Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2013

Gran Turismo 6: οι εκδόσεις

Κάθε μεγάλη παραγωγή στην αγορά του gaming που... σέβεται τον εαυτό της είναι γνωστό πως - ειδικά τα τελευταία χρόνια - δεν κυκλοφορεί μόνο σε "απλή", τυπική συσκευασία όπως οι άλλες. Οι σειρές τίτλων που έχουν "χτίσει" με τα χρόνια φανατικό κοινό που τους τιμά κάθε φορά ή οι τίτλοι εκείνοι που "έχουν να δώσουν το κάτι παραπάνω" επειδή το όλο τους φροντισμένο υπόβαθρο μπορεί να υποστηρίξει πολλά extras, συνοδεύονται από ειδικές ή/και συλλεκτικές εκδόσεις. Το Gran Turismo 6 δεν θα μπορούσε να διαφέρει, γι' αυτό και η Sony προσφέρει όχι λιγότερους από τέσσερις διαφορετικούς τρόπους να το αποκτήσει κανείς - ο καθένας με τα δικά του χαρακτηριστικά.

Ο πρώτος και αμεσότερος τρόπος είναι αυτός της ψηφιακής λήψης του GT6 απευθείας από το PlayStation Store. Με τον τρόπο αυτό ο παίκτης λαμβάνει την Standard Edition του τίτλου, την "απλή" δηλαδή έκδοση από τις δύο που κυκλοφορούν στο εμπόριο σε μορφή υλικού αποθηκευτικού μέσου, σε αρχείο μεγέθους 15 GB (που αποσυμπιέζεται σε 30 GB δεδομένων κατά την εγκατάσταση). Οι φίλοι και οι φίλες που θα προπαραγγείλουν τον τίτλο από το PS Store με τον τρόπο αυτό, λαμβάνουν ως... κίνητρο-δώρο και το Precision Pack, πέντε αγωνιστικά αυτοκίνητα υψηλών επιδόσεων στις "επετειακές" τους εκδοχές.

Αποκτώντας με τον τρόπο αυτό ο καταναλωτής το GT6 εξοικονομεί και €10, καθώς η συνιστώμενη τιμή λιανικής της Standard Edition σε υλική μορφή ανέρχεται στα €69.99 ενώ σε ψηφιακή στα €59.99. O... συνήθης, δεύτερος τρόπος πάντως του δίσκου Blu-ray στην προπαραγγελία του επίσης συνοδεύεται από το ίδιο bonus του Precision Pack, ενώ στη χώρα μας θα συνοδευτεί πιθανότατα και από επιπλέον κωδικό είτε για μία ακόμη ειδική "ομάδα" αυτοκινήτων - ανάμεσα στις Torque, Velocity, Performance και Adrenaline - είτε για 1 εκατομμύριο credits στο... νομισματικό σύστημα των Gran Turismo, για να τα "ξοδέψει" ο παίκτης όπως επιθυμεί!

Η επετειακή έκδοση του Gran Turismo 6, πάντως, είναι σαφώς περισσότερο ενδιαφέρουσα για τους πιστούς φίλους της θρυλικής σειράς από την "απλή". Η Anniversary Edition προσφέρει - πέρα από τον τίτλο αυτόν καθ' αυτόν φυσικά - μια σειρά από extras. Η συσκευασία της διατίθεται σε ειδικά διακοσμημένη μεταλλική θήκη αντί για την τυπική πλαστική, ενσωματώνει εξ ορισμού 20 επιλεγμένα αυτοκίνητα επιδόσεων με διακόσμηση "Anniversary", προσφέρει το 1 εκ. credits επίσης εξ ορισμού, καθώς και διάφορα διακοσμητικά και εικαστικά στοιχεία με θέμα - ε, ναι - Anniversary. H έκδοση αυτή κοστίζει €79.99 στο εμπόριο και τα €10 διαφοράς δικαιολογούνται - κατά την άποψή μας πάντα - από τα extras έστω και οριακά. Σε τελική ανάλυση... μία φορά θα έχει η σειρά των Gran Turismo επέτειο διαδρομής δεκαπέντε ετών!

Πιστή, πάντως, στην παράδοσή της τη σχετική, η Sony θα διαθέσει στην αγορά και ειδικό "πακέτο" PlayStation3 για το Gran Turismo 6. Η έκδοση αυτή περιλαμβάνει το PS3 στην νεότερή του έκδοση, τη λεγόμενη "Super Slim", με σκληρό δίσκο χωρητικότητας 500 GB, σε μαύρο χρώμα. Στο "πακέτο" αυτό περιλαμβάνεται όχι η Anniversary Edition του GT6 με όλα της τα extras, αλλά και ο μόνος άλλος τίτλος που θα μπορούσε να διεκδικήσει το χαρακτηρισμό του "κύκνειου άσματος" του PS3: το εξαιρετικό The Last of Us της Naughty Dog. Αν και δύσκολα μπορούμε να φανταστούμε άνθρωπο που ενδιαφέρεται για τα video games και εν έτει 2013 δεν έχει ήδη PS3, το "πακέτο" αυτό σαφώς συμφέρει όσους και όσες για κάποιο λόγο δεν αγόρασαν το σύστημα της Sony ως τώρα ή θέλουν ένα δεύτερο. Αν μη τί άλλο, επειδή η τιμή του (€299) είναι σημαντικά χαμηλότερη από το άθροισμα του PlayStation3, του The Last of Us και του GT6 Anniversary αγορασμένων ξεχωριστά.

Όπως πιθανότατα παρατήρησαν οι φίλοι και οι φίλες του Αθηνόραμα Digital, καμία από τις εκδόσεις του Gran Turismo 6 δεν συνοδεύεται από Season Pass ή DLC Pass, τα γνωστά "ελευθέρας" για μελλοντικό περιεχόμενο που αξιοποιούσε η Sony και άλλες εταιρείες στο πρόσφατο παρελθόν. Αυτό συμβαίνει επειδή πιθανότατα ο ιαπωνικός κολοσσός έχει αρχίσει να απομακρύνεται από αυτό το εμπορικό μοντέλο υποστήριξης extra περιεχομένου: και με τα δύο ειδών Pass, οι παίκτες καλούνταν να προπληρώσουν υλικό που δεν γνώριζαν αν θα τους ενδιέφερε σίγουρα και σε ποιό βαθμό, με αποτέλεσμα η όλη προσέγγιση να μην έχει πάντα τα αναμενόμενα έσοδα. Γνώμη μας είναι ότι τίτλοι όπως το Gran Turismo 6 δεν χρειάζονται στην ουσία κανενός είδους Pass - αρκεί η Polyphony να προσφέρει το extra περιεχόμενο του τίτλου, είτε εμπορικό είτε δωρεάν, τακτικά και με συνέπεια για το επόμενο 12μηνο, όπως έχει υποσχεθεί. Για να δούμε!


Πηγή:http://www.athinorama.gr/digital/games/articles/default.aspx?id=15204&par=1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου