα χρόνια, τον Kazunori Yamauchi - από το την ανάπτυξη του Gran Turismo 2, για την ακρίβεια - στις σχετικές συζητήσεις και συνεντεύξεις εστιάζει πρώτα απ' όλα σε ένα συγκεκριμένο στοιχείο των παραγωγών του. Στα αυτοκίνητα. Είτε μιλώντας για τον αριθμό των διαθέσιμων οχημάτων, είτε για τη λεπτομέρεια της απόδοσής τους με γραφικά 3D, είτε για τον τρόπο που αποπνέουν αίσθηση κοντά σε αυτή των πραγματικών αντίστοιχων αυτοκινήτων, είτε για... όλα τα παραπάνω μαζί, σε αυτά εστιάζει. Και εκεί διακρίνουν όλοι πόσο "στο πνεύμα" του αντικειμένου του είναι πραγματικά ο Yamauchi, επαγγελματίας οδηγός και ο ίδιος: όταν όλα έχουν ειπωθεί, όλοι όσοι γνωρίζουμε ως παθιασμένους με τα Gran Turismo, για τ' αυτοκίνητα παίζουν κυρίως!

Στον τομέα αυτό είναι αλήθεια πως το Gran Turismo 5 επιδεχόταν βελτιώσεων: ο αριθμός των διαθέσιμων οχημάτων ήταν μεγάλος, αλλά με τη μέγιστη λεπτομέρεια στα γραφικά αποδιδόταν μόνο το 30% από αυτά, υπήρχαν πολλά παρόμοια μοντέλα καθώς και ένας σημαντικός αριθμός από αυτοκίνητα που προσέφεραν ακριβώς την ίδια αίσθηση στην οδήγηση. Η Polyphony δέχθηκε εποικοδομητικά τη σχετική κριτική και το τελικό αποτέλεσμα είναι ολοφάνερα βελτιωμένο στο GT6. Όσον αφορά στο τελευταίο θέμα το οδηγικό μοντέλο των οχημάτων είναι τόσο βελτιωμένο, ώστε λίγα πια θα συμπεριφέρονται όπως άλλα - εκτός αν αυτό συμβαίνει και... στην πραγματικότητα φυσικά! Παρόμοια μοντέλα συνεχίζουν να υπάρχουν, όμως η Kazunori και η ομάδα του έχουν φροντίσει ώστε οι μηχανολογικές διαφορές και πάλι να επηρρεάζουν το χειρισμό επαρκώς. 

Στα διαθέσιμα αυτοκίνητα αυτά καθ' αυτά, επίσης έχει σημειωθεί πρόοδος. Από τα περίπου 1000 που προσέφερε το GT5, το GT6 προσφέρει πάνω από 1200 διαφορετικά πλέον - 200 εκ των οποίων εμφανίζονται για πρώτη φορά σε GT και η πλειοψηφία των οποίων ανήκουν σε πρόσφατα μοντέλα super cars. Μεταξύ μας, δηλαδή, αυτά που... όλως τυχαίως θέλουμε περισσότερο! Η Polyphony πάντως έχει κάνει δύο ακόμη πράγματα. Ένα: έχει "αναβαθμίσει" στο GT6 σε ποιότητα απεικόνισης Premium πολλά από τα δημοφιλέστερα αυτοκίνητα του GT5 που ήταν απεικόνισης Standard εκεί. Δύο: έχει προσθέσει έναν αριθμό από περισσότερο "εξεζητημένα" οχήματα, ιστορικής ή... εκκεντρικής αξίας, των οποίων την παρουσία ίσως να μην εκτιμήσουν οι λάτρεις των υψηλών επιδόσεων, αλλά σίγουρα θα το κάνουν οι αληθινοί... εραστές της αυτοκίνησης και της εξέλιξής της. Pas mal!

Η Polyphony Digital, πάντως, την καλή παράδοση της υποστήριξης του Gran Turismo 5 και του εμπλουτισμού του με νέα αυτοκίνητα, σκοπεύει να την συνεχίσει και στο GT6. Διαθέσιμα με τη μορφή πρόσθετου περιεχομένου μέσω Internet (DLC) θα είναι καινούργια αυτοκίνητα τόσο εμπορικά αποκτήσιμα, όσο και δωρεάν. Χάρις σε νέο μηχανισμό που έχει αναπτύξει η ιαπωνική εταιρεία, τα νέα οχήματα θα εμφανίζονται προς απόκτηση μέσα στις ίδιες τις εικονικές "αντιπροσωπείες" του GT6 και θα μπορούν να αποκτηθούν απευθείας από εκεί - τρόπος σαφώς περισσότερο άμεσος και... θελκτικός από τον παρόντα της μετάβασης στο PlayStation Store κλπ. Ένας αριθμός από πρόσθετα δωρεάν αυτοκίνητα είναι ήδη διαθέσιμα ως τμήμα ειδικών εκδόσεων του GT6 ή ως bonus παραγγελιών και η Sony έχει υποσχεθεί πως σετ με νέα οχήματα θα διατίθεται για 12 μήνες το λιγότερο μετά την κυκλοφορία του τίτλου στα καταστήματα.

Μία πολύ ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία της Polyphony όσον αφορά στα αυτοκίνητα του νέου Gran Turismo ονομάζεται Vision GT. Είναι μία συνεργασία που έχει προκύψει μέσα από την ούτως ή άλλως πολύ καλή σχέση που έχει η εταιρεία με τις κατασκευάστριες αυτοκινήτων... και όχι μόνο: οι εταιρείες αυτές θα σχεδιάζουν ένα αυτοκίνητο που μέχρι σήμερα δεν υπάρχει και η Polyphony θα αναλαμβάνει να το μετατρέπει σε ψηφιακό όχημα του GT6, με τις αεροδυναμικές ιδιότητες και την οδηγική συμπεριφορά που θα είχε ένα αυτοκίνητο σχεδιασμένο έτσι. Όλα τα αυτοκίνητα που θα προκύψουν από αυτή τη συνεργασία θα προσφερθούν στους παίκτες του GT6 δωρεάν. Στο Vision GT συμμετέχουν εταιρείες ευρείας γκάμας, από την BMW, τη Mercedes Benz και την Aston Martin, μέχρι την Bertone, την Italdesign και τη... Nike! To πρώτο αυτοκίνητο που θα διατεθεί είναι σχεδιασμού Mercedes Benz και είναι το εικονιζόμενο - super, ολοφάνερα, αν και περιμένουμε τολμηρότερα δείγματα στο μέλλον.

Αν συνυπολογίσει κανείς στα παραπάνω και το γεγονός ότι το GT6 προσφέρει (α) πολύ περισσότερες επιλογές εξ αρχής όσον αφορά στη λεπτομερειακή ρύθμιση και αναβάθμιση των οχημάτων, καθώς και ότι (β) έχει προβλέψει τη διάθεση νέων εξαρτημάτων όλων των ειδών, τόσο εμπορικών όσο κλαιο δωρεάν, μέσω PSN, αντιλαμβάνεται εύκολα το προφανές: το νέο Gran Turismo δεν είναι μόνο το πλουσιότερο σε αρχικό περιεχόμενο, αλλά και το "βαθύτερο" προς εξερεύνηση και ευκολότερα επεκτάσιμο GT στην ιστορία της σειράς. Η Polyphony γνωρίζει πως θα περάσει πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι να δούμε ένα Gran Turismo ειδικά για το PlayStation4 - και εννοεί να προσφέρει στο μεσοδιάστημα στα δεκάδες εκατομμύρια κατόχων ενός PS3, άφθονα αυτοκίνητα για να "παίξουν" έως τότε. Και αυτό, Στο δικό μας λεξικό, μόνο ως θετικό χαρτακτηρίζεται!


Πηγή:http://www.athinorama.gr/digital/games/articles/default.aspx?id=15200&par=1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου